Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English

Mérföldkövek a számológépek történetében

Hatszámjegyű számológépek

 
A zsebszámológépek legnagyobb része 8 számjegyes kapacitású, mellyel a mindennapi életben előforduló számításokat kiválóan el lehet végezni. Ez a 8 számjegy jóval az első elektronikus számológépek megjelenése után alakult ki, amikor ez az új eszköz kezdett tömegcikké válni. Az első elektronikus számológépek — már csak áruk miatt is — vállalatok, tervezőirodák segédeszközei voltak, és így az itt működő 10-15 számjegyes kapacitású mechanikus számológépeket váltották fel, ezért ezek is ugyanennyi számjegyet voltak képesek megjeleníteni. Az 1970-es évek elejétől, hihetetlen mértékű miniatürizáció eredményeképpen, miután a gépek lelkét jelentő áramköri kártyákon már csak pár chip foglalt helyet, igyekeztek a csökkenő méretekhez igazítani a kijelző kapacitását is. Így alakultak ki az első 8 számjegyes kapacitású számológépek.

A gépek ára még mindig igen magas volt, de az szinte minden gyártó számára világos volt, hogy ha sikerülne olyan árszintet elérni, mely lehetővé tenné a számológépek igazi tömegcikké válását, a nagy mennyiségek miatt igen szép profitot lehetne elérni.

A gyártási költségek csökkentését nem utolsósorban a kijelző méretének csökkentésével lehetett elérni, főképp, ha azt vesszük, hogy a korszak számológépeiben minden számjegy külön-külön kijelzőcsövet igényelt, de az USA-szerte gyártott LED-kijelzők számjegyszámának csökkentése következtében beállt költségmegtakarítás sem volt elhanyagolható.

A nagy megbízhatóságú, közkedvelt Reed-relés billentyűzetek semmilyen szempontból nem feleltek meg a céloknak, egyrészt nagy méretük, másrészt bonyolult, kézi forrasztást igénylő szerelésük kapcsán. A konstruktőrök igyekeztek így minél egyszerűbb felépítésű billentyűzeteket megalkotni. Készült klasszikus értelemben vett billentyűzet nélküli gép is, melynél az érintkezőket egy tollra emlékeztető eszközzel megérintve lehetett a számjegyeket beírni és a műveleteket elvégezni.

Minél egyszerűbb felépítésű egy áramkör, annál egyszerűbb és gyorsabb a tervezése, valamint a gyártása is. Így a számításokat végző „programok” lehető legegyszerűbb változatait alkották meg a tervezők ezekhez a „háztartási” számológépekhez.

Ha a gépek elemmel üzemeltethetők, akkor nincs szükség beépített transzformátorra sem, mely innentől kezdve könnyebb készülékeket eredményezett. Az esetleges hálózati üzemhez a legtöbben készítettek külön megvásárolható hálózati adaptereket is, hogy huzamosabb használat esetén ne kelljen állandóan elemeket cserélgetni.

A fentebb felsorolt elvek alapján megalkotott számológépek kijelzőin 3—6 számjegy fért el, belső kapacitásuk 6—12 számjegy volt, kezdetben aritmetikai, 1974-től már algebrai logikával számoltak, és az idő előrehaladtával egyre több plusz funkciót is beépítettek, így százalékot számoltak, gyököt vontak, vagy épp memóriaregiszterrel is rendelkeztek. Mivel bevált működési elvük nem volt, a legtöbbjük működése, használata különböző, némelyikük kifejezetten furcsán viselkedik. Ebben a cikkben csak a hatszámjegyes kijelzőkkel épült gépeket vesszük sorra, ugyanis így ezek — mintegy hardverteszt — könnyedén összehasonlíthatók egymással. A hat számjegynél is kisebb kapacitású — mindössze néhány változatban készült — gépekre később visszatérünk.

Alapvetően a hatdigites típusoknak kétféle változata van. Közös jellemzőjük, hogy hat számjegy megjelenítésére alkalmas kijelzőjük van. Az első típus valóban csak hat számjegyre pontosan képes műveleteket végezni — esetleg a szorzást elvégzik 12 jegyre is, de ezt az eredményt csak megnézni lehet, számolni vele már nem —, a második típus viszont úgy működik, mint egy szokványos 12 digites számológép, annyi különbséggel, hogy kijelzőjén egyszerre csak 6 számjegy fér el. Így a gép vagy az első, vagy a második hat számjegynyi „ablakot” tudja megjeleníteni.

