Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
Casio
Pocket-LC
1975-76
Sharp
EL-8130
1977

Casio CQ-1 Computer Quartz

Rövid története
A CASIO 1976-ra elkészített egy olyan kisméretű gépet, mely nemcsak számolni tudott, de a pontos időt is ki tudta jelezni. Ezen felül stopper-funkcióval is rendelkezett. Igen elegáns megjelenésével és újszerűségével igen népszerű lett. Mivel még nem állt rendelkezésre kis fogyasztású kijelző, a hagyományos VFD csövet találhatjuk meg a CQ-1-esben, ami azt jelenti, hogy elemről csak néhány órát képes üzemelni. Ezen a problémán úgy segítettek, hogy az elemtartóban egy másik elemtartó van, melyben két gombelem gondoskodik akár 1 éven át az óra működéséről, a ceruzaelemet pedig a kijelzés elhalványulása esetén minden további nélkül ki lehet cserélni. Az óra-üzemmódban a pontos időt mutatja a készülék - ha elemről megy, akkor csak a TIME gomb nyomva tartása alatt, az elemet kímélendő. Adapterről való üzemeltetésnél az óra kijelzése folyamatos.

Különlegessége még, hogy dátumokkal és időadatokkal is képes számításokat végezni, valamint négy időpontra is beállíthatunk ébresztést.

A típus népszerűségét jellemzi, hogy többféle színvariációban is készült, az USÁ-ban a Tandy vállalat Radio Shack Chronomath márkajelzése alatt, mint EC-223-as számológéptípus is forgalomba került.

Gyártó:CASIO Computer Co., Ltd. (Japán)
Gyártási év:1976-77
Méret:14,4×6,5×3,2 cm
Tömeg üzemkészen:151 g
Jelleg:alapműveletes asztali
Kapacitás:8 (7) számjegy (bevitel és kijelzés)
8 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:algebrai
CPU:uPD578C + uPD878C
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
Jellemzők:Flebegőpontos számkijelzés DMS-DDdecimális és 60-as szögek/időpontok átváltása
Kijelző:8 digites VFD (NEC LD8155A)
Tápellátás:2×LR44 gombelem + 1×AA
AD-1S adapter

Az ébresztőóra-kivitelű CQ-1-es

A CQ-1 belseje
Részletes ismertetés
A gépnek öt üzemmódja van, melyet a MODE kapcsolóval lehet állítani:
  • ST - stopper funkció,
  • OFF - kikapcsolt állapot, amikoris csak a belső óra jár, kijelzés nincs,
  • TIME - időkijelzési üzemmód, melyben az időpont kijelzése adapteres üzemeltetés esetén folyamatos, míg elemről történő táplálás esetén csak a TIME gomb nyomva tartása alatt történik,
  • COMP - számológép üzemmód, melyben lehetőség van időpontokkal és dátumokkal való számítások elvégzésére is, valamint
  • SET - az időpont beállítására szolgáló üzemmód.

Az aktuális dátum és idő beállításához a MODE kapcsolót toljuk SET állásba. A kijelzőn egy 0 jelenik meg. Írjuk be az évszámot négy számjeggyel (ez csak a 2000 utáni évszámok esetén szükséges, a korábbiakat két számjeggyel is beírhatjuk, mivel ezekhez automatikusan hozzáad 1900-at), majd nyomjuk meg a DT gombot. Az évszám utolsó két számjegye megjelenik a kijelző bal oldalán, ott, ahol az időkijelzésnél is látható lesz. Ezután a hónap, a DT, majd a nap és a DT lenyomása következik. Hibás beírásnál egyszerűen írjuk be a megfelelőt (egyszámjegyű esetén egy 0-ás számjeggyel kezdve), mivel csak az utolsó két beírt számjegyet veszi figyelembe. A dátum beírása után a gép kiszámolja az aktuális napot, és ezt a kijelzett tizedespontok számával jelzi úgy, hogy az utolsó pont alatti felirat szerinti nap az aktuális (a hét az angolszász területeken is szokásos módon, vasárnappal kezdődik).

Ezután következik az időpont megadása, először az óra beírásával, 12 órás formátum szerint. A TM lenyomása után megjelenik egyrészt a mai nap a bal oldalon, és mellette a beírt óra. A percek beírása után nyomjuk meg a TM gombot újra, majd délutáni időpontok esetén a + gombbal tudjuk a PM jelzést is beállítani. Az időpont beírása a dátum törlődése nélkül javítható a C gomb lenyomásával.

Ha beírtuk a dátumot és az időt, nyomjuk meg a TIME gombot a beállítás érvényesítéséhez. Ha sikerült, az óra és a perc között egy kötőjel jelenik meg. Az óra indítása csak a MODE kapcsoló TIME állásába történő kapcsolásával indul, ezt célszerű egy pontosan járó órához igazítva végezni. (Klasszikusan a rádió időjelzésére történt.)

A gép 1901. január 1. és 2099. december 31. közötti dátumokat fogad el, de 2100. január 1-je után is jól működik, nyilván csak a rákövetkező elemcseréig.

