Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
Texas Instruments
SR-50
1974-75
Texas Instruments
SR-52
1975-77

Hewlett-Packard 65

Rövid története
A Hewlett-Packard folyamatosan korszerűsített tudományos számológép-családjában 1974-ben jelent meg az első programozható változat: a meglepően kis méretű gépben a szokott alkatrészeken felül egy miniatűr mágneskártya-olvasó/író egység is helyet kapott, mellyel a tervezők megoldották a kikapcsoláskor elvesző programok mentését is, mely funkció az "olcsóbb" gépekből még évekig hiányzott a későbbiekben. Mivel a gép méretét nem kívánták tovább növelni, három váltóbillentyűt kapott: a gombok fő funkciói a programozással kapcsolatos funkciók lettek, a tudományos gép által biztosított matematikai függvények pedig a sárga f, illetve a függvények inverzei a sárga f-1 váltógombbal lettek elérhetők. Az igen ésszerűen kialakított billentyűzetben először jelentek meg a későbbiekben tipikusnak mondható trapéz keresztmetszetű gombok, melyek elülső oldalaira kerültek feliratozásra a kék g váltógomb megnyomásával elérhető funkciók.

A nagy USA-beli konkurens vállalat, a Texas Instruments 1975 szeptemberében jelentette meg a HP-65 ellenfelének szánt, annál jóval méretesebb, de többet is tudó programozható számológépét, mely még jobban felgyorsította az ilyen kategóriájú gépek fejlesztésének iramát.

A HP-65 különlegessége, hogy 1975 júliusában, a szovjet-amerikai "űrrandevúnál", amikor az amerikai Apollo űrhajó fedélzeti számítógépe meghibásodott, ilyen típusú számológépeket használtak az űrhajósok a pályakorrekcióhoz szükséges számítások elvégzésére. A Hewlett-Packard cég igen büszke volt az űrben is bizonyított gyártmányaira.

Gyártó:Hewlett-Packard Corporation (USA)
Gyártási év:1974-77
Méret:8,1×15,1×3,5 cm
Tömeg üzemkészen:305 g
Jelleg:programozható tudományos
Kapacitás:10/10+2 számjegy (bevitel és kijelzés)
10/10+2 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:RPN
CPU:HP 00065-60218
Regiszterek:4 általános (művelet-tárolással)
9 memória (aritmetikával)
2 jelző
Jellemzők:+/-előjelváltás (negatív számok közvetlen beírása) RVregisztercsere (X-Y) Fixfixpontos számkijelzés: a felsorolt számoknak megfelelő számú tizedesjegyek kijelzése (0-9) Scitudományos (exponenciális) számkijelzés Sqrnégyzetgyökvonás x2négyzetreemelés pipi (3,1415..) értéke behívható 1/xreciprokszámítás trigtrigonometrikus függvények (sin, cos, tg és ezek inverzei: arc sin, arc cos, arc tg) DMS-DDdecimális és 60-as szögek/időpontok átváltása logexponenciális és logaritmusfüggvények (10-es és e-alapú) yxhatványozás
Kijelző:15 digites LED (HP)
Tápellátás:cserélhető 3×AA NiCd akkumulátor
Programozási mód:billentyűkód-tárolású
Programkapacitás:100 billentyűlenyomás
Teszteredmények:trigonometriai:az arcsin(arccos(arctg(tg(cos(sin(60°)))))) eredménye, referenciaérték: 60. 60.00111811
exponenciális:a 0.999160000 eredménye, referenciaérték (első 14 jegye): 3.0068804206375×10-70 3.006896579E-70

HP 65
Részletes leírás

A gép használata

A számológép a megszokott fordított lengyel logika szerint működtethető, hasonlóan a korábbi típusokhoz. A megnövekedett számú funkció elérésére azonban itt már három váltóbillentyű szolgál: az adott billentyű fölé sárgával (aranyszínnel) írt funkciót a sárga f, a sárgán írt funkció ellentettjét, inverzét a sárga f-1, míg a gomb elülső oldalára írt funkciót a kék g gomb lenyomásával hívhatjuk elő. Az f-1 gombbal elérhető funkciók a legtöbb esetben magától értetődőek (pl. a SIN (f SIN) a megadott szög szinuszának kiszámítását, míg az f-1 SIN az adott érték arkusz szinusz-értékének kiszámítását (amerikai jelöléssel sin-1) teszi lehetővé.

