Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
Casio
SL-800
1983
Sharp
PC-1201
1977-78

Casio fx-202P

Rövid története
Az 1970-es évek elején a japán zsebszámológépek már egyre inkább hazai alkatrészekből készültek, 1974-től kezdve tudományos változatban is. A következő mérföldkő a programozható zsebszámológép volt, melyek fejlesztésénél már nem amerikai áramköröket használtak fel, hanem saját tervezésű változatokat gyártottak gépeik számára. Így ezek az első modellek nem igazán hasonlítottak az amerikai testvéreikre: az 1976 folyamán megjelent Casio fx-201P, majd a beírt programot kikapcsoláskor el nem felejtő utódja, az fx-202P, illetve a mágneskártya-olvasóval ellátott Pro fx-1 programozási modelljéhez a tervezők a számítógépek Fortran programozási nyelvének sajátosságait vették alapul, a Sharp 1977-ben megjelenő PC-1201-es típusa a könnyebb kezelhetőséget biztosító, gombsorozat-tárolású gépek közé tartozott. A kezdeti próbálkozások először nem hozták meg a várt sikereket, ám a folyadékkristályos pontmátrix-kijelzők kifejlesztése alig három évvel később lehetővé tette a Sharp-nak, hogy létrehozhassa a valóban könnyedén programozható EL-5100-as típusát, és az új korszakot megnyitó PC-1211-es zsebszámítógépet.

A Casio első három modellje nagyjából azonosnak tekinthető: 127 lépéses programtárral, 1 független, 10 adattárolásra kijelölt, valamint az indirekt címzést lehetővé tevő memóriával rendelkeznek. A program a kijelzőről visszaellenőrizhető, az utasításkódok nem a megszokott gomb-elhelyezkedés alapján számozódnak: az egyes gombok kódjai a billentyűzetre vannak feliratozva. Az egyes gombok kettős funkciói miatt bizonyos billentyűk nem használhatók fel a programban: ilyen pl. a pi előhívására, vagy a reciprok-képzésre szolgáló gomb is. Az fx-201P a beírt programot kikapcsoláskor elfelejti, az fx-202P viszont két plusz gombelemnek hála a memóriájának tartalmát megőrzi, a Pro fx-1 pedig mágneskártyákra képes rögzíteni a programokat. A gépek jellegzetessége még, hogy - a japán tervezés ellenére - szokatlanul nagy méretűek, így inkább kéziszámológépeknek tekinthetők.

Gyártó:CASIO Computer Co., Ltd. (Japán)
Gyártási év:1977-78
Méret:10,2×17,1×3,2 cm
Tömeg üzemkészen:379 g
Jelleg:programozható tudományos
Kapacitás:10/8+2 számjegy (bevitel)
10/8 (7)+2 számjegy (kijelzés)
10+2 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:algebrai
CPU:Hitachi HD36136 + HD36106 + HD37603
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
11 memória (aritmetikával)
Jellemzők:+/-előjelváltás (negatív számok közvetlen beírása) Flebegőpontos számkijelzés Scitudományos (exponenciális) számkijelzés Sqrnégyzetgyökvonás pipi (3,1415..) értéke behívható 1/xreciprokszámítás trigtrigonometrikus függvények (sin, cos, tg és ezek inverzei: arc sin, arc cos, arc tg) DMS-DDdecimális és 60-as szögek/időpontok átváltása logexponenciális és logaritmusfüggvények (10-es és e-alapú) yxhatványozás
Kijelző:14 digites VFD (Toshiba E6543)
Tápellátás:4×AA elem + 2×LR44 gombelem
AD-4145 adapter
Programozási mód:billentyűkód-tárolású
Programkapacitás:127 billentyűlenyomás
Teszteredmények:trigonometriai:az arcsin(arccos(arctg(tg(cos(sin(60°)))))) eredménye, referenciaérték: 60. 59.991592
exponenciális:a 0.999160000 eredménye, referenciaérték (első 14 jegye): 3.0068804206375×10-70 3.0068804E-70

fx-202P

Az fx-202P belseje
Részletes leírás

A gép használata

A számológép három üzemmódját az üzemmódválasztó tolókapcsolóval tudjuk váltogatni:
  • MANUAL: ebben az üzemmódban a gép mint tudományos számológép használható, a beírt program nem futtatható.
  • PROGRAM COMP: a beírt program futtatására szolgáló üzemmód.
  • PROGRAM WRITE: a program beírására, ellenőrzésére és módosítására szolgáló üzemmód.
MANUAL módban a gép 10 címezhető memóriája szabadon használható, az adott számú memóriaregiszterbe való beírás az ENT, a kiolvasás pedig az ANS és a regiszter sorszámának megfelelő számbillentyű (0..9) lenyomásával végezhető el. A független memória a szokott módon, az M+, MR és MC gombokkal használható.

