Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
Sharp
IQ-200
1981
Brother
Student
1977-78

Canon Palmtronic LC-Quartz

Rövid története
A Toshiba 1977-ben fejlesztette ki a T3566 jelű áramkörét, mely a szokványos számológép-funkciókon kívül egy napkijelzős órát, stoppert és ébresztőt is tartalmazott. A 12 órás rendszerben működő chip már folyadékkristályos kijelzőhöz volt csatolható, így az ezt az áramkört felhasználó első típusok, a Toshiba LC-833WA jelű számológépe, valamint az USA-beli Texas Instruments DataChron nevű, TI-1790-es gépe a korszakra jellemző sárga szűrőjű Epson LCD elemeket tartalmazott.

A chip nagy sikereket ért el, számos gyártó használta fel első órával-stopperrel kibővített számológépei készítéséhez: így a Canon 1978-ban megjelent a kifejezetten szép és célszerű tervezésű Palmtronic LC Quartz típusával, melyen az így igen kényelmesen használható stopperfunkció gombjai oldalt, a hüvelykujjnak kialakított mélyedésben kaptak helyet.

Érdemes összevetni az NDK gyártású MR 4110 típussal, mely a Toshiba chipjének keletnémet másolatát használta.

Gyártó:Canon Inc. (Japán)
Gyártási év:1978-79
Méret:7×14,4×1 cm
Tömeg üzemkészen:78 g
Jelleg:alapműveletes
Kapacitás:8 számjegy (bevitel és kijelzés)
8 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:algebrai
CPU:Toshiba T3566
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
1 memória (aritmetikával)
Jellemzők:%százalékszámítás +/-előjelváltás (negatív számok közvetlen beírása) Flebegőpontos számkijelzés Sqrnégyzetgyökvonás
Kijelző:8+1 digites LCD (EPSON LD-380)
Tápellátás:2×LR44 gombelem

LC Quartz

Az LC Quartz belülről
A gép használata
A gépnek négy üzemmódja van:
  • óra, az alapüzemmód: a pontos időt mutatja: a hónap napját, az órát, percet, másodpercet, valamint a hét napját. A TM SET kapcsoló OFF állásában, illetve a TC vagy TM CALL gomb lenyomására válthatunk át az alapüzemmódba.
  • stopper: hagyományos stopperóra funkciókat valósít meg. A TM SET kapcsoló ON állásában, az ST/SP gomb lenyomásával indítható el a stopper.
  • időbeállítás: az aktuális vagy ébresztési időpont beállítására szolgáló üzemmód. A TM SET kapcsoló ON állásába kapcsolva válthatunk át ebbe az üzemmódba.
  • számológép: hagyományos 8 számjegyes számológépként használható. A TM SET kapcsoló OFF állásában, majd a C lenyomásával válthatunk számológép üzemmódba.
Érdemes megjegyezni, hogy az alapüzemmódba (időkijelzés) mindig visszatérhetünk a TM CALL (TC) gomb lenyomásával.

Az aktuális idő beállításához először a TM SET kapcsolót ON állásba kell állítani. Mivel a hónapokat a gép nem tárolja, a napokat mindig 1-től 31-ig számolja (tehát a nem 31 napos hónapok utáni 1-jén pedig be kell állítani a dátumot 1-jére), így célszerűen lehetőség van csak a nap beállítására is: a nap számának beírása után a DT gombot kell megnyomni.

Az időpont megadása az óra és a perc négy- (három-) számjegyű számként (óópp) való beírásával, majd a TM gomb lenyomásával történik. Délutáni időpontokhoz a TM gombot kétszer kell megnyomni. Pl. 10:30 1030 TM, a 21:30 a 930 TM TM lenyomásával írható be.

A beállítás elvégzése után a TM SET kapcsolót vissza kell kapcsolni OFF állásba.

A stopperórához a TM SET kapcsolót először ON állásba kapcsoljuk, majd a stopper indításához a ST/SP gombot lenyomjuk. Ekkor vált a kijelzés a tizedmásodperces számlálásra. A stopper újraindításához az ST/SP, majd a LAP/RESET gombokat kell lenyomni, de ekkor a kijelzés visszavált az alapüzemmódra, tehát az ST/SP újbóli lenyomásával indíthatjuk el újra a stoppert. Részidő kijelzéséhez nyomjuk meg számlálás közben a LAP/RESET gombot. Ilyenkor a LAP jelző is megjelenik a kijelzőn. Az időmérés a háttérben tovább folyik, a stopper-kijelzéshez a LAP/RESET gomb újbóli lenyomásával térhetünk vissza. Az időmérés szüneteltetéséhez az ST/SP gombot kell lenyomni, ilyenkor az STP jelző jelenik meg. Az ST/SP gomb újbóli lenyomásával folytathatjuk a mérést.

Ébresztés beállításához (a TM SET kapcsoló bármelyik állásában) először kapcsoljuk át az ALARM kapcsolót a középső (OFF) állásába, majd írjuk be az ébresztés időpontját négy- (három-) számjegyű számként (mint az aktuális idő beállításánál), majd kapcsoljuk az ALARM kapcsolót AM vagy PM állásba. A beállított ébresztési időpont az ALARM kapcsoló AM ill. PM állásba történő kapcsolásával bármikor kijeleztethető. A normál időkijelzéshez a TM CALL gomb lenyomásával térhetünk vissza.

A számológép használatához a TM SET kapcsolót OFF állásba kell kapcsolni, majd le kell nyomni a C gombot. Innentől a gép egy hagyományos számológépként használható, de a memória tartalma az üzemmódváltáskor elvész. Az időkijelzéshez a TC gomb lenyomásával térhetünk vissza.

Megjegyzés: a nap éjfélkor (0:00) kezdődik, ami 12:00 AM, ezután a délelőtti (AM) időadatok vannak, délben (12:00) lesz 12:00 PM, ezután a délutániak (PM). A klasszikus AM/PM rendszerben nincs 0:00 időadat, csak 12:00.

Hasonlók a gyűjteményben
Casio
CQ-1
1976-77
RFT
MR 4110
1983-90
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.