Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
Sharp
EL-7050
1983
HP
HP-16C
1982-89

Texas Instruments TI Programmer

Rövid története
A számítógépes szakemberek segítésére már az 1950-es években készültek mechanikus kézi számológépek, melyek nyolcas vagy tizenhatos számrendszerben voltak képesek összeadni és kivonni (Addiator Octadat, Hexadat). Az 1970-es évek második felében már lehetővé vált olyan zsebszámológép építése, mely alkalmas a számrendszerek közötti átváltásra, a négy alapművelet, a komplemens-képzés, valamint a legtöbbet használt logikai műveletek elvégzésére. Az első ilyen gép, a Texas Instruments Programmer, 1977-ben jelent meg a piacon. Az ekkor szokványos házban, a megszokott gombokkal, kijelzővel épült, nyomtatott áramköre is azonos az egychipes gépekével: különbség csak a billentyűfeliratokban, valamint a felhasznált CPU-ban van.

A gépnek nem igazán akadt versenytársa, így még évekig szinte egyeduralkodó lehetett. 1982-ben megjelent az LCD kijelzővel szerelt változata (LCD Programmer), majd ennek korszerűsítésével 1985-ben a Programmer II. Még 1982-ben megjelent az első igazán konkurensnek szánt - és valóban annak felfogható - programozható programozói számológép, a Hewlett-Packard 16C, mely sok szempontból sokkal többet nyújtott a Programmernél, csupán ára volt annak többszöröse.

A programozói számológépek fejlesztésének és elterjedésének végül a tudományos számológép folyamatos, a gyártók egymást felüllicitáló típusai vetettek véget: egyre több számológépbe került bele alapból a számrendszerek kezelése, vagy a logikai műveletek elvégzésének lehetősége. Másrészt a számítógépek programozása az új fejlesztőrendszerekkel egyre könnyebbé vált, nem volt tehát szükség külön programozói számológép-típusra.

Gyártó:Texas Instruments (USA/Olaszország)
Gyártási év:1977-82
Méret:8×14,7×3,4 cm
Tömeg üzemkészen:147 g
Kapacitás:8 számjegy (bevitel és kijelzés)
8 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:algebrai
CPU:Texas Instruments ZA0675
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
15 zárójel (művelet-tárolással)
1 memória (aritmetikával)
Jellemzők:+/-előjelváltás (negatív számok közvetlen beírása) Flebegőpontos számkijelzés
Kijelző:9 digites LED
Tápellátás:BP-8 akkucsomag
AC-9900/R adapter

TI Programmer

A TI Programmer belseje
Részletes leírás

A gép használata

A TI Programmer háromféle üzemmódban működtethető: az alapbeállítás a tizes számrendszerbeli műveletvégzési mód, ennek nincs látható jele a kijelzőn. Ezen kívül alkalmas nyolcas és tizenhatos számrendszerben számolni, ezek jelölése a bal szélső digiten egy, illetve két aposztróf. Az üzemmódot a DEC, HEX, OCT gombokkal lehet beállítani.

Tizes számrendszerbeli módban a gép mint normál alapműveletes számológép használható, egyedül ebben a módban van lehetőség törtekkel és negatív számokkal való számítások elvégzésére. A többi üzemmódban a tizedespont billentyű hatástalan, a számoknál pedig előjel nincs értelmezve.

A memória tartalma az éppen kiválasztott számrendszerben jelenik meg, a konverzió automatikus.

A tizenhatos számrendszerben a 10-15 értékű jegyek (betűk) beírása az A, b, C, d, E, F jelű billentyűkkel végezhető el, ezek jelzésképei hasonlítanak a feliratozott betűkre (kis- vagy nagybetűre). A 15 értékes jegynek megfelelő billentyű alatt kék színnel a kettes számrendszerbeli alakot is megtalálhatjuk, ez pótolja a nem megvalósított kettes számrendszerbeli üzemmódot.

A logikai műveletek hasonlóan használhatók, mint az alapműveletek, azaz a két operandus között kell billentyűzni a művelet jelét, például a kizáró vagy művelet esetén (16-os számrendszerben): 37 XOR FF70 =. Az eredmény értéktelen nullái semelyik számrendszerben nem jelennek meg. A tizes számrendszer kivételével az előjelváltó billentyű a kettes komplemenst jelzi ki, az egyes komplemens képzésére az 1'sC gomb használható. Tizes számrendszerben az előjelváltó billentyű a szokott módon működik, az 1'sC gomb hatástalan.

A bitenkénti eltolás az SHF billentyűvel végezhető el. A gomb megnyomását követően billentyűzött szám mondja meg, hány bittel kell balra eltolni a számot. Jobbra eltoláshoz negatív számot kell billentyűznünk. Például az oktális 45 szám három bittel jobbra léptetéséhez az alábbi kezelés szükséges: 45 SHF 3 +/- =.

A gép kb. 30 másodperc üresjárat után energiatakarékos üzemmódba kapcsol át, ilyenkor egy tizedespont fut át a kijelzőn. A visszakapcsolás automatikus, célszerű azonban a +/- billentyű kétszeri megnyomásával visszatérni a normál üzemmódba.

Hasonlók a gyűjteményben
Texas Instruments
TI-45
1978
HP
HP-65
1974-77
HP
HP-16C
1982-89
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.