Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
Sharp
EL-428
1981-84
Texas Instruments
TI Programmer
1977-82

Sharp EL-7050 Sharpgraph

Rövid története
A japán Sharp cég 1981-től sorozatban gyártotta a PC-1500-as zsebszámítógépét, és a hozzá kapcsolható CE-150 típusjelű nyomtatót és kazettás illesztőegységet, mely egy négyszínű mini-plottert tartalmazott. Ennek az egységnek a felhasználásával készült el 1983-ban az EL-7050 "Sharpgraph" nevű grafikonrajzoló számológép, mely képes volt kisméretű diagramok megrajzolására a bevitt adatok alapján. Használati értéke nem túl nagy, mivel képességei igencsak korlátozottak: maximum 12 adat alapján dolgozik és negatív számokat sem képes ábrázolni, így inkább technikatörténeti kuriózum ez az asztali számológép.
Gyártó:Sharp Corporation (Japán)
Gyártási év:1983
Méret:26,5×15×4,7 cm
Tömeg üzemkészen:735 g
Jelleg:alapműveletes asztali
Kapacitás:8 számjegy (bevitel, kijelzés és nyomtatás)
8 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:algebrai
CPU:NEC D7506G + SC43183A
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
1 memória (aritmetikával)
Jellemzők:%százalékszámítás +/-előjelváltás (negatív számok közvetlen beírása) Flebegőpontos számkijelzés
Kijelző:8+1 digites LCD
Tápellátás:beépített akkucsomag

EL-7050

Az EL-7050 belülről 1.

Az EL-7050 nyomtatórésze
Részletes leírás

A gép használata

A gép egyetlen üzemmódban képes működni, ez alkalmas egyrészt az alapvető számításokhoz és a diagramokhoz szükséges adatok megadásához is. Az alapműveletekkel kapcsolatos számítások ugyanúgy végezhetők, mint bármelyik másik Sharp számológépen. A diagramrajzoláshoz egyrészt ki kell választanunk a diagram beállításait, illetve meg kell adnunk az ábrázolandó adatokat. Előbbihez a diagram típusát a kijelzőtől jobbra lévő tolókapcsolóval tudjuk beállítani: oszlop-, kör- és sávdiagram mellett klasszikus grafikont választhatunk, és lehetőség van kisebb táblázatok nyomtatására is (TABLE üzemmód). A kiválasztott típustól függően a kijelző alatti kis gombokkal állíthatjuk be, milyen jellegű diagramot szeretnénk: a lehetséges opciók felett kis téglalap jelenik meg. Az első három opció a diagram nyomtatási minőségét adja meg, az egyszínű, vázlatos ábrát adó (Quick Mode) a leggyorsabb, a középső gombbal választható opció (Hatching Mode) különféle mintázatokkal jelöli meg az egyes adatokat, míg a jobb szélső opció (Multi-Color Mode) a négy szín és a minták váltogatásával ad tetszetős eredményt, a tollváltásokból eredően igencsak lassan. A negyedik gombbal több adatsort tudunk egy ábrán belül ábrázolni (Overlap Mode), míg az ötödik gombbal folytonos diagramot rajzoltathatunk (Continue Mode) a géppel: ilyenkor a maximum 12 adat úgymond megtöbbszörözhető, de csak az első diagramnál megadott tartományban maradva, ugyanis az adatoknak megfelelő diagram nyomtatása a 12. adat megadása után megtörténik. A hatodik gombbal segédvonalak rajzolását kérhetjük.

A gombok fölé írt funkciót a MODE gomb után lenyomva tudjuk kérni.

Új diagramhoz célszerű a már esetleg a gépben lévő adatokat törölni, ezt a MODE CD gombsorozattal érhetjük el. A kijelzőn megjelenő DATA(1)=? üzenetre elkezdhetjük az 1. adat megadását, természetesen számításokat is végezhetünk közben. Az adatbeadás az ENTER billentyűvel történik, ami után a következő adat beadása következhet. Az adatok megtekintéséhez a két nyílgombot használhatjuk (, ). A kijelzett adat a CE gombbal törölhető. Ha új adatot adunk meg és lenyomjuk az ENTER gombot, a már bent lévő értékek eggyel eltolódnak, így az új adat a kijelzett elé beszúrható.

A gépben lévő adatokkal és a beállított jellemzőkkel a diagram nyomtatását a GRAPH PRINT gombbal kérhetjük. A diagramhoz felhasznált adatok, illetve a totál (TTL), valamint az átlag (AVG) kinyomtatását a DP gombbal kérhetjük.

Több adatsoros diagramok esetében a második, harmadik és a többi 12 adat megadása előtt a MODE CD gombokkal törölni kell az adattárat. Átfedéses ábrázolásnál legfeljebb 4 adatsor nyomtatható egy diagramba (a 4 színnel), a továbbiak új diagramba kerülnek.

A diagramoknál megadhatjuk az ábrázolandó tartomány alsó és felső értékét, ehhez a szám beírása után le kell nyomnunk a MIN, ill. a MAX gombot. Az alapértelmezett állapot a 0 MIN, ill. a 0 MAX beadásával állítható vissza.
Az adatokat csökkenő sorrendbe rendezhetjük a RANK gomb használatával.

A gép nyomtatós számológépként is üzemeltethető, ehhez a MODE P-NP gombokkal be kell állítani a nyomtatási üzemmódot (P), ilyenkor minden részeredmény kinyomtatásra kerül. NP üzemmódban csak a MODE PRINT lenyomására nyomtatódik ki az éppen kijelzett szám.

A MODE PEN gombokkal a nyomtató tolltartó szerelvénye a jobb oldali állásba fut. Ekkor tudjuk kicserélni a négy tollbetétet egyenként..
A MODE P.TEST gombokkal mintaábrát rajzoltathatunk, amivel megállapíthatjuk a tollbetétek állapotát.

Hasonlók a gyűjteményben
Sharp
EL-5100
1979
Sharp
PC-1500
1981-85
Sharp
EL-7000
1980-81
facebook: arithmomuseum
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.