Virtuális logarléc-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Lexikon
Switch to English

KÖMI 2512

Leírás
A Gamma vállalatnál 1947-ben indult meg a logarlécek sorozatgyártása, elsőként a 25 cm-es alumíniumból készült logarléccel (2511-es típus). A következő években több változatot is megterveztek, de hosszú távon csak a 25 cm-es Darmstadt rendszerű 2512-es, valamint a Robot elnevezésű üzemi léctípus, valamint a 12,5 cm-es Rietz rendszerű 1252-es típus került gyártásba.

A Darmstadt-rendszerű lécek eleinte 2503-as típusszámot viseltek, később ez 2512-re módosult. A három faszerkezetű léc gyártását a Gamma gyár átszervezése folytán 1951-ben Vácra telepítették át, ehhez a típusokat némileg átszerkesztették, hogy a börtönhöz tartozó Logarléc és Mérőszalag Üzemben is gyártható legyen. Itt a folyamatos műszaki problémák miatt a logarlécüzemet 1955-ben bezárták, majd a gépparkot és a készleteket a következő évben Monorra szállították, ahol a Monori Kefegyárban indult újra a gyártás 1958. januárjában, és tartott egészen az 1970-es évek végéig.

A lécek árai a kezdetektől 1968-ig azonosak voltak (I. osztályú 169 Ft, II. osztályú 118,30 Ft), ekkor azonban 5 %-os áremelést hajtottak végre.

Gyártó:KÖMI 101. sz. Vállalat (Vác)
Gyártási év:1951-55
Méret:294×41×14 mm
Rendeltetés:általános logarléc
Anyag:léctest: körtefa
skálák: celluloid
Skálahossz:25 cm
Skálaelrendezés:Darmstadt
előoldal: cm L / K Ah | Bh CIh Ch | Dh P / Sd Td
hátoldal: | LL1 LL2 LL3 |
Futó:műanyag 3+1+1 hajszálvonallal



A Gamma 2512-es logarlécének második változata: minden skála fekete, a nyelv alatt a Gamma logója található
Változatok
A gyártás kezdetén a skálahosszabbítások, és azok a skálák, melyek számértékei csökkenő sorrendben vannak, a könnyebb azonosítás érdekében piros színnel kerültek felfestésre (CI, P skálák). A futó műanyagból készült, a szokásos kialakítású rugóval, és 3 hajszálvonallal, ami egyrészt a körkerület-számítást, másrészt a kW-LE átszámítást tette egyszerűbbé.

Költségcsökkentési okokból később a lécek kivitelét egyszerűsítették: minden skálát fekete színnel festették fel. A futó jobb vezetését és a hajszálvonalak pontosabb beállását új rugó-konstrukcióval javították: a lemezt középen rögzítették, ettől balra és jobbra is érvényesült a szorítóhatás a léctest és a futó között. Ezeket a léceket már a Gamma logójával, a 2503-as típusjelzés beütése nélkül készítették. Minden lécen szerepelt ezentúl az osztálymegjelölés is, a korábbi "II. osztályú szépséghibás" megjelölésből egyszerűen "II. osztályú" felirat lett.

A Monorra történő kiszervezés után a léceken már a Logar márkajelzés szerepelt. Az 1957-ben életbe lépett magyar logarléc-szabvány (MSZ 4617) okán a logarléc kivitele némileg megváltozott: az alapskálákat (C, D) ellátták a szögek átszámításához szükséges újabb két jelöléssel is, ezáltal könnyedén megkülönböztethetők a korábbi változatoktól. Az lg, sin, tg feliratokat új sablonnal készítették, és a logaritmus-skála, valamint a P-skála számérték-felirataiban a tizedespont, ill. -vessző elhelyezése is megváltozott. Az új előírásoknak megfelelően, a fa-, ill. a celluloidlapok érintkezési felületeit nagyobb rovátkolással készítették elő a ragasztáshoz, így ezek a lécek két oldalukról nézve, "recésebbek". A nyelv alatt a szabványszámot is beütötték, ezek a lécek külföldi gyűjteményekben gyakran "MSZ 4617-57" típusszám alatt szerepelnek.

További olvasnivalók
Hasonlók a gyűjteményben
Gamma Művek
2512
1949-51
KÖMI 101. sz. V.
1252
1951-55
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2016.