Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba

Olympia CD100

Rövid története
Az Olympia International nyugatnémet cég a hatvanas évek végén, felismerve a mechanikus számológépek korszakának eljövendő végét, egyre nagyobb ütemben látott neki az elektronikus számológépek tervezésének és gyártásának. A japán cégek integrált áramkörös számológépeinek fejlesztése mindenütt arra késztette a gyártókat, hogy minél kisebb és olcsóbb gépeket készítsenek. Az Olympia ugyanúgy, mint európai versenytársai közül a legtöbb, inkább kooperációs szerződéseket kötött, így a japán Matsushita (Panasonic) céggel együttműködve alakították ki a számológép-palettájukat: a japán cég terjeszkedhetett, a német cég pedig esélyt kapott, hogy megtartsa pozícióját a piacon. Az együttműködés évei alatt több tucat asztali, illetve zsebszámológép-változat készült Japánban az Olympia cég számára. Az előbbi kategóriában az első kisméretű, hordozható, hálózattól független üzemre alkalmas típus volt az 1972-ben megjelent CD100-as. Áramköre azonos a magyar HUNOR 81 és 81B típusokéval, érdemes őket összehasonlítani.
Gyártó:Olympia-Werke AG (NSZK)
OEM:Matsushita (Panasonic) (Japán)
OEM típus:-
Gyártási év:1972-73
Méret:17,5×20×5,5 cm
Tömeg üzemkészen:790 g
Jelleg:alapműveletes asztali
Kapacitás:8 számjegy (bevitel és kijelzés)
8 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:aritmetikai
CPU:Texas Instruments TMS0105BNC
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
Jellemzők:Flebegőpontos számkijelzés Fixfixpontos számkijelzés: a felsorolt számoknak megfelelő számú tizedesjegyek kijelzése (0, 2, 4)
Kijelző:8+1 digites VFD
Tápellátás:hálózati (220V)
4×C elem

Olympia CD100

Az Olympia CD100 belülről
Érdekességek
Szinte testvérek az első magyar gyártású integrált áramkörös számológéppel: mindkettő a Texas Instruments cég TMS0105 jelű kalkulátor-áramköre köré épült asztali számológép. Leszámítva a kezdetben kipróbált izzószálas kijelző-technológiát, a HUNOR 81B és a későbbi típusok nagyrésze is japán gyártmányú VFD számkijelző csöveket használt fel, természetesen az Olympia CD100 is ilyen technológiájú kijelzőt kapott, hiszen a többdigites nagyméretű VFD kijelzők fejlesztése még gyerekcipőben járt. Amíg a magyar típusban tölthető akkumulátorok, addig ebben négy darab C típusú szárazelem biztosította a tápellátást. Billentyűzet tekintetében az Olympia a drágább, ekkor még igen elterjedt reed-relés megoldást használta, szemben a magyar Klixon-rendszerű klaviatúrával, melyet asztali gépeknél külföldön nemigen használtak.
További olvasnivalók
Külső hivatkozások
Hasonlók a gyűjteményben
EMG
HUNOR 81
1973
EMG
HUNOR 81B (2)
1976
EMG
HUNOR 81B
1974-76
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.