A leggyakrabban használt, nem elsődleges funkciók a könnyebbség kedvéért - amíg az adott címkét programunkban nem használjuk fel - az A..E billentyűk lenyomásával is elérhetők. A teljes veremtár (X, Y, Z és T regiszterek) törlését az f CLEAR STK gombokkal végezhetjük el. A 9 memóriaregiszter mindegyike egyszerre törölhető az f CLEAR REG lenyomásával.

A tévesen lenyomott váltóbillentyűk és előválasztó billentyűk (STO, RCL, DSP, GTO, LBL) hatását az f CLEAR PREFIX gombsorozat szünteti meg.

A kijelzési üzemmódot a DSP billentyű segítségével állíthatjuk be: a fixpontos normál üzemmód a DSP . és a kívánt tizedesszámnak megfelelő számbillentyű, míg a fixpontos tudományos (exponenciális) kijelzés a DSP és a kívánt tizedesszámnak megfelelő számbillentyű lenyomásával választható.

Az X regiszter utolsó műveletvégzés előtti tartalmát a LAST-X regiszter tárolja, ez a g LST x gombokkal hívható elő.

A 9 memóriaregisztert a STO és RCL billentyűkkel érhetjük el: az adott számú regiszterbe írás a STO és a megfelelő számbillentyű lenyomásával, míg az előhívás az RCL és a megfelelő számbillentyű lenyomásával végezhető el. A memóriában tárolt értékkel a négy alapművelet is elvégezhető, ha a STO után az adott műveleti gombot is használjuk, például a 3. számú memóriaregiszter tartalmának 5-tel való osztásához az 5 STO ÷ 3 gombok lenyomása vezet.

Fontos, hogy a szögmértékegység váltása g DEG, RAD, ill. GRD a trigonometrikus függvényeken túl a 60-as rendszerű fokokra történő átváltásra (f →DMS), valamint a poláris-derékszögű koordináták átszámítására (f R→P, ill. f-1 R→P) is hatással van.

Hatvanas rendszerű számok (szögek, időadatok) összeadását az f D.MS+, kivonását az f-1 D.MS+ billentyűkkel végezhetjük el, pl. másfél óra és 3 óra 49 perc összeadása a következőképp történik: 1.3 ENTER 3.49 f D.MS+.

A gép különlegessége, hogy a számokat tizesből nyolcas számrendszerbe, és viszont is képes átszámítani, az f →OCT, ill. f-1 →OCT billentyűkkel. A mind gyakrabban használt hexadecimális konverzióra ekkor még nem készítették fel a számológépet.

A gép programozása

A HP-65-ös 100 programlépést, azaz billentyűlenyomást képes tárolni. A program írása, átírása a jobb oldali tolókapcsoló W/PRGM állásában történik. Ilyenkor a kijelzés megváltozik, és mindenkor a programmutató állásának megfelelően, az adott pozícióban eltárolt utasításkódot mutatja. Az utasításkódok igen egyszerűek: az első számjegyük azt a sort, míg a második számjegyük azt az oszlopot mondja meg, amely pozícióban a tárolt billentyű található (pl. 24 a 2. sor 4. gombja, az RTN. Alapvetően minden billentyűlenyomás egy programlépésnek felel meg, kivéve a 21 gyakran használt billentyűkombinációt, melyeket a gép egyetlen programlépésben képes tárolni. Ezek a memória előhívó és memóriába tárolás gombjai a regiszter számával (itt csak 1-től 8-ig) (pl. a 33 03 kijelzés a STO 3 billentyűlenyomásnak felel meg, azaz a 3. memóriaregiszterbe tárolásnak), a veremtárral kapcsolatos funkciók (g R↓, g R↑, g x↔y), a g LSTx, valamint az üres utasítás (g NOP).

A programtár törlésére az f CLEAR PRGM gombok lenyomása szolgál.

