Virtuális logarléc-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Lexikon
Switch to English

Magyar gyártású logarlécek

Gamma, Logar

A legismertebb magyar gyártású logarléc minden bizonnyal a Gamma 2512-es típusszámú 25 cm-es léce volt. A II. világháború után, a szocialista rendszer elvárása volt, hogy a korlátozott mennyiségű külföldi fizetőeszközöket csak a legszükségesebb célokra költhessék el, így 1949-ben elhatározták, hogy a korábbi, nagyobb volumenű nyugati logarléc-import helyett a Gamma vállalat fogja gyártani az új magyar logarlécet. Végülis, többszörös átszervezés, gyártásracionalizálás, szabványosítás után a gyártást a hetvenes években a Monori Kefegyár fejezte be. A Gamma, ill. később Logar márkajelzésű logarlécekről és a DR-3-as logartárcsáról bővebben a "Gamma" logarlécek története oldalon olvashat.

Calderoni, ITG

Az 1819-ben alapított Váci utcai kis vegyeskereskedésből nemsokára látszerészbolt lett, majd 1872-től kezdve egyre inkább tanszerek készítésével, forgalmazásával foglalkoztak. A vállalkozás igen jövedelmező volt, az optikustanoncként betársult Hopp Ferenc több világkörüli gyűjtőutat is szervezhetett, és ma őt már inkább erről az oldaláról ismeri a világ. Az 1920-as években, a logarléc-tanítás részleges iskolai bevezetése után megkezdték egyszerűbb kivitelű iskolai logarlécek gyártását, a legismertebb és legszélesebb körben elterjedt típus a Calderoni-Sebők-féle kereskedelmi logarléc volt. A részvénytársaságot és érdekeltségeibe tartozó kisebb üzemrészeket, műhelyeket 1948-ban államosították, majd 1951-től mint Iskolai Taneszközök Gyára (ITG) működött tovább. Az iskolai célú lécek gyártása továbbra is folyt, ekkortájt már a Gammában gyártott típusokhoz hasonló változatok készültek, még több éven át. 1968-ban az ITG-t, az Iskolai Felszereléseket Értékesítő Vállalatot, és az Iskolai Filmintézetet összevonva, megalakult a még ma is ismerősen csengő nevű TANÉRT. A Calderoni és az ITG logarlécekről A Calderoni és az ITG iskolai logarlécei oldalon olvashatnak.

Juszt László és Gyula

A budapesti Múzeum körúton, a mai Központi Antikvárium melletti sarki üzlethelyiségben volt egykoron Juszt László és Juszt Gyula látszerészek boltja, akik előbb csak külföldi (főleg A. W. Faber, majd Faber-Castell) logarlécek forgalmazásával foglalkoztak, de céljuk volt a lécek szélesebb körökben való elterjesztése is. Így előbb csak különféle, a logarléc-kezelésről szóló füzetet, könyvet adtak ki, de később már saját gyártású logarléceket is készítettek GENIE márkanév alatt, melyek egyszerűbb kivitelüknél fogva sokkal elérhetőbb áron kerülhettek forgalomba, mint a valóban "precíziós" nyugati világmárkák. Erről bővebben A Juszt kiadású könyvek és logarlécek oldalon olvashat.

Telefongyár

Az 1876-ban alapított híradástechnikai üzem 1933. február 8-án kelt saját szabadalma alapján megkezdte a ROTOR nevű logartárcsák készítését, mely méretét, anyagát, és skálaelrendezését tekintve merőben szokatlan volt. Újezüstből készült, két egymáson elforgatható korongból és a hagyományos logarléc futóját helyettesítő indexből állt, és vele minden műveletet el lehetett végezni, amit egy egyszerűbb logarléc tudott. Előnye abban állt, hogy körkörös skálái révén a nyelv áttolása feleslegessé vált, így kis gyakorlattal igen könnyedén lehetett használni. Kétféle kialakításban készült, és reklámhordozóként is felhasználták, főleg fémiparcikkek gyártóit hirdetve magukon. Erről bővebben A ROTOR logartárcsa oldalon olvashat.

Kökény Károly

Az ötvenes években egy igen egyszerű kialakítású, kartonpapírból és egy átlátszó celluloidlapból készült "logarléc" is készült Kökény Károly miskolci honfitársunk nevével fémjelezve. Leginkább csak a kezdő léckezelőnek szánt olcsó eszköz volt, tartós használatra nem volt alkalmas. Erről bővebben a Kökény Károly papírlogarléce oldalon olvashat.

Kálmán József

1942-től kezdődően forgalomba került egy alumíniumból készült, két nyelvvel is rendelkező sajátos logarléc, Kálmán József budapesti kalkulátor saját tervezésű "Munkaidő- és fordulatszám-számolóléce". Ezzel, hasonlóan a későbbi, Gamma-gyártású Robot léchez, esztergák, maró- és fúrógépek, köszörűk gépidejét lehetett igen hatékonyan kiszámítani. A későbbiekben több, hasonló kialakítású számolólécet is készített, a fémek korlátozott mennyisége és felhasználási tilalma folytán olykor kartonból. A szerzőnek 1965-ben könyve is megjelent, "A gazdaságos forgácsolás számítóábrái" címmel, melyben találmányát részletesebben ismerteti. Lásd a Kálmán-féle számolólécek oldalon (hamarosan!).
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2016.