Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba

Sharp Memowriter EL-7000

Rövid története
A hetvenes évek második felében megjelentek a pontmátrix folyadékkristályos kijelzők, melyek lehetővé tették olyan számológépek és hasonló eszközök készítését, melyre addig nem volt mód. Így a Sharp cég elkészítette az első zsebszámítógépet (PC-1210), az első kifejezés-kiértékelésű zsebszámológépet (EL-5100), valamint több szokatlan számológép-szerű gépet. Ilyen volt a Memowriter, az EL-7000-es típus is, mely egy beépített mátrixnyomtatóval és alfanumerikus billentyűzetével alkalmas volt egyrészt nyomtatós zsebszámológépként a számítás és az eredmények, valamint rövid szövegek, célszerűen telefonszámok, jegyzetek tárolására és nyomtatására. Kis kapacitása (128 bájt, mely elegendő volt 8 memóriarekeszbe 15 karakteres szövegek, illetve BCD kódolás használatával 10 karakter és 10 számjegy tárolására) miatt rövidesen megjelent bővített változata, EL-7001 típusjelzéssel, mely egy 4 kbites SRAM áramkörrel kiegészítve már 40 memóriával rendelkezett.
Gyártó:Sharp Corporation (Japán)
OEM:https://www.bestofwatches.co.uk/ (ismeretlen)
OEM típus:n.a.
Gyártási év:1980-81
Méret:19×9,5×3,5 cm
Tömeg üzemkészen:n.a.
CPU:SHARP LH5101
RAM:128 B SRAM
Kijelző:pontmátrix LCD (50×7)
Billentyűzet:QWERTY angol
Áramellátás:5×AA NiCd akkumulátor (beépítve)
EA-11E adapter

EL-7000 Memowriter

Az EL-7000 belseje. Alul a fő áramkör, felül pedig a nyomtatót vezérlő rész.
Részletes leírás

A gép használata

A Memowriter két üzemmódban használható, melyeket a főkapcsolóval lehet kiválasztani:

A COMP üzemmódban mint nyomtatós számológép használható, illetve a már eltárolt bejegyzések kijelezhetők, kinyomtathatók, illetve a számértékeket tartalmazó bejegyzésekkel műveletek végezhetők. A gép 10 számjegyes kapacitású, lebegőpontos (F) és fixpontos (0, 2, 3 tizedes) számkijelzésre egyaránt alkalmas, valamint összeadógép-üzemmódja (A) is van. Ezek a SHIFT TAB billentyűk lenyomásával állíthatók be, az aktuális állapot a kijelzőről mindenkor leolvasható. Fixpontos üzemmódban a SHIFT 5/4 gombok lenyomásával lehet a kerekítési üzemmódot beállítani: a normál 5/4, illetve a lefelé kerekítés választható. A SHIFT P gombokkal lehet a nyomtatást ki/bekapcsolni. A memória a nyomtatós számológépeknél szokásos módon használható (*M a végösszeg (totál) kijelzéséhez és a memória törléséhez, <>M a részösszeg (szubtotál) kijelzéséhez használható).

A TYPE üzemmódban lehet a szövegbejegyzéseket eltárolni, szerkeszteni. Kétféle bejegyzést hozhatunk létre a géppel: a szöveges bejegyzések max. 15 karaktert tartalmazhatnak, a számértéket tartalmazó bejegyzések max. 10 karaktert és 10 számjegyet tudnak tárolni. Ez utóbbiak esetében a tárolt számmal COMP módban műveleteket végezhetünk, illetve összegző-memóriaként is felhasználhatjuk. Az EL-7000 típus 8, az EL-7001-es 40 bejegyzést tudott tárolni, ezek azonosítására szabadon választhatunk betűket, számokat, írásjeleket, műveleti jeleket (pl. az A, SHIFT @, ÷, 2 mindegyike használható). A beírás a következőképpen történik: a MEMO lenyomása után lenyomjuk a kiválasztott azonosítót, majd a bal oldali kettős idézőjel-gomb (" ) lenyomása után beírjuk a tárolni kívánt szöveget, és lezárjuk a jobb oldali kettős idézőjel-gombbal ( "). A sortörés a SHIFT RETURN gombokkal írható be, kijelzésben nem, csak nyomtatásban kezd új sort. Számértékkel kiegészíteni a bejegyzést a záró idézőjel lenyomása előtt a DATA gombbal és a tárolni kívánt szám beírásával, majd a záró zárójel megnyomásával lehet. A már tárolt szövegek bármikor szerkeszthetők, a MEMO és az azonosító lenyomására a tartalmuk kijelzésre kerül, a változások pedig automatikusan eltárolódnak. Például:

TYPE módban a MEMO M " MEMOWRITER " lenyomására az M memóriába kerül a MEMOWRITER szöveg.

TYPE módban a MEMO P " PI DATA 3.1415 " lenyomására a P memóriába kerül a PI szöveg és a pi értéke (3,1415).
COMP módban a 2 × 4.7 × MEMO P = lenyomására kiszámítódik a 4,7 m sugarú kör kerülete.

TYPE módban a MEMO S " OSSZEG DATA " lenyomására az S memóriába kerül az OSSZEG szöveg és egy 0 szám.
COMP módban a 4 szumma S 6.4 szumma S 4.2 szumma S 8 szumma S MEMO S ÷ 4 = lenyomására kiszámítódik az S-be összegzett számok átlaga.

A megjelenített bejegyzést a SHIFT ERASE gombokkal tudjuk törölni. A SHIFT LIST lenyomására a tárolt bejegyzések egymás után kinyomtatásra kerülnek.

A bejegyzések mindkét üzemmódban kijelezhetők a MEMO és az azonosító lenyomásával. A PRINT gombbal pedig kinyomtathatjuk a kijelzett szöveget.

Ha a gép memóriája betelt, új bejegyzés beírásakor az M. FILLED! üzenet jelenik meg.

Hasonlók a gyűjteményben
Sharp
EL-7001
1981
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2016.