Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
Casio
fx-7000G
1985-89

Sharp EL-5120

Rövid története
A Sharp 1979-ben jelentette meg az első, kifejezés-kiértékelési (AER) rendszerű számológépét, az EL-5100-ast, melynek újszerű működési módja új távlatokat nyitott a programozható modellek fejlesztésében. Az EL-5100-as sorozatban a hasonló működési elvű típusok kaptak helyet, utoljára az EL-5150-es, melynek továbbfejlesztett AER rendszere már feltételes elágazásokat, alprogramok használatát is lehetővé tette. A különféle szimbólumokkal teleírt programok olvasása és megírása sem volt azonban egyszerű, sem magától értetődő. A kilencvenes években a grafikus számológépek új típusai számára kifejlesztettek egy új programozási modellt, mely egyesítette magában az AER rendszer előnyeit és a BASIC programozási nyelv egyszerűségét, a többsoros kijelző pedig lehetővé tette a könnyen olvasható és áttekinthető programok írását. 1993-ban az új EL-5120-as ennek a rendszernek egy javított és egyszerűsített változatával jelent meg a piacon. Az 1211 bájtos programtárral rendelkező típus egyenletmegoldó és integrálszámítási üzemmóddal is rendelkezett, a ritkábban használt funkciókat pedig könnyen használható menükbe rendezték. A sikeres típust éveken át gyártották.
Gyártó:Sharp Corporation (Japán/Kína)
Gyártási év:1993-2000
Méret:7,6×14,4×1,1 cm
Tömeg üzemkészen:78 g
Jelleg:programozható tudományos
Kapacitás:10+2 számjegy (bevitel és kijelzés)
12+2 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:kifejezés-kiértékeléses
CPU:Toshiba T6B86
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
16 zárójel (művelet-tárolással)
36 memória (aritmetikával)
Jellemzők:+/-előjelváltás (negatív számok közvetlen beírása) Flebegőpontos számkijelzés Fixfixpontos számkijelzés: a felsorolt számoknak megfelelő számú tizedesjegyek kijelzése (0-9) Scitudományos (exponenciális) számkijelzés Engmérnöki számkijelzés a b/ctörtbeviteli és -kijelzési üzemmód BSbackspace funkció: a tévesen beütött számjegyek egyenként törölhetők Sqrnégyzetgyökvonás x2négyzetreemelés pipi (3,1415..) értéke behívható 1/xreciprokszámítás trigtrigonometrikus függvények (sin, cos, tg és ezek inverzei: arc sin, arc cos, arc tg) hyphiperbolikus függvények (sh, ch, th és ezek inverzei: ar sh, ar ch, ar th) DMS-DDdecimális és 60-as szögek/időpontok átváltása logexponenciális és logaritmusfüggvények (10-es és e-alapú) yxhatványozás SDegyváltozós statisztika: átlag-, szórásszámítás LRkétváltozós statisztika: lineáris regresszió számítása nCrkombinatorikai számítások P-Rkoordináta-átszámítások derékszögű és poláris koordinátarendszerek között n!faktoriális számítása
Kijelző:pontmátrix LCD
Tápellátás:1×CR2025 gombelem
Programozási mód:BASIC
Programkapacitás:1211 bájt
Teszteredmények:trigonometriai:az arcsin(arccos(arctg(tg(cos(sin(60°)))))) eredménye, referenciaérték: 60. 60.00000067
exponenciális:a 0.999160000 eredménye, referenciaérték (első 14 jegye): 3.0068804206375×10-70 3.00688090276E-70

EL-5120

Az EL-5120 belülről

Az EL-5120 billentyűzete és kijelzője
Részletes ismertetés

A gép programozása

Az EL-5120-as ritkábban használt függvényeit, a számolási és kijelzési üzemmódok beállításait, a statisztikai funkciókat, valamint a programíráshoz szükséges speciális utasításokat menükbe rendezték, melyek a megfelelő menübillentyűkkel (MATH, 2ndF SET UP, 2ndF STAT, COMMAND) hívhatók be. A menük több oldalból állhatnak, ilyenkor lefelé, illetve felfelé mutató nyilak jelennek meg a kijelző jobb oldalán. Az oldalak között a és billentyűkkel lapozhatunk, az egyes menüpontok az eléjük írt számok billentyűinek lenyomásával hajthatók végre. A menükből a QUIT gombbal tudunk kilépni.

