Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
Texas Instruments
SR-50
1974-75
Sears
58824
1974

Hewlett-Packard 45

Rövid története
A Hewlett-Packard 35-ös típusa 1972-es megjelenésével világelső volt a tudományos zsebszámológépek között, igen magas ára ellenére könnyen értékesíthető volt, így bebizonyosodott, hogy ilyen segédeszközre is nagy igény jelentkezik. Már 1973-ban megjelent a következő változat, a HP 45-ös, melynél a többletfunkciókat nem külön-külön gombokkal, hanem a sárga színű váltóbillentyű használatával tették elérhetővé. A felhasználói igényekre reagálva kerültek be olyan szolgáltatások, mint a derékszögű-polárkoordináta-átváltás, decimális-hatvanas szögkonverzió, vagy a háromféle szögmértékegység használata. Megjelentek a főbb metrikus és angolszász mértékegységek átváltását segítő konstansok, illetve lehetőség volt szórásszámításra is. A gép hasonló sikereket ért el, mint elődje, gyártását csak 1976-ban szüntették be, amikor már a tudományos gépek igen széles skáláját kínálták a felhasználóknak.
Gyártó:Hewlett-Packard Corporation (USA/Szingapúr)
Gyártási év:1973-76
Méret:8×14,8×3,3 cm
Tömeg üzemkészen:n.a.
Jelleg:tudományos
Kapacitás:10/10+2 számjegy (bevitel és kijelzés)
10+2 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:RPN
CPU:MOSTEK MK6021P
Regiszterek:4 általános
9 memória (aritmetikával)
Jellemzők:%százalékszámítás +/-előjelváltás (negatív számok közvetlen beírása) RVregisztercsere (X-Y) Fixfixpontos számkijelzés: a felsorolt számoknak megfelelő számú tizedesjegyek kijelzése (0-9) Scitudományos (exponenciális) számkijelzés Sqrnégyzetgyökvonás x2négyzetreemelés pipi (3,1415..) értéke behívható 1/xreciprokszámítás trigtrigonometrikus függvények (sin, cos, tg és ezek inverzei: arc sin, arc cos, arc tg) DMS-DDdecimális és 60-as szögek/időpontok átváltása logexponenciális és logaritmusfüggvények (10-es és e-alapú) yxhatványozás SDegyváltozós statisztika: átlag-, szórásszámítás P-Rkoordináta-átszámítások derékszögű és poláris koordinátarendszerek között n!faktoriális számítása
Kijelző:15 digites LED (3×HP IC-tokozású)
Tápellátás:saját akku
Teszteredmények:trigonometriai:az arcsin(arccos(arctg(tg(cos(sin(60°)))))) eredménye, referenciaérték: 60. 60.00111811
exponenciális:a 0.999160000 eredménye, referenciaérték (első 14 jegye): 3.0068804206375×10-70 -

HP-45

A HP-45 nyomtatott áramköre

A HP-45 billentyűzete és kijelzője
Részletes leírás

A gép működése

A HP-35-ös alapelvét megtartották, így a négyszintű veremtár használata, a számok beírása, az alapműveletek végzése, a szokványos logaritmikus, exponenciális és trigonometrikus függvényekkel való számolás ugyanúgy működik.

A HP 45-ös azonban már fixpontos kijelzést használ, amely bekapcsoláskor 2 tizedesre kerekítve jelez ki minden eredményt. A tizedesek számát a FIX gomb megnyomása után lehet megadni. A normálalakos számkijelzés csak nagy számoknál automatikus, de bármikor kérhető, a sárga váltógomb és a SCI, majd a tizedesek számának megfelelő számbillentyű lenyomásával.

A gép a négy veremregiszteren kívül 9 memóriaregisztert, valamint egy speciális regisztert is tartalmaz, mely mindig az utolsó bevitt számot (X regiszter tartalmát) tárolja el, így egyrészt alkalmas a többszöri számbevitel egyszerűsítésére, másrészt ellenőrizhetővé teszi egy adott művelet hibátlan elvégzését, mely a klasszikus számolóeszközök (mechanikus számológépek, logarlécek) esetében felépítésüknél fogva adott volt, például egy szorzás elvégzése után még mindig leolvasható volt a két tényező, ami az egysoros kijelzővel rendelkező elektronikus számológépeknél már nem volt megoldható. Ez a regiszter a sárga váltóbillentyű és a LAST x lenyomásával hívható elő.

