Virtuális logarléc-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Lexikon
Switch to English

KÖMI 1252

Leírás
A Gamma vállalatnál 1947-ben indult meg a logarlécek sorozatgyártása, elsőként a 25 cm-es alumíniumból készült logarléccel (2511-es típus). A következő években több változatot is megterveztek, de hosszú távon csak a 25 cm-es Darmstadt rendszerű 2512-es, valamint a Robot elnevezésű üzemi léctípus, valamint a 12,5 cm-es Rietz rendszerű 1252-es típus került gyártásba.

A három faszerkezetű léc gyártását a Gamma gyár átszervezése folytán 1951-ben Vácra telepítették át, ehhez a típusokat némileg átszerkesztették, hogy a börtönhöz tartozó Logarléc és Mérőszalag Üzemben is gyártható legyen. Itt a folyamatos műszaki problémák miatt a logarlécüzemet 1955-ben bezárták, majd a gépparkot és a készleteket a következő évben Monorra szállították, ahol a Monori Kefegyárban indult újra a gyártás 1958. januárjában, és tartott egészen az 1970-es évek végéig.

A lécek árai a kezdetektől 1968-ig azonosak voltak (I. osztályú 90,50 Ft, II. osztályú 60,40 Ft), ekkor azonban 5 %-os áremelést hajtottak végre.

Gyártó:KÖMI 101. sz. Vállalat (Vác)
Gyártási év:1951-55
Méret:152×35×10 mm
Rendeltetés:általános logarléc
Anyag:léctest: körtefa
skálák: celluloid
Skálahossz:12,5 cm
Skálaelrendezés:Rietz
előoldal: cm / K Ah | Bh CIh Ch | Dh L
hátoldal: | S ST T |
Futó:műanyag 3 hajszálvonallal



A Gamma zseblogarlécének második változata: minden skála fekete, a nyelv alatt a Gamma logóját láthatjuk
Változatok
A korai darabok jellegzetessége, hogy a nyelv közepén lévő CI skála, valamint az alap- és négyzetskálák (A, B, C, D) skálahosszabbításai piros színűek. A léctesten, a nyelv alatti két celluloidcsík jobb oldalán megtalálható rajtuk a gyártási jelzés: GAMMA-BUDAPEST, ill. 1252. Az I. osztályú (hibátlan) léceken minőségjelzési felirat nem volt, a II. osztályú léceken "II. osztályú szépséghibás" felirat szerepelt. A tokjaik nagyrészén a Gamma logó szerepelt, ezek felső része (a nyílásnál) szélesebb volt, hogy a futót is be tudja fogadni.

Gyártásgazdaságossági szempontok miatt, később a lécek kivitelét megváltoztatták: az összes felirat és skála fekete színű lett. Ezeken a léceken a gyártási felirat már csak egy Gamma emblémából áll, a típusjelzés itt már nem látható. A tokok egyenes szabásúak lettek, rajtuk felirat a későbbiekben nem volt.

Ezt a változatot gyártották később a Monori Kefegyárban is, Logar márkajelzéssel. Az osztálymegjelölést minden lécre ráütötték. A léctest szerkezetét is megváltoztatták: a test két felét összetartó rugót szegecsekkel rögzítették, ezek fejei a hátoldalon láthatók (2-2 db, a fafelületig lecsiszolva).

Az MSZ 4617 szabvány 1957-es megjelenése után a zseblogarlécek skálasablonjainak nagyrészét lecserélték: ezek a lécek jellegzetes MSZ-szabványú betű-, illetve számformáiról könnyedén felismerhetők. A hátsó skálák S, S&T, T megjelölései helyett sin, sin&tg, tg feliratokat kaptak. Érdekessé teszi ezeket a léceket, hogy párhuzamosan két klisét használtak a lécek skáláinak celluloidba nyomásához, ezek egyikén a sin, sin&tg és tg feliratok, míg a másikon ezen skálák számértékei lettek szabványbetűsek. A nyelv alatt a szabványszámot is beütötték, ezek a lécek külföldi gyűjteményekben gyakran "MSZ 4617-57" típusszám alatt szerepelnek.

További olvasnivalók
Hasonlók a gyűjteményben
Gamma Művek
1252
1949-51
KÖMI 101. sz. V.
2512
1951-55
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2016.