A gép programozási modellje a hasonló típusok szimbolikus nyelvével rokon, de a könnyebb olvashatóság és az egyszerű programírás kedvéért, egyes szimbólumokat a BASIC nyelvben előforduló kulcsszavaikkal helyettesítettek.

Az EL-5120-as közvetlen számolás esetén három üzemmódban képes működni: a REAL üzemmód tizes számrendszerben számol, a szokásos tudományos és statisztikai függvények használhatók; az NBASE üzemmód a négyféle számrendszerben számol, és ezek közötti átváltást, valamint logikai műveleteket támogat. A SOLVER üzemmódban pedig különböző kifejezés-kiértékelési, egyenletmegoldó és integrálszámítási eljárásokat használhatunk.

Programozási üzemmódba a MODE 4 billentyűvel léphetünk. A megjelenő menüben új program írásához válasszuk a NEW opciót, meglévő program szerkesztéséhez az EDIT opciót, program futtatásához a RUN opciót, program törléséhez a DEL opciót válasszuk.

A gép 27 memóriaregiszterrel rendelkezik, ezek globális változóként érhetők el a nevük (A..Z és θ) megadásával. Lehetőség van legfeljebb 9 helyi változó megadására is, melyek csak a programon belül léteznek, kívülről nem elérhetők. Ezek neve egy betűből és egy számból áll (pl. R1).

A programok írásakor, módosításakor az ilyen gépeknél szokásos billentyűk használhatók: a nyilakkal a megfelelő irányban mozoghatunk a programban; a DEL billentyű egy karaktert töröl a kurzor utánról, a BS a kurzor előttről (backspace); a CL törli az egész sort, a 2ndF CA az egész programot; az ENTER új sort szúr be; a 2ndF INS a beszúrási és felülírási módok között vált.

Új program írásakor először meg kell adni a használt üzemmódot (REAL vagy NBASE), ez meghatározza a programban elérhető matematikai utasítások körét. Ezután a program nevét kell beírni, segítségül az ALPHA beviteli mód mindvégig aktív, így minden billentyű a hozzá tartozó (kékkel felírt) betűt írja be.

Programíráskor, módosításkor az adott sorban végzett módosításokat a , , valamint az ENTER billentyű hatására véglegesíthetők, illetve a QUIT billentyűvel visszavonhatók.

A programban minden sor egy utasítást tartalmazhat, melyek után ENTER-t kell ütni. Kivétel az IF utasítás, mely az utána következő GOTO utasítással egy sorba írandó.

Futtatáshoz, szerkesztéshez, illetve törléshez szükséges a megfelelő program kiválasztása, mely a programozási menü megfelelő számbillentyűjének lenyomása után kétféle módon is megtehető: a program kétjegyű azonosító számának beírásával, vagy a megjelenő listából a és billentyűkkel és az ENTER lenyomásával.

A programokban a közvetlen számoláskor használt műveletek és függvények ugyanolyan szintaxis szerint használhatók, a billentyűzeten nem szereplő funkciók ugyanúgy a MATH menüből érhetők el. A SET UP menüből elérhető beállítások programba nem írhatók, ezek a programtól függetlenül állíthatók be, és természetesen hatással vannak a program számításainak kijelzésére.

A globális és helyi változók értékadási utasítása az egyenlőségjel, melynek bal oldalára a változó nevét, jobb oldalára pedig a számításának kifejezését írjuk, pl. W=sin30. Ha a program végén nem áll END utasítás, az utolsó sorban lévő értékadási utasítás automatikusan kijelzi a változó nevét, és a számítás eredményét.

