Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
Casio
AQ-2200
1980-81
Facit
1140
1976

Casio ML-82

Rövid története
A piac telítődése folytán az alapműveletes számológépekre egyre kisebb igény mutatkozott. A nagyobb cégek ezt egyrészt tudományos típusok fejlesztésével ellensúlyozták, másrészt igyekeztek új funkciókkal felvértezni gyártmányaikat. A japán Casio Computer Co. hónapról hónapra jelentette be különösebbnél különösebb számológépeit, melyeket először csak órával, stopperrel egészítettek ki, majd a folyadékkristályos kijelzők megjelenésével különféle játékokra, vagy zenélésre is alkalmassá tették. 1980-tól kezdve készült szintetizátor számológép-funkcióval (VL-Tone sorozat), illetve 1979 második felétől számológép szolmizációs képességekkel is (Melody sorozat). A Melody ML-80 jelzésű, fekvő formátumú számológép számjegy-gombjaival egyrészt 11-féle zenei hangot kelthettünk, de a gép a kihozott eredményeket automatikusan el is szolmizálta. A beépített óra és stopper mellett ébresztő funkcióval is rendelkezett, mely két beállítható időpontban kétféle előre megírt dallamot játszott le. 1980-ban, nagyjából hasonló tudással, de álló formátumban, vékony kivitelben jelent meg az ML-82 típus is. A dallamos számológépek igen népszerűek lettek, így még éveken át jelentek meg újabbnál újabb, többet tudó, vagy egyszerűen csak kisebb, vékonyabb, korszerűbb típusaik.
Gyártó:CASIO Computer Co., Ltd. (Japán)
Gyártási év:1980
Méret:6,4×11,2×0,8 cm
Tömeg üzemkészen:n.a.
Jelleg:alapműveletes
Kapacitás:8 (7) számjegy (bevitel és kijelzés)
8 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:algebrai
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
1 memória (aritmetikával)
Jellemzők:%százalékszámítás Flebegőpontos számkijelzés Sqrnégyzetgyökvonás
Kijelző:8 digites LCD
Tápellátás:2×LR41 gombelem

ML-82
Részletes leírás

A gép használata

A gép 1901. január és 2099. decembere közötti dátumot képes kezelni, ezen tartományon kívüli évszámot nem fogad el.

Az aktuális dátum és idő beállítása SET üzemmódban lehetséges. Az AC lenyomása után beírunk egy évszámot (két vagy négy jeggyel), lenyomjuk a DATE gombot, ekkor az évszám utolsó két számjegye a kijelző bal oldalán megjelenik. Ezután beírjuk a hónap számát, lenyomjuk a DATE gombot, majd beírjuk a nap számát, majd a DATE, végül az ADJ/SET gomb lenyomásával érvényesítjük a beállítást. A dátumnak megfelelő nap nevének rövidítése felett a kijelzőn egy vízszintes csík jelenik meg. Hibás hónap vagy nap beírása esetén írjuk be a helyes hónapot, vagy napot, a korábban beütött számjegyek nem lesznek figyelembe véve. Ugyanígy védett a gép a túl nagy számok beírása ellen is, pl. nem írhatunk be hónapnak 12-nél nagyobb számot.

Idő beállítása: két- vagy egyjegyű óra, kétjegyű perc beírása négy- (három-) jegyű számként, majd az ADJ/SET gombot benyomjuk. Bár a gép 12 órás kijelzésű, de 24 órás rendszerben is beírhatók az időpontok, az átszámítás automatikus.
Fél perces késés/sietés könnyedén korrigálható az ADJ/SET gomb lenyomásával, ekkor a beállítás a legközelebbi percre ugrik, a másodperc nullázása mellett.

CAL és hangjegy üzemmódokban az aktuális idő kijelzése a TIME gombbal, az aktuális dátum kijelzése az AC DATE gombok lenyomásával kérhető. Időkijelzésnél a DATE gomb nyomva tartása alatt a dátum kijelzésre kerül.

A stopper bármelyik üzemmódban használható. Az időmérés indításához, vagy újraindításához az AC gomb után lenyomjuk a START/STOP gombot, ekkor vált át a kijelzés is a tizedmásodperces formátumra. A mérés szüneteltetése is a START/STOP gombbal történik. Részidő leolvasásához a LAP gombot használhatjuk.

Ébresztés beállításához a SET üzemmódba kell állítani a gépet. Az AC lenyomása után beírjuk az időpontot, mint négy- (vagy egyszámjegyű órák esetén három-) jegyű számot, szükség esetén a . gombbal beállítjuk a PM jelzést, végül lenyomjuk az ALARM gombot. Az időpont mellett az "AL1" felirat olvasható, valamint a kijelző felső részén megjelenik az ébresztésre utaló ALARM jelzés is. (Ez a típus nem tud több ébresztési időpontot kezelni, de a benne rejlő chip igen, ezért a számozott AL kijelzés). A beállított ébresztés minden üzemmódban megnézhető az ALARM gomb nyomva tartása mellett, illetve SET módban a gomb lenyomásával. Az ébresztés kikapcsolása SET módban az AC 0 ALARM gombok lenyomásával végezhető el.

Az ébresztés az ALARM gomb lenyomásával állítható le.

Számológép üzemmódban (CAL állás) egyrészt normál számológépként használhatjuk, másrészt dátumokkal is végezhetünk műveleteket:

  • két dátum között eltelt napok számának kiszámítása: az újabb dátum megadása (ld. fentebb), majd a kivonás - billentyűjének lenyomása, végül a régebbi dátum megadása és az = hatására kiírja az eltelt napok számát.
  • egy dátumnál adott nappal korábbi vagy későbbi időpont kiszámítása: a dátumból (beírása mint fentebb) kivonjuk, vagy ahhoz hozzáadjuk a napok számát, a kiszámított dátum az = hatására megjelenik a kijelzőn.

A hangjegy üzemmód hasonló a CAL üzemmódhoz, de a számjegyek és a tizedespont a feléjük írt szolmizációs hangon szólaltatja meg a hangszórót. A 8 számjegy túlírható, a további jegyek is lejátsszák a hozzájuk tartozó hangot, így igen hosszú "zeneszámok" lejátszására is mód van.

Megjegyzés: 2099. december 31. után az óra még jól jár, de a DATE gomb lenyomására hibajelzés jelenik meg.

Hasonlók a gyűjteményben
Casio
CQ-1
1976-77
Casio
PG-200
1983
Casio
AQ-2200
1980-81
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.