Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
EMG
HUNOR 301
1977

RFT MR 4110

Rövid története
Az NDK mühlhauseni elektroncsőgyára 1973-ban kezdte meg a zsebszámológépek gyártását, a Minirex 73 típussal, USA gyártású alkatrészek felhasználásával. A LED-es típusok után 1979-től indult meg a folyadékkristályos kijelzővel szerelt, immár ténylegesen zseb méretű számológépek gyártása, az MR 410-es alaptípussal, majd nem sokkal később az MR 411-es, stopperrel és órával egybeépített modellel. A Toshiba LC-833WA típusa alapján tervezett számológép kezdetben még Toshiba áramkörrel, Epson kijelzővel épült, ezeket azonban az évek során kiváltották NDK-gyártású alkatrészekkel. A 12 órás változat mellett, MR 413 jelzéssel megindult a 24 órás változatok gyártása is. Az 1980-as évek elején keletnémet CPU-k felhasználásával megindult a hasonló tudású, de kisebb méretű gépek (MR 511 a 12 órás, ill. MR 513 a 24 órás kijelzéssel), valamint az asztali változatok (MR 4110 a 12 órás, ill. MR 4130 a 24 órás kijelzéssel) sorozatgyártása is. Ez utóbbiak nagyobb számban Magyarországra is eljutottak. Az alapvetően jó minőségű gépek gyártása 1990-ben, a VEB Mikroelektronik Wilhelm Pieck névre keresztelt gyár privatizálása előtt szűnt meg.
Gyártó:VEB RFT Mikroelektronik Wilhelm Pieck (NDK)
Gyártási év:1983-90
Méret:13,8×7×3,4 cm
Tömeg üzemkészen:164 g
Jelleg:alapműveletes
Kapacitás:8 számjegy (bevitel és kijelzés)
8 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:algebrai
CPU:HFO U825G
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
1 memória (aritmetikával)
Jellemzők:%százalékszámítás +/-előjelváltás (negatív számok közvetlen beírása) Flebegőpontos számkijelzés Sqrnégyzetgyökvonás
Kijelző:8+1 digites LCD
Tápellátás:2×AA elem

Az MR 4110 fehér kivitelben

Az MR 4110 belülről
A gép használata
Az NDK-beli MR411, MR4110 típusok funkcionális másolatai a Toshiba LC-833WA, Canon Palmtronic LC Quartz, és más hasonló típusoknak, így ezek kezelése megegyezik. Az MR413, MR4130 csak abban térnek el, hogy 12 órás rendszer helyett az itthon is megszokott 24 órás rendszer szerint működnek.

A gépnek négy üzemmódja van:

  • óra, az alapüzemmód: a pontos időt mutatja: a hónap napját, az órát, percet, másodpercet, valamint a hét napját. A TM CORR kapcsoló OFF állásában, illetve a TC vagy TM CALL gomb lenyomására válthatunk át az alapüzemmódba.
  • stopper: hagyományos stopperóra funkciókat valósít meg. A TM CORR kapcsoló ON állásában, az ST/SP gomb lenyomásával indítható el a stopper.
  • időbeállítás: az aktuális vagy ébresztési időpont beállítására szolgáló üzemmód. A TM CORR kapcsoló ON állásába kapcsolva válthatunk át ebbe az üzemmódba.
  • számológép: hagyományos 8 számjegyes számológépként használható. A TM CORR kapcsoló OFF állásában, majd a C lenyomásával válthatunk számológép üzemmódba.
Érdemes megjegyezni, hogy az alapüzemmódba (időkijelzés) mindig visszatérhetünk a TM CALL (TC) gomb lenyomásával.

Az aktuális idő beállításához először a TM CORR kapcsolót ON állásba kell állítani. Mivel a hónapokat a gép nem tárolja, a napokat mindig 1-től 31-ig számolja (tehát a nem 31 napos hónapok utáni 1-jén pedig be kell állítani a dátumot 1-jére), így célszerűen lehetőség van csak a nap beállítására is: a nap számának beírása után a DT gombot kell megnyomni.

Az időpont megadása az óra és a perc négy- (három-) számjegyű számként (óópp) való beírásával, majd a TM gomb lenyomásával történik. Délutáni időpontokhoz a TM gombot kétszer kell megnyomni. Pl. 10:30 1030 TM, a 21:30 a 930 TM TM lenyomásával írható be.

Az MR4110, MR4130 típusoknál a SEC gombbal másodpercek külön is beállíthatók.

A beállítás elvégzése után a TM CORR kapcsolót vissza kell kapcsolni OFF állásba.

A stopperórához a TM CORR kapcsolót először ON állásba kapcsoljuk, majd a stopper indításához a ST/SP gombot lenyomjuk. Ekkor vált a kijelzés a tizedmásodperces számlálásra. A stopper újraindításához az ST/SP, majd a LAP/RESET (LA/RE) gombokat kell lenyomni, de ekkor a kijelzés visszavált az alapüzemmódra, tehát az ST/SP újbóli lenyomásával indíthatjuk el újra a stoppert. Részidő kijelzéséhez nyomjuk meg számlálás közben a LAP/RESET (LA/RE) gombot. Ilyenkor a LAP jelző is megjelenik a kijelzőn. Az időmérés a háttérben tovább folyik, a stopper-kijelzéshez a LAP/RESET (LA/RE) gomb újbóli lenyomásával térhetünk vissza. Az időmérés szüneteltetéséhez az ST/SP gombot kell lenyomni, ilyenkor az STP jelző jelenik meg. Az ST/SP gomb újbóli lenyomásával folytathatjuk a mérést.

Ébresztés beállításához (a TM CORR kapcsoló bármelyik állásában) először kapcsoljuk át az ALARM kapcsolót a középső (OFF) állásába, majd írjuk be az ébresztés időpontját négy- (három-) számjegyű számként (mint az aktuális idő beállításánál), majd kapcsoljuk az ALARM kapcsolót AM vagy PM állásba. A beállított ébresztési időpont az ALARM kapcsoló AM ill. PM állásba történő kapcsolásával bármikor kijeleztethető. A normál időkijelzéshez a TM CALL (TC) gomb lenyomásával térhetünk vissza.

A számológép használatához a TM CORR kapcsolót OFF állásba kell kapcsolni, majd le kell nyomni a C gombot. Innentől a gép egy hagyományos számológépként használható, de a memória tartalma az üzemmódváltáskor elvész. Az időkijelzéshez a TC gomb lenyomásával térhetünk vissza.

24 órás formátumú típusoknál (MR430, MR4130) az ALARM kapcsolónak csak OFF és ON állása van.

12 órás formátumú típusoknál az ALARM kapcsolónak OFF, AM és PM állása van, valamint a TM gomb önmagában lenyomva váltogatja az AM és PM beállítást.

Megjegyzés: a nap éjfélkor (0:00) kezdődik, ami 12:00 AM, ezután a délelőtti (AM) időadatok vannak, délben (12:00) lesz 12:00 PM, ezután a délutániak (PM). A klasszikus AM/PM rendszerben nincs 0:00 időadat, csak 12:00.

Hasonlók a gyűjteményben
Casio
CQ-1
1976-77
RFT
MR 4130
1983-90
Canon
LC-Quartz
1978-79
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.