A programozási utasítások a FILE billentyűvel elérhető COMMAND menüből érhetők el, melyek a következők:

  • PRINT változó: a megadott változó nevét és értékét kijelzi. Pl. PRINT W.
  • PRINT"szöveg: a megadott szöveget kijelzi. Szövegként bármilyen karaktert megadhatunk (számot, betűt, és a billentyűzetről elérhető függvények jelét is). Pl. PRINT"sin30 ERTEKE.
  • INPUT változó: a megadott változó nevét kijelzi, majd bekéri a billentyűzetről annak értékét. Pl. INPUT W.
  • WAIT szám: a megadott számú másodpercig vár, majd folytatja a program végrehajtását. Ha nem adunk meg értéket, egy tetszőleges billentyű lenyomásáig vár. Pl. WAIT 3.
  • REM szöveg: megjegyzéseket fűzhetünk a programhoz. Pl. REM AMORTIZACIO.
  • END: a program végét jelöli meg. Használata nem kötelező.
  • LABEL címke: A megadott címkét, mint ugrási utasítás (GOTO, GOSUB) célpontját definiálja a program adott helyén. Legfeljebb 20 címke adható meg egy programban. Az így megadott címke legfeljebb 7 karakter hosszú lehet. Pl. LABEL CIMKE.
  • CLRT: törli a kijelzőt.
  • IF feltétel GOTO címke: A megadott feltétel (melyet szintén a COMMAND menüből elérhető relációs operátorok segítségével adhatunk meg) teljesülése esetén a megadott címkére ugrik. IF utasítás után a GOSUB utasítás nem használható. Pl. IF W<sin30 GOTO CIMKE.
  • GOTO címke: A megadott címkére ugrik. Pl. GOTO CIMKE.
  • GOSUB címke: A megadott címkénél kezdődő alprogramra ugrik, melyből az ott elhelyezett RETURN utasítás hatására tér vissza, és folytatja a végrehajtást a GOSUB utáni utasítással. Legfeljebb tíz alprogram ágyazható egymásba.
  • RETURN: egy alprogram végét jelöli meg.
  • relációs operátorok: az IF utasítás feltételének megadásakor használhatók. Az egyenlőség jelét a billentyűzetről közvetlenül is beírhatjuk az ALPHA = billentyűkkel.
  • DATA: (csak REAL üzemmódban) a kiválasztott statisztikai üzemmód szerint egy vagy két értéket, mint adatot, illetve vesszővel elválasztva adatpárt tárol el. Súly is megadható, az érték, illetve értékpár után, attól vesszővel elválasztva. Pl. DATA 3,2.
  • STATx: (csak REAL üzemmódban) az egyváltozós (szórásszámítási) statisztikai üzemmódot kapcsolja be.
  • STATxy: (csak REAL üzemmódban) a kétváltozós (lineáris regresszió-számítási) statisztikai üzemmódot kapcsolja be.

A program megírása, illetve módosítása után a QUIT billentyű hatására léphetünk vissza a programozási menübe. A program futtatása a RUN menüpont segítségével kezdeményezhető. A megfelelő program kiválasztása után a program elindul. A futó program a QUIT billentyűvel bármikor megszakítható. Hiba esetén a program automatikusan megáll, ilyenkor a vagy billentyű hatására a hibás sor megjelenik és szerkeszthetővé válik a kijelzőn.

A programtár 1211 bájt hosszú. A helyi változók egyenként 8 bájtot foglalnak le a programtárban. A már lefoglalt helyi változók a programból nem törölhetők. A megírt programok alapból egyenként 32 bájtot foglalnak le, ezen felül minden programsor 3 bájtot foglal, ezen felül minden billentyűlenyomás (karakter), illetve utasítás 1-1 bájtnyi helyet foglal.

Hasonlók a gyűjteményben
Sharp
PC-1201
1977-78
Casio
fx-202P
1977-78
Sharp
PC-1211
1980
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.