A programba 15 címkét helyezhetünk el, az LBL és az A..E, ill. az LBL és a számbillentyűk valamelyikének lenyomásával. Az adott címkézőutasítással kezdődő programrészt közvetlenül elindíthatjuk RUN üzemmódban a megfelelő (A..E) gomb lenyomásával. Számbillentyűvel jelölt programrész közvetlenül billentyűzetről nem indítható. Az aktuális programmutatótól a program futtatása az R/S billentyűvel indítható, illetve megállítás után ezzel a billentyűvel folytatható. A címkegombok feletti mélyedésbe oldalról betolhatjuk a használt mágneskártyát, mely kialakítása olyan, hogy a tárolt program adott címkegombbal indítható részeinek rövid megnevezését ráírhatjuk, így a program rövid "kezelési utasítása" mindig szem előtt lehet.

A programba megállítási parancsot az R/S billentyűvel programozhatunk. A program futás közben bármikor megállítható bármely billentyű lenyomásával. A programba elhelyezett RTN utasítás főprogramban a futtatás befejezésére szolgál.

Lehetőség van egyszintű alprogramok írására és meghívására a másodlagos programmutató segítségével: a programba elhelyezett ugrási utasítás hatására a programmutató későbbi használatra eltárolásra kerül, majd a kívánt programrész hajtódik végre. Az alprogram végén lévő RTN utasítás viszont nem adja vissza a vezérlést a kezelő számára, hanem visszaugrik a hívó utasítás utáni lépésre, és ott folytatódik a végrehajtás.

Feltételes elágazások készítésére ötféle feltételvizsgáló utasítás kínálkozik: ezek közül négy az X és az Y regiszter tartalmát hasonlítják össze, a gombra írt relációnak megfelelően. Ha a feltétel igaz, a program folytatódik a normál rend szerint, viszont ha hamis, akkor a gép két programlépést kihagyva folytatja a végrehajtást. Ebbe a két lépésbe szokták beírni az elágazás ugróutasítását. Az ötödik utasítás a g DSZ, mely a 8. memóriaregiszter tartalmát csökkenti, majd annak függvényében folytatja a végrehajtást, hogy a 8. memóriaregiszter értéke 0 lett-e? Ha igen, kihagyja a következő két utasítást.

A számológép két jelzőt is tartalmaz, melyek igaz/hamis értéket vehetnek fel. Az f SF 1, ill. SF 2 az adott jelzőt igaz értékűre, az f-1 SF 1, ill. SF 2 hamis értékűre állítja, míg az f TF 1, ill. TF 2 az adott jelző értékétől függően tesz lehetővé feltételes elágaztatást: a TF utasítás után következő két utasítás abban az esetben kerül kihagyásra, ha a vizsgált jelző értéke hamis. Az f-1 TF 1, ill. TF 2 lenyomása ehhez hasonló, de ellentétesen működik: a két lépés kihagyása igaz érték esetén történik meg.

A program szerkesztését is a W/PRGM üzemmódban végezhetjük el. Az SST gombbal lépkedhetünk programlépésenként eggyel előre a programtárban. Az utolsó, 100. lépés elérésekor a kijelző bal és jobb szélén egy kötőjel jelenik meg, jelezve a tár végének elérését. Ha a programtár betelt, a W/PRGM módbeli kijelzés jobb oldalán mindig látható egy kötőjel. A két másik pozícionálási lehetőség csak RUN üzemmódban érhető el: a GTO és az adott címkét jelölő billentyű (A..E) lenyomására a programmutató az adott címkét tartalmazó lépésre áll, míg az RTN gomb a programtár legelejére állítja vissza a mutatót.

Programba utasítás(ok) beszúrása egyszerű: az adott gomb lenyomása az aktuális pozícióba tárolja el a megfelelő utasításkódot, és a programtár többi részét egy pozícióval előrébb lépteti. Az aktuális pozíción lévő utasítás törlésére a g DEL gombsorozat szolgál. Mivel az aktuális programmutatót a gép nem jelzi ki, a program szerkesztése odafigyelést, vagy jól dokumentált programírást kíván.

A programok mágneskártyára való rögzítése egyszerűen történik: W/PRGM módban egyszerűen helyezzük be jobb oldalról az olvasó nyílásába a kártyát. A kártyáról való beolvasás RUN üzemmódban, hasonlóan történik.

A számológéphez a Hewlett-Packard különféle programcsomagokat is készített, melyek egy-egy szakma vagy tudományág fontosabb feladatainak megoldására kínált kész, mágneskártyákra előre rögzített programokat.

Hasonlók a gyűjteményben
HT
PTK-1096
1979-85
HP
HP-35 (2)
1972-75
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.