Vegyük sorra a hatszámjegyes típusokat, kialakulásuk sorrendjében:

Casio MINI
Unisonic MINI
Sperry 661

A japán Casio olcsó, mindenki számára elérhető zsebszámológépet készít

1972-ben a számológépek gyártásában nagy tapasztalatokkal rendelkező Casio vállalatnál nekiálltak egy minden addiginál olcsóbb és kisebb számológép tervezésének. Először négy számjegy kapacitást is elegendőnek véltek, a tizedestörtek kezelését is elvetették, így ez a gép alkalmas lett volna a bowling-játékok pontszámítási feladatainak elvégzésére, mint ahogy azt a vállalat ifjú alkalmazottai ilyen játék közben megálmodták. Később ezt hat számjegyre módosították. A Casio Mini 1972. augusztusában jelent meg, és valóban alacsony ára — 12 800 jen —, valamint az országos hirdetések és TV-reklám hatására hihetetlen sikeres lett, előbb Japánban, majd ahogy az export is megindult, az egész világon. Megjelenése idején a konkurens cégek zsebszámológépei 30 ezer és 40 ezer jen közötti árszinten mozogtak. A fenti hiányosságán — tizedestört-kezelés nélkülözése — túl legnagyobb hibája az alkalmazott billentyűzet rendkívül pergése (prellezése). Az áramkör egyszerűsítésével együtt, a billentyűzetet egyetlen lemezből hajlított spirálisan kivágott rugós érintkezőkkel valósították meg, mely kifejezetten érzékeny volt a gombnyomás erejére, gyorsaságára és esetleges egyenetlenségeire. Lassú, esetleg remegő kézzel való lenyomásakor pl. egy 5-ös számjegy helyett akár 5-6 darab is megjelenhetett a kijelzőn. A későbbi típusoknál ezt a hibát többé-kevésbé kijavították, de az eredeti Mini típusból nemigen találunk olyat, ami megbízhatóan működne — ebben természetesen az eltelt idő is közrejátszik.

A Casio Mini eredeti változata

A Mininek készült jónéhány OEM változata is: az amerikai és európai piacokra az ott már jól csengő Unisonic és Sperry-Remington márkanevek alatt törtek be. Az OEM változatok közös jellemzője, hogy az eredeti fekvő kialakítás helyett a szokásos, álló formában készültek.

 
Casio
MINI
1972
Sharp EL-121
EL-122

A Sharp is beszáll a versenybe

A Casio Mini konkurenciaharcot indított meg a legnagyobb riválissal, a Sharp-pal is, aki egyébként ebben az időben már sorozatban gyártott zsebszámológépet amerikai alkatrészek felhasználásával. A japán chippel és kijelzővel épült, a Mininél is olcsóbb EL-120-as típust itt nem említjük — 3 számjegyes kijelzőjével, négy részletben volt képes kijelezni a 12 számjegyes számokat —, de ennek utódja, az 1974-ben megjelent fekvő kialakítású EL-121 és a normál formátumú EL-122 már hatszámjegyes kijelzővel rendelkeztek. Ezek tulajdonképpen teljes értékű 12 számjegyes gépek voltak, és a gép használója mondhatta meg, hogy az első vagy a második hat számjegyet szeretné látni a kijelzőjén. Ára Japánban 10900 jen volt.

Ilyen megoldással a nagyobb japán gyártók mindegyike előállított olcsó számológépeket, ezek — a felhasznált chipek függvényében — más-más jellemzőkkel bírnak. A többségük ugyanúgy 12 800 jenbe került, mint a Mini.

 
Sharp
EL-121
1974
Sharp
EL-122
1974
Busicom 60-DA
Busicom 60-DB
Privileg 6/12

A Busicom hatdigites típusa méltó ellenfele a Mininek

Alig egy hónappal a Mini után, az első ilyen típus az NCM Busicom 60-DA modellje volt, mely a cég korábbi — a világon első — zsebszámológépének kifejezetten egyszerűsített és olcsóbbá tett változata volt: 12 jegyes chipjéhez hat — a Casio Miniben használthoz hasonló — különálló számkijelzőcsövet illesztettek. A gép a Minivel összehasonlítva, ár-érték arányban mindenképpen jobb választásnak bizonyult: a gép — bár csak fix tizedespont-beállítással — de tizedestörteket és negatív számokat is tudott kezelni, és a téves beírás javításához CE funkcióval is rendelkezett. Fizikai mérete viszont nagyobb volt a Miniénél. A típus némi átdolgozás és méretcsökkentés után, kisebb méretű LED kijelzővel, megjelent mint 60-DB modell, melynek ára 17800 jen lett. Mindkét típust árusította a német Quelle katalógusáruház, Privileg 6/12 típusjelzés alatt, így ezek is eljutottak Európába.
 
Privileg
6/12
1972
Omron 60
Omron 60N
Triumph-Adler 60
Citizen Six

Az Omron gépe ténylegesen csak hat számjegyig számol

A következő vetélytársra 1973-ig várni kellett: az Omron is elkészítette nem kifejezetten kisméretű hatdigites számológépét, a 60-as típust. Műszaki újdonsága a többdigites VFD kijelző volt, működését tekintve viszont csak hat számjegyet tudott kezelni, a szorzásnál előálló hosszabb eredmény magasabb helyiértékű jegyeit csak a túlcsordulási hibajelzés törlése után tudta kijelezni. Ennek ellenére, ez a típus Európában is elterjedt: az NSZK-beli Triumph-Adler vállalat saját márkanevei alatt kezdte meg forgalmazását.
 
