Virtuális logarléc-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Lexikon
Switch to English

Gamma 1252 zseblogarlécKipróbálható!

Leírás
A Gamma vállalatnál 1949-ben kezdték meg a logarlécek nagyobb volumenű gyártását. Az általános igények kielégítésére alapvetően kétféle logarlécet terveztek, felépítésük nagyjából azonos volt. A 25 cm-es Darmstadt rendszerű "nagylogarléc" mellett folyamatosan gyártották a 12,5 cm-es skálahosszúságú zseblogarlécet is, melynek típusszáma a kezdetben 1252 volt. A későbbiekben ezt a típusszámot nem szerepeltették a léceken.

A lécek árai (szabott árak miatt) a gyártás folyamán végig azonosak voltak, az I. osztályú léceké 90,50 Ft volt, a II. osztályúaké pedig 60,40 Ft. Az ár egy műbőrből varrt tokot is tartalmazott.

Változatok
A korai darabok jellegzetessége, hogy a nyelv közepén lévő CI skála, valamint az alap- és négyzetskálák (A, B, C, D) skálahosszabbításai piros színűek. A léctesten, a nyelv alatti két celluloidcsík jobb oldalán megtalálható rajtuk a gyártási jelzés: GAMMA-BUDAPEST, ill. 1252. Az I. osztályú (hibátlan) léceken minőségjelzési felirat nem volt, a II. osztályú léceken "II. osztályú szépséghibás" felirat szerepelt. Megemlíthető, hogy ebből a változatból is kétféle készült: a koraiak gyártási jelzetének betűjei szélesek és talpasok, míg a későbbiek keskenyek és talpnélküliek. A tokjaik nagyrészén a Gamma logó szerepelt, ezek felső része (a nyílásnál) szélesebb volt, hogy a futót is be tudja fogadni.

Gyártásgazdaságossági szempontok miatt, később a lécek kivitelét megváltoztatták: az összes felirat és skála fekete színű lett. Ezeken a léceken a gyártási felirat már csak egy Gamma emblémából áll, a típusjelzés itt már nem látható. A tokok egyenes szabásúak lettek, rajtuk felirat nem volt.

Ezt a változatot gyártották később a Monori Kefegyárban is, Logar márkajelzéssel. Az osztálymegjelölést minden lécre ráütötték, a kifogástalan lécekre "I. osztályú", a kivitelükben hibás, de használhatóságukban megfelelő lécekre "II. osztályú" felirat került. A léctest szerkezetét is megváltoztatták: a test két felét rugalmasan tartó rugókat szegecsekkel rögzítették, ezek fejei a hátoldalon láthatók (2-2 db, a fafelületig lecsiszolva).

Az MSZ 4617 szabvány 1957-es megjelenése után a zseblogarlécek skálasablonjainak nagyrészét lecserélték: ezek a lécek jellegzetes MSZ-szabványú betű-, illetve számformáiról könnyedén felismerhető. A hátsó skálák S, S&T, T megjelölései helyett sin, sin&tg, tg feliratokat kaptak. A nyelv alatt a szabványszámot is beütötték, ezek a lécek külföldi gyűjteményekben gyakran "MSZ 4617-57" típusszám alatt szerepelnek.

Gyártó:Gamma Finommechanikai és Optikai Múvek N. V.
Gyártási év:1949-51
Méret:152×35×10 mm
Rendeltetés:általános logarléc
Anyag:léctest: körtefa
skálák: celluloid
Skálahossz:12,5 cm
Skálaelrendezés:Rietz
előoldal: cm / K Ah | Bh CIh Ch | Dh L
hátoldal: | S ST T |
Futó:műanyag 3 hajszálvonallalA Gamma zseblogarlécének első változata, még piros-fekete festésselA Gamma zseblogarlécének második változata: minden skála fekete, a nyelv alatt a Gamma logóját láthatjuk
További olvasnivalók
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2016.