Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
Ангстрем
B3-38
1978-85
Casio
M-812
1981

Casio MQ-2

Rövid története
A Casio 1976-ban készítette el az első órával és naptárral egybeépített számológépét, a CQ-1-est. Az igazi áttörést azonban csak a folyadékkristályos kijelzők tömeges gyártásának beindulása jelentette: 1977-ben elkészülhettek az első kisméretű, kisfogyasztású "Computer Quartz" modellek. A két első típus az MQ-1 és az MQ-2 voltak. A CQ-1-essel összehasonlítva, már két ébresztési időponttal, visszaszámláló időzítővel (timer), és egy tetszés szerinti, világóraként is működtethető órával rendelkezett.
Gyártó:CASIO Computer Co., Ltd. (Japán)
Gyártási év:1977-78
Méret:11,9×3,6×1,1 cm
Tömeg üzemkészen:43 g
Jelleg:alapműveletes
Kapacitás:8 (7) számjegy (bevitel és kijelzés)
8 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:algebrai
CPU:NEC D1862G
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
Jellemzők:%százalékszámítás Flebegőpontos számkijelzés
Kijelző:8 digites LCD (Optrex AC-40181)
Tápellátás:2×LR44 gombelem

Az MQ-2 kinyitott fedéllel

Az MQ-2 belseje

Az MQ-2 belseje

Az MQ-2 csukott fedéllel
Részletes ismertetés
Az MQ-2 többfunkciós készülék:
  • számológép, mely képes dátumokkal műveleteket végezni,
  • ébresztőóra, két külön beállítható időponttal (ALARM 1, ALARM 2),
  • időzítő, mely visszaszámlál és a végén hangjelzést ad (TIMER),
  • az aktuális időt tároló részen felül egy további órát is tartalmaz, mely tetszés szerint beállítható (TIME MEMORY)
Ez a típus stopper funkcióval nem rendelkezik.

Fontos, hogy a fenti üzemmódokból (kivéve a számológépet) egyszerre csak kettő lehet aktív (pl. az ALARM 1 és ALARM 2, vagy az ALARM 1 és a TIMER stb.).

A gép 1901. január és 2099. decembere közötti dátumot képes kezelni, ezen tartományon kívüli évszámot nem fogad el.

Külön üzemmódváltó kapcsoló a korábbi és későbbi modellekhez képest itt nincs.

Az aktuális dátum beállítása: az AC lenyomása után beírunk egy évszámot (két vagy négy jeggyel), lenyomjuk a DATE gombot, ekkor az évszám utolsó két számjegye a kijelző bal oldalán megjelenik. Ezután beírjuk a hónap számát, lenyomjuk a DATE gombot, majd beírjuk a nap számát, majd a DATE, végül a SET gomb lenyomásával érvényesítjük a beállítást. A dátumnak megfelelő nap nevének rövidítése felett a kijelzőn egy vízszintes csík jelenik meg. Hibás hónap vagy nap beírása esetén írjuk be a helyes hónapot, vagy napot, a korábban beütött számjegyek nem lesznek figyelembe véve.

Idő beállítása: az AC lenyomása után beírjuk az óra jegyeit, majd lenyomjuk a TM gombot, beírjuk a perceket, lenyomjuk a TM gombot, végül a másodpercek beírása után a TM gombot újból lenyomjuk. Délutáni időpont beírásakor a . gombbal tudjuk aktivizálni a PM beállítást. Végül lenyomjuk a SET TIME gombokat. Bár a gép 12 órás kijelzésű, de 24 órás rendszerben is beírhatók az időpontok, az átszámítás automatikus.

Az aktuális idő kijelzése bármikor kérhető a TIME gomb lenyomásával. Az aktuális dátum a DATE gomb lenyomva tartása alatt jelenik meg a kijelzőn.

Ébresztés beállításához először be kell írni az ébresztés időpontját ugyanúgy, mint az aktuális idő beállítása esetén, de a SET gomb lenyomása után az 1-es ébresztési időpont beállításához az 1-es gombot, a 2-es beállításához pedig a 2-es gombot kell lenyomni. A megfelelő felirat (ALARM 1, ALARM 2) alatt egy vízszintes csík jelenik meg, ez jelenti az adott ébresztés bekapcsolt voltát. A beállított ébresztési időpontok a RECALL gomb és az 1-es, ill. a 2-es gomb lenyomásával jeleztethetők ki. Az adott ébresztést kikapcsolni az AC SET 1, ill. AC SET 2 gombsorozattal történik.

Időzítés beállításához hasonlóan járjunk el, mint az ébresztés beállításánál. A visszaszámlálás hosszának beírása és a SET gomb lenyomása után azonban itt a 3-as gombot kell lenyomni. A visszaszámlálás a háttérben mindaddig folyik, amíg a kijelzőn a TIMER felirathoz tartozó csík megjelenik. A visszaszámlálás aktális állását a RECALL 3 gombokkal jeleztethetjük ki. A visszaszámlálás az AC SET 3 gombokkal állítható le. Az időzítés és a 2-es ébresztés (ALARM 2) együtt nem használható.

A stoppert helyettesítő külön óra beállítása szintén azonos módon történik, mint az aktuális idő beállítása, de a SET gomb után a 0 gombot kell lenymni. Mivel ez időmérésre szolgál, legfeljebb 23 óra 59 perc 59 másodpercet tudunk beállítani és mérni, ezután a számlálás 0-ról újraindul. Ha nulláról szeretnénk indítani az időmérést, nyomjuk meg a 0 TM SET 0 gombokat. Az aktuális óraállást a RECALL 0 gombokkal jeleztethetjük ki, az időmérést az AC SET 0 gombokkal állíthatjuk le. Az időmérés és az 1-es ébresztés (ALARM 1) együtt nem használható.

Hasonlók a gyűjteményben
Sharp
EL-8140
1978-79
Casio
CQ-1
1976-77
Canon
LC-Quartz
1978-79
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.