A 9 memóriaregiszter közül csak az 1..4 számúak használhatóak minden korlátozás nélkül; a gép az 5..8 számúakat a statisztikai üzemmódban, a 9-est pedig trigonometrikus függvények számításakor - és így közvetve a koordináta-konverziók esetében is - igénybe veszi, így ezekben az esetekben ezek a regiszterek nem használhatók. A regiszterek elérése a szokott módon történik: az RCL a memóriából való előhívást, a STO a memóriába tárolást valósítja meg. A gombok lenyomása után kell megadnunk a memóriaregiszter sorszámát.

A gép teljes regiszter-aritmetikával rendelkezik, azaz a memóriaregiszterekkel közvetlenül elvégezhető a négy alapművelet. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy a STO és a regiszter azonosítójának megfelelő számbillentyű lenyomása között működtetjük a kívánt műveleti gombot is, pl. a 3-as számú memóriaregisztert 9-cel szorozni a 9 STO × 3 billentyűsorozattal lehet.

A mértékegységek átváltása nem automatikus, csak a váltószám kerül be az X regiszterbe. Így a 9 inch átváltása a 9, a sárga váltóbillentyű , majd a × lenyomására történik meg.

Statisztikai számításokhoz először törölni kell az üzemmód által használt memóriaregisztereket a sárga váltóbillentyű és a CLEAR billentyű lenyomásával. Az adatok bevitele a ∑+ gombbal történik, hibás adat törléséhez a ∑- billentyűsorozat használható. Az 5-ös regiszterben az adatok száma (n) tárolódik, a 6-osban az X értékek négyzete, a 7-esben az X értékek, míg a 8-asban az Y értékek összegződnek. Az átlag és a szórás számítása a sárga váltóbillentyű és az x,s gomb lenyomásával történik meg, az átlag az X regiszterbe, a szórás pedig az Y regiszterbe kerül.

Érdekességek

A HP-45-ös legérdekesebb tulajdonsága a beépített számláló használata, mely a hőmérsékleti viszonyok figyelembe vételével időzítőként, stopperként is használható. A funkció leírása nem került bele a kézikönyvbe, csak a következő modellnél, a HP-55-ösnél lett használható, de hamar kiszivárgott a HP számológépet használók örömére. Az óra-üzemmódba való belépés az RCL megnyomásával, majd az RCL, R↓ és EEX billentyűk egyszerre történő lenyomásával történik. A kijelzés óó.pp mm ss formátumú, azaz századmásodperceket is tud mérni, de utóbbiak kijelzése az EEX lenyomásával letiltható, illetve újra beállítható. A stopper indító, leállító billentyűje a CHS. Megállított esetben a CLx nulláz. Ha a számlálás megy, az 1..9 számbillentyűk lenyomásával a kijelzett időadat az adott memóriaregiszterbe kerül (0.óópp0mm00 ss formátumban), megállított módban pedig az eltárolt értéket a megadott regiszterből behívhatók. A 0-ás regiszter (LASTx) folyamatosan tárolja a megállításkori értéket, így az bármikor visszahívható. Kezdőérték is megadható, ebben az esetben óó.ppmmss formátumban írjuk be az időt, majd ezután lépjünk be az időzítő üzemmódba az RCL, R↓+RCL+CHS kombinációval. Az időzítőből kilépni az ENTER, vagy a . billentyűvel lehet, előbbi törli az X regisztert, utóbbi viszont az aktuális időértéket óó.ppmmss formátumba váltja, és ez marad az X regiszterben, így ezzel az értékkel bármikor újraindítható a stopper.
Hasonlók a gyűjteményben
HP
HP-35 (2)
1972-75
HP
HP-65
1974-77
HP
HP-67
1976-82
facebook: arithmomuseum
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.