Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
HT
PTK-1060
1977
Casio
ML-82
1980

Casio AQ-2200

Rövid története
A Casio 1976-ban készítette el az első órával és naptárral egybeépített számológépét, a CQ-1-est. Az akkor alkalmazott VFD kijelzőcső még nem tette lehetővé az elemről történő folyamatos üzemet, de a később debütáló folyadékkristályos kijelzők lehetővé tették nemcsak az üzemidő növelését, de a méretek hihetetlen mértékű csökkentését is. A gyártók folyamatosan jelentek meg újabbnál újabb, többet tudó számológépeikkel, így a Casio is készített néhány érdekesebb változatot.

Az AQ-2200-as típus jellegzetes vonása rögtön szembeötlik: kijelzőjének bal felén egy naptár látható, a hónap napjainak számaival. Mivel a kisméretű számok megfelelő megjelenítése még nem volt kivitelezhető, a napok számai a kijelzőre vannak nyomtatva, a hétfői napokat két függőleges vonal határolja, az adott hónapban nem létező napokat pedig kis négyzetek takarják ki. A gép nemcsak az aktuális hónapot jelzi ki, de úgymond öröknaptárként is használható: a megadott év megadott hónapja naptárának kijelzésére is alkalmas. Ezek mellett az ekkor már szinte alapfunkcióknak számító órával, stopperrel és ébresztő funkcióval is rendelkezik.

Gyártó:CASIO Computer Co., Ltd. (Japán)
Gyártási év:1980-81
Méret:6,8×11,4×0,8 cm
Tömeg üzemkészen:58 g
Jelleg:alapműveletes
Kapacitás:8 (7) számjegy (bevitel és kijelzés)
8 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:algebrai
CPU:Hitachi HD43128A
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
1 memória (aritmetikával)
Jellemzők:%százalékszámítás Flebegőpontos számkijelzés Sqrnégyzetgyökvonás
Kijelző:8 digites LCD

AQ-2200

Az AQ-2200 belülről
A gép használata
A gép 1910. január és 1999. decembere közötti hónapok naptárát képes kijelezni, ezen tartományon kívüli évszámot nem fogad el. A számok a kijelzőre fixen vannak feliratozva, az adott hónapban nem létező napokat kisötétíti (pl. a nem szökőévek februárjaiban a 29, 30, 31 számok helyett téglalap látható). A vasárnapok (mint a hét első napja) kerülnek két függőleges vonal között kijelzésre.

Szinte minden beállítás - leszámítva az ébresztés beállítását - a CAL üzemmódokban végezhető el.

Adott hónap naptárának megjelenítése: CAL üzemmódokban lehetséges, AC után beírunk egy évszámot (két jeggyel), lenyomjuk a DATE gombot, majd beírjuk a hónap számát, és lenyomjuk a CALENDAR gombot.
A megjelenített hónaptól kezdődően lehetőség van lapozni a + és - gombok lenyomásával, azaz eggyel későbbi, vagy korábbi hónap naptárának kijelzése is kérhető.
Pl.: 81 DATE 04 CALENDAR lenyomására az 1981. áprilisa kerül kijelzésre. Ha lenyomjuk a + gombot, a májusi naptár jelenik meg, még egyszer lenyomva a júniusi és így tovább.

A dátum és az idő beállítása itt a CAL üzemmódokban lehetséges.
Dátum beállítása: kétjegyű évszám, kétjegyű hónap, kétjegyű nap beírása hatjegyű számként, majd az ADJ/SET gombot benyomjuk. Csak 1910 és 1999 közötti évszámok írhatók be. Az aktuális dátum szerinti naptár is megjelenik bal oldalt, értelmezését ld. fentebb.
Idő beállítása: kétjegyű óra, kétjegyű perc beírása négyjegyű számként, majd az ADJ/SET gombot benyomjuk. Bár a gép 12 órás kijelzésű, de 24 órás rendszerben is beírhatók az időpontok, az átszámítás automatikus.
Fél perces késés/sietés könnyedén korrigálható az ADJ/SET gomb lenyomásával, ekkor a beállítás a legközelebbi percre ugrik, a másodperc nullázása mellett.

CAL üzemmódokban az aktuális idő kijelzése az AC TIME gombokkal, az aktuális dátum kijelzése az AC DATE gombok lenyomásával kérhető. Időkijelzésnél a DATE gomb nyomva tartása alatt a dátum kijelzésre kerül.

A stopper indításához, vagy újraindításához az AC gomb után lenyomjuk a START/STOP gombot, ekkor vált át a kijelzés is a tizedmásodperces formátumra. A mérés szüneteltetése is a START/STOP gombbal történik. Részidő leolvasásához a LAP gombot használhatjuk.

Ébresztés beállításához a SET üzemmódba kell állítani a gépet. Az AC lenyomása után beírjuk az időpontot, mint négy- (vagy egyszámjegyű órák esetén három-) jegyű számot, szükség esetén a . gombbal beállítjuk a PM jelzést, végül lenyomjuk az ALARM gombot. Az időpont felett megjelenik az ébresztésre utaló jelzés is. A beállított ébresztés minden üzemmódban megnézhető az ALARM gomb nyomva tartása mellett. Az ébresztés kikapcsolása SET módban az AC 0 ALARM gombok lenyomásával végezhető el.
Az ébresztés jeléhez állítva az üzemmódváltót, bekapcsolhatjuk az ébresztést, illetve az egész órák "elütését".
Az ébresztés az ALARM gomb lenyomásával állítható le.

Számológép üzemmódban (CAL állások) egyrészt normál számológépként használhatjuk, másrészt dátumokkal is végezhetünk műveleteket:

  • két dátum között eltelt napok számának kiszámítása: az újabb dátum megadása (az évszám utolsó két jegye, a hónapok és a napok között DATE megnyomásával), majd a kivonás - billentyűjének lenyomása, végül a régebbi dátum megadása és az = hatására kiírja az eltelt napok számát.
  • egy dátumnál adott nappal korábbi vagy későbbi időpont kiszámítása: a dátumból (beírása mint fentebb) kivonjuk, vagy ahhoz hozzáadjuk a napok számát, a kiszámított dátum az = hatására megjelenik a kijelzőn.
  • Megjegyzés: 1999. december 31. után az óra még jól jár, de a dátum továbbra is 1999. december 31. marad.
Hasonlók a gyűjteményben
Casio
CQ-1
1976-77
Casio
PG-200
1983
Canon
LC-Quartz
1978-79
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.