A stopper használatához kapcsoljunk át az ST üzemmódba. Az időmérés indításához a START/STOP (TIME) gombot kell lenyomni, ekkor vált a gép is tizedmásodperces kijelzésre. Az időmérés szüneteltethető a START/STOP lenyomásával, a folytatás is ezzel a gombbal indítható. Részeredmény kijelzéséhez a LAP gombot kell lenyomni, ekkor a mérés a háttérben tovább folytatódik, melynek kijelzésére a LAP gomb újbóli lenyomásával térhetünk vissza. Újraindításhoz előbb állítsuk le a mérést a START/STOP gombbal, majd nyomjuk meg az AC-t. Ekkor a kijelzőn egy 0. jelenik meg. Az időmérés újraindítása a START/STOP gombbal történik.

Ébresztéshez 4 regiszter áll rendelkezésre. A MODE kapcsoló SET állásában kell beírni az órát, majd lenyomni a TM gombot, ezután a percet, lenyomni a TM gombot, délutáni időpont esetén a + lenyomása is szükséges, majd az ALARM gomb lenyomása után az 1, 2, 3 vagy 4-es gomb lenyomásával lehet kiválasztani a szükséges időponttároló regisztert. Ha a beállítás megfelelő, akkor a kijelzőben megjelenik a kiválasztott regiszter száma, valamint az ébresztési időpont is. Az ébresztésnél a csipogás az ALARM gomb lenyomásával állítható le, de ez a MODE kapcsoló OFF állásában nem hatásos. Ha időpontnak nem adunk meg semmit (vagy 0 óra 0 percet), az adott időpnttároló regiszter ébresztést nem vált ki.

Az ébresztési időpontok megjelenítéséhez a gépet kapcsoljuk COMP állásba, ekkor az ALARM és a megfelelő számjegy gombjának lenyomásának hatására az adott időpont kerül kijelzésre. A 0-00. időpontok a kikapcsolt ébresztést jelzik.

A számológép a COMP üzemmódban használható. A szokványos funkciók mellett lehetőség van dátum- és időadatokkal is számításokat végezni, mégpedig az alábbiak szerint:

  • két dátum között eltelt napok számának kiszámítása: az újabb dátum megadása (DT elválasztókkal és lezárással, mint az aktuális dátum beállításánál), majd a kivonás - billentyűjének lenyomása, végül a régebbi dátum megadása és az = hatására kiírja az eltelt napok számát. Pl.:
  • egy dátumnál adott nappal korábbi vagy későbbi időpont kiszámítása: a dátumból (beírása mint fentebb) kivonjuk, vagy ahhoz hozzáadjuk a napok számát, a kiszámított dátum az = hatására megjelenik a kijelzőn.
  • időadatok összeadása, kivonása, szorzása, osztása: az időadat beírásához először az órákat (0-99 között) adjuk meg, lenyomjuk a TM gombot, majd a perceket, lenyomjuk a TM gombot, végül a másodperceket és lenyomjuk a TM gombot. Ezután megnyomjuk a + (vagy a -, ×, ÷) gombot, majd beírjuk a következő időadatot, mintha hagyományos számokkal számolnánk. A legnagyobb kezelhető időmennyiség 99 óra 59 perc 59 másodperc.
  • időadatok (vagy szögek) átszámítása hatvanas rendszerből decimálisra és vissza: az időadat beírása után nyomjunk = gombot, majd nyomjuk meg a TM gombot. Újbóli lenyomásra visszaváltja a számot hatvanas rendszerre. Fontos, hogy tizedestörtekkel nem végezhetők el a fentebb leírt műveletek, ahhoz azokat vissza kell váltani hatvanas rendszerbe. Számítási eredmények átváltása is hasonló módon történik, a TM gomb lenyomásával.
Néhány példa:

Négy darab 1 óra 13 perces műsoridejű filmet adnak le egy kábeltévén, melyhez az összidő 30%-ának megfelelő mennyiségű reklámblokk tartozik. Mennyi reklám adható le?
COMP módban: 1 TM 13 TM TM × 4 × .3 =. Az eredmény 1-27 36, azaz 1 óra 27 perc és 36 másodperc.

Hány nap telt el 1945. január 10. és 2000. október 3. között?
COMP módban: 2000 DT 10 DT 3 DT - 45 DT 1 DT 10 DT =. Az eredmény 20355.

Milyen napra esett 1970. január 1-je? Rá 20 héttel hányadika volt?
COMP módban: 70 DT 1 DT 1 DT. A kijelzés átvált 7.0.-.0.1.-01-re, az utolsó pont a THU jelzés felett van, tehát csütörtökre esett.
Írjuk be tovább + 140 =. Az eredmény 7.0.-.0.5.-21, azaz május 21., nyilván ez is csütörtök.

Megjegyzés: a nap éjfélkor (0:00) kezdődik, ami 12:00 AM, ezután a délelőtti (AM) időadatok vannak, délben (12:00) lesz 12:00 PM, ezután a délutániak (PM). A klasszikus AM/PM rendszerben nincs 0:00 időadat, csak 12:00.

Hasonlók a gyűjteményben
Casio
Mini CM-602
1973
Casio
AL-10
1975-76
Casio
AQ-2200
1980-81
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.