Virtuális logarléc-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Lexikon
Switch to English

Gamma 2512Kipróbálható!

Leírás
A Gamma vállalatnál 1949-ben kezdték meg a logarlécek nagyobb volumenű gyártását. Az általános igények kielégítésére alapvetően kétféle logarlécet terveztek, felépítésük nagyjából azonos volt. A legszokványosabb méretű, 25 cm-es Darmstadt rendszerű logarlécet a kezdetektől folyamatosan gyártották a logarlécgyártás megszüntetéséig, az 1970-es évek végéig. Az 1935 óta Európa-szerte ismert Darmstadt rendszerű logarlécet mint 2503-as típust kezdték gyártani, később a típusjelzés 2512-esre módosult.

A lécek árai (szabott árak miatt) a gyártás folyamán végig azonosak voltak, az I. osztályú léceké 169 Ft volt, a II. osztályúaké pedig 118,30 Ft. Az ár egy papírtokot és egy rövid (egyoldalas) leírást tartalmazott.

Változatok
A gyártás kezdetén a skálahosszabbítások, és azok a skálák, melyek számértékei csökkenő sorrendben vannak, a könnyebb azonosítás érdekében piros színnel kerültek felfestésre (CI, P skálák). A futó műanyagból készült, a szokásos kialakítású rugóval, és 3 hajszálvonallal, ami egyrészt a körkerület-számítást, másrészt a kW-LE átszámítást tette egyszerűbbé.

Költségcsökkentési okokból később a lécek kivitelét egyszerűsítették: minden skálát fekete színnel festették fel. A futó jobb vezetését és a hajszálvonalak pontosabb beállását új rugó-konstrukcióval javították: a lemezt középen rögzítették, ettől balra és jobbra is érvényesült a szorítóhatás a léctest és a futó között. Ezeket a léceket már a Gamma logójával, a 2503-as típusjelzés beütése nélkül készítették. Minden lécen szerepelt ezentúl az osztálymegjelölés is, a korábbi "II. osztályú szépséghibás" megjelölésből egyszerűen "II. osztályú" lett.

A Gammából történt gyártáskiszervezés után a léceken a Logar márkajelzés szerepelt. A gyártás Monorra történő átadásával a logarléc kivitele némileg megváltozott, ugyanis életbe lépett a magyar logarléc-szabvány (MSZ 4617) első változata.

Az MSZ 4617 szabvány 1957-es megjelenése után a logarlécek alapskáláit (C, D) ellátták a szögek átszámításához szükséges újabb két jelöléssel is, ezáltal könnyedén megkülönböztethetők a korábbi változatoktól. Az lg, sin, tg feliratokat új sablonnal készítették, és a logaritmus-skála, valamint a P-skála számérték-felirataiban a tizedespont, ill. -vessző elhelyezése is megváltozott. Az új előírásoknak megfelelően, a fa-, ill. a celluloidlapok érintkezési felületeit nagyobb rovátkolással készítették elő a ragasztáshoz, így ezek a lécek két oldalukról nézve, "recésebbek". A nyelv alatt a szabványszámot is beütötték, ezek a lécek külföldi gyűjteményekben gyakran "MSZ 4617-57" típusszám alatt szerepelnek. A szabványról bővebben itt olvashat.

Gyártó:Gamma Finommechanikai és Optikai Múvek N. V.
Gyártási év:1949-51
Méret:294×41×14 mm
Rendeltetés:általános logarléc
Anyag:léctest: körtefa
skálák: celluloid
Skálahossz:25 cm
Skálaelrendezés:Darmstadt
előoldal: cm L / K Ah | Bh CIh Ch | Dh P / Sd Td
hátoldal: | LL1 LL2 LL3 |
Futó:műanyag 3+1+1 hajszálvonallal



A Gamma 2512-es logarlécének első változata, még piros-fekete festéssel
Használati utasítások
További olvasnivalók
Hasonlók a gyűjteményben
Gamma Művek
1252
1949-51
Logar
2512
1958-77
Logar
Pythagoras
1966
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2016.