Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
Aurora
CB-900
1983
Sharp
WN-102
1982

Casio PG-200 Pachinko Game

Rövid története
A nagyobb számológépgyártók már a hetvenes évek közepétől kezdve igyekeztek minél sokoldalúbb, minél érdekesebb típusokat kifejleszteni, hogy az erősödő versenyben kitűnjenek az átlagból. 1976-ban elkészült a bioritmust számoló Biolator, még VFD kijelzőcsővel, az órával, stopperrel egybeépített típusok is egyre népszerűbbek lettek, igazán azonban csak a folyadékkristályos kijelzők elterjedésekor indult igazán fejlődésnek ez a szegmens.

1980-ban jelent meg az első játékprogrammal kiegészített zsebszámológép, a Casio MG-880-as típusa. Ez még nem tartalmazott speciális kijelzőt, a játék képe a hétszegmenses LCD modulon volt "élvezhető". 1981-től már kimondottan a játékok számára tervezett kijelzőkkel épültek az egyre népszerűbb játék-számológépek, pl. BG sorozatúak boksz-, a BB sorozatúak baseball játékot tartalmaztak. 1981-ben a Sharp is megjelent saját típusaival, Wondertopia fantázianévvel.

A PG-200-as típus egyrészt alapműveletes számológép, másrészt a Japánban népszerű, flipper-szerű játéktermi játék, a pacsinko (pachinko) egy változatát tartalmazza. A játék lényege, hogy a golyók bal felső sarokból kilőve, különböző helyekre eshetnek. Ha a karmok közé kerülnek, további golyókat nyerünk. A játék 50 db golyóval indul, és akkor van vége, amikor elfogy minden golyónk. A játék a GAME gomb lenyomására aktiválódik, a LEVER gombbal lehet kilőni a golyót, a gomb nyomvatartási idejével arányosan növekvő erővel. A golyók potyogását pittyegés imitálja, ami kikapcsolható a hangjegy gombbal.

Gyártó:CASIO Computer Co., Ltd. (Japán)
Gyártási év:1983
Méret:7×11,7×0,9 cm
Tömeg üzemkészen:68 g
Jelleg:alapműveletes
Kapacitás:8 számjegy (bevitel és kijelzés)
8 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:algebrai
CPU:n.a.
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
1 memória (aritmetikával)
Jellemzők:%százalékszámítás Flebegőpontos számkijelzés
Kijelző:8+1 digites LCD
Tápellátás:3×LR41 gombelem

PG-200 játék közben

A PG-200 belseje
Hasonlók a gyűjteményben
Sharp
WN-102
1982
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.