PROGRAM WRITE üzemmódban a kijelzés megváltozik: a bal oldali szám az aktuális (kijelzett) programlépés sorszámát mutatja, a jobb oldali három szám pedig az ettől a helytől visszaszámolt 2., 1., illetve az aktuális programlépés utasításkódját jelentik. Azaz a kijelzett számú programlépés utasításkódja a jobb szélső szám. Az egyes utasításkódok itt nem a sor-oszlop szerinti kódolást követik, de a billentyűk elrendezését követik: az egyes gombcsoportoknak egy-egy speciális, a hétszegmenses kijelzőn megjeleníthető jele van, mely az első helyre kerül, a csoporton belüli helynek megfelelően pedig egy sorszámot is kapnak, ez kerül a második helyre. A számbillentyűk értéküknek megfelelő kódjaikkal szerepelnek. A könnyebb azonosíthatóság végett minden gomb alatt szerepel az adott gomb utasításkódja.

A programozási modell szokatlan, a számítógépek magasszintű nyelveinek bizonyos elemeit használja. Az alapelv a következő: a 10 adatregiszter valamelyikének tartalmának kiszámítását írhatjuk elő a megadott kifejezés szerint. Amire fontos ügyelni, hogy a számbillentyűk használata fordított: az egyes adatregiszterek egyszerűen a sorszámuknak megfelelő számbillentyűvel (0..9) érhetők el, a programba beírni kívánt állandók a K billentyű után adhatók meg. Pl.: a 1+3+K4 kifejezés az 1. és a 2. számú adatregisztert és a 4-es számot adják össze (újabb gépeken ez pont fordított: K 1 + K 3 + 4). Az = használata sem azonos a megszokottal: a programnyelvekben szokásos módon az értékadás jeleként a cél-adatregiszter száma és az algebrai kifejezés között áll: pl. a 3 = K 2 × K 30 sin a 3. adatregiszterbe tárolja el a 2sin(30°) kifejezés értékét, azaz 1-et. Fontos, hogy a futtatáskor a műveleti sorrendet a gép nem veszi figyelembe, az utasítássorok végrehajtása szigorúan balról jobbra értelmezve történik.

Az egyes adatregiszterek nemcsak számítások eredményeivel tölthetők fel, hanem a futtatás során a billentyűzetről is bevihetünk adatokat: erre az ENT billentyű szolgál, mely után az adatregiszter számának megadása szükséges. A futtatás során ennél az utasításnál a bekérendő adatregiszter száma bal oldalt megjelenik a kijelzőn, az ENT lámpa kigyulladásával egyidejűleg, majd a szám beadása után a programfuttatás az ENT billentyű lenyomásával folytatható.
Egyszerre több adatregiszterbe is kérhetünk adatokat, ilyenkor az egyes regiszterek azonosítói közé : billentyűzendő, pl. ENT 3 : 4 : IM a 3., a 4., majd pedig az IM jelű regiszterbe tárolják a beírt számokat.

Hasonló módon az egyes adatregiszterek kijeleztethetők: az ANS billentyű után megadott számú adatregiszter futtatáskor megjelenik, a kijelző bal oldalán az adatregiszter számával, és az ANS lámpa kigyulladása mellett. A programfuttatás az ANS billentyűvel folytatható.
Egy utasítássorban több adatregiszter is kijeleztethető, ilyenkor az egyes regiszterek azonosítói közé : írandó, pl. ANS 3 : 0 a 3., majd a 0. számú adatregisztert jelzi ki.

Az egyes utasítássorok a : billentyűvel zárandók le, ez választja el egymástól az egyes utasítás-sorokat is.

A programba legfeljebb 10 címkét tehetünk: az ST# billentyű után megadott szám (0..9) lesz a címke azonosítója. A feltétel nélküli ugrást a GOTO billentyűvel és a címke azonosítójának megfelelően, az utána lenyomott számbillentyűvel programozhatjuk. Lehetőség van kézi címke megadására is: az MJ billentyűvel beírt címkére csak a program futtatása közben lenyomott MJ billentyűvel ugorhatunk.

A feltételes elágazás az IF billentyű segítségével adható meg: a megadott két szám (mely lehet adatregiszter, illetve bebillentyűzött állandó is) összehasonlítása után a megadott címkék közül a megfelelőnél folytatódik a program végrehajtása: ha az első szám kisebb a másodiknál: az első címkére; ha egyenlők, a második címkére; ha pedig az első szám nagyobb a másodiknál, a harmadiknak megadott címkére történik ugrás. Az utasítás formátuma: IF szám = szám : címke : címke : címke. A három címke megadása minden esetben kötelező.

Lehetőség van egyszintű alprogram-szervezésre is: az alprogramoknak a főprogram után kell szerepelniük, mivel az alprogramokból való visszatérés automatikusan történik. Az alprogramok kezdetének megjelölésére az ST# helyett a vele azonos formátumú SUB# billentyű használható. Az alprogramok elejét is címkeként kezeli a gép, azaz a alprogramra való ugrás a megszokott módon történik (GOTO, ill. IF segítségével). A program vége, illetve a következő alprogram kezdeteként elhelyezett SUB# utasítássor elérésekor tér vissza a végrehajtás a főprogramba.

Indirekt címzés az I és az IM regiszterek segítségével használható: az I regiszterben megadott számú adatregisztert az IM jelű adatregiszter segítségével érhetjük el, pl.: ha az I regiszter tartalma 3, az IM regiszter a 3. számú adatregiszterre mutat, azaz az ANS IM a 3. számú adatregiszter értékét jelzi ki. Az I regiszter tartalma a szokott módon (ENT I) kérhető be, ilyenkor az ENT lámpa kigyulladása mellett egy E jel látható a kijelző bal oldalán, mely az I regisztert azonosítja. Az I regiszter tartalmát az ANS utasítással nem jeleztethetjük ki.

A MAC billentyű a 10 adatregisztert és az I-regisztert törlik, célszerűen a programok első utasításaként használatosak.

Fontos, hogy mivel több billentyű is kettős rendeltetésű, bizonyos billentyűfunkciók nem programozhatók, csak MANUAL üzemmódban használhatók. Ilyenek a független memóriaregiszter billentyűi (MC, MR, M+), illetve az 1/x, π és a °" billentyűk.

A program WRITE üzemmódban ellenőrizhető, illetve szerkeszthető: a CHECK gomb lenyomására a programszámláló értéke 1-gyel növekszik, azaz a következő utasítás (pontosabban a következő és az azt megelőző kettő) kerül kijelzésre. A kijelzett programlépés a C billentyű lenyomásával törölhető, ilyenkor a programszámláló eggyel csökken, azaz az előző programlépés kerül kijelzésre. A törölt utasításkód helyére 00 kód kerül, ami az üres utasítás kódja. A programba való beszúrásra, illetve a program további részeinek előrébb való mozgatására nincs mód.

COMP üzemmódban a STA gomb lenyomására indíthatjuk el a programot az elejétől. Ha a végrehajtás megáll, az egyes lámpák kigyulladása mutatja a megállás okát: ha az ENT lámpa ég, a kijelző bal oldalán kijelzett számú adatregiszterbe kell adatot megadnunk; ha az ANS lámpa ég, a kijelzett számú adatregiszter került kiírásra; illetve ha egyik lámpa sem ég, a program véget ért. Adatbeadást az ENT billentyűvel fejezhetünk be, melynek hatására a programfutás folytatódik. Az adatkijelzés után hasonló módon az ANS billentyű lenyomására folytatódik a program végrehajtása.

Példaként álljon itt a faktoriális-számító program:

MAC :
ENT 1 :
2 = K 1 :
3 = 2 :
ST# 1 :
IF 3 = 1 : 2 : 0 : 0 :
ST# 2 :
3 = 3 + K 1 :
2 = 2 × 3 :
GOTO 1 :
ST# 0 :
ANS 2 :
LépésszámBillentyűzésUtasításkód
001MAC┌1
002:┌5
003ENTE2
00411
005:┌5
00622
007=E0
008KL2
00911
010:┌5
01133
012=E0
01322
014:┌5
015ST#┌4
01611
017:┌5
018IFL3
01933
020=E0
02111
022:┌5
02322
024:┌5
02500
026:┌5
02700
028:┌5
029ST#┌4
03022
031:┌5
03233
033=E0
03433
035+E7
036KL2
03711
038:┌5
03922
040=E0
04122
042×E5
04333
044:┌5
045GOTO┌2
04611
047:┌5
048ST#┌4
04900
050:┌5
051ANSE3
05222
053:┌5
Futtatás, példának a 8! kiszámításához: STA
Az ENT lámpa ég, a kijelző bal oldalán az 1-es szám látszik, meg kell adnunk az 1-es adatregiszterbe kerülő számot, azaz a 8-at: 8 ENT.
Az ANS lámpa ég, az eredmény leolvasható a kijelző jobb oldalán.
Hasonlók a gyűjteményben
Texas Instruments
TI-57
1977-81
HT
PTK-1060
1977
Commodore
PR-100
1977-79
HP
HP-65
1974-77
Texas Instruments
SR-52
1975-77
Sharp
PC-1201
1977-78
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.