Triumph
60
1973
Casio Mini CM-601
CM-602
CM-603
CM-604
CM-605
Personal Mini CM-606
CM-607
Sperry 661-D
Sperry 663
Sperry 665
Sperry 667
Hitachi KK-220B

A Casio Mini sorozata folyamatosan fejlődik

Közben a Casio sem tétlenkedett: folyamatosan készültek az újabb típusok, melyeket CM-601-től CM-607-ig terjedő típusszámokkal jelöltek. A CM-601-es már többdigites kijelzővel épült, a kisebb kijelzőméret miatt új formatervet is kapott. Ugyanezzel a készülékházzal készült az algebrai logikájú, kapcsolhatóan 0 vagy 2 fix tizedesjeggyel számoló CM-602, majd a lebegőpontos CM-603 is. A korábbiaknál íveltebb formavilágú, fehér alapszínű, különálló CE billentyűvel épült a CM-604-es — melynek ára már csak 8900 jen volt —, és ennek kisebb méretű változata, a CM-605-ös, majd a Personal Mini nevű CM-606-os és CM-607-es. A konkurens típusok magasabb ára egyben plusz funkciókat, vagy 12 jegyes kapacitást jelentett, de a Mini sorozat még mindig csak hat számjegyes volt, így az utóbbi kettő típus árát mindössze 4800 jenben szabták meg. A Casio a fekvő elrendezésű, alapvetően olcsó típusok választékát 8 jegyes, százalékszámítási, gyökvonási képességgel vagy éppen memóriaregiszterrel rendelkező változatokkal bővítette. A Mini sorozatról bővebben itt olvashat.

A Mini sorozat egyes típusai álló formátumban megjelentek Sperry-Remington márkajelzéssel is. Ezek közül a 661-D modell olyan szempontból érdekes, hogy tudásában a CM-602-essel azonos, de kijelzője az első Minihez hasonlóan, különálló csövekből épült. A Mini és a Sperry-Remington gépek típusainak azonosságai a következők:
Casio típus Sperry-Remington típus
Mini 661
Mini CM-602 661-D
Mini CM-603 663 (1. változat)
Mini CM-604 663 (2. változat)
Mini CM-605 665
Personal-Mini CM-606 667

A Hitachi is megjelentette az általa gyártott áramkörrel készült Casio Mini CM-605-össel megegyező, álló formátumú típusát mint az utolsó saját neve alatt futó számológéptípusát: KK-260B jelzéssel került forgalomba.

 
Casio
Mini CM-602
1973
Casio
Mini CM-604
1974
Casio
Mini CM-605(B)
1974
Sperry
661-D
1973
Qualitron QI-104
Ventron VT-600
Caltronic 606
Neckermann dc6+6

Kisebb cégek próbálkozásai

A kisebb cégek főleg exportra értékesítettek hasonló típusokat. Ezek némelyike kifejezetten érdekes: a tajvani Qualitron cég 104-es típusában az USA-beli Litronix cég chipje és kijelzője dolgozik, míg a Ventron VT-600-as típusánál Sperry gyártmányú, nagyméretű gázkisüléses (Panaplex-szerű) háromdigites kijelzőn olvashatjuk le az eredményeket. Hong Kongban pedig, amerikai billentyűzetek és MOSTEK chipek felhasználásával készültek több amerikai és európai cég számára LED-kijelzős gépek: ilyenek például a Caltronic 606-os, vagy a Neckermann dc6+6-os típusai. Ezek minősége sajnos elmaradt a többi konkurens termékétől, de érdekes színfoltjai az olcsó gépek történetének: az áramkörök bár támogatták a negatív előjel kijelzését, de a kijelző egyszerű felépítése miatt ettől sokszor eltekintettek. A fix tizedespont sokszor megváltoztathatatlanul 0, vagy 2 tizedesjegyre volt beállítva, de — akár ugyanannál a típusnál is — előfordultak kapcsolóval épített sorozatok is.
 
Qualitron
QI-104
1973
Ventron
VT-600
1973
Neckermann
dc6+6
1972
Sanyo CX-6000
CX-2000
CX-2002
CX-2005
Toshiba BC-601L
BC-602L
BC-603L
SERD Frankfurt

Az algebrai logikájú típusok: a Toshiba és a Sanyo gyártmányai

Az 1974-es év már tudásban és árban igencsak eltérő modelleket hozott magával: egyrészt megjelentek az első, algebrai logikával számoló változatok, másrészt a négy alapműveleten kívül egyes — nyolcjegyes gépeknél már-már alapvetőnek számító — funkciók.

A Toshiba első típusa (BC-601L) úgymond a rivális vállalat, a NEC chipjével készült, és előjelváltást is ismert. Az év vége felé már százalékszámítási, illetve gyökvonási képességekkel felvértezett változatai is megjelentek (BC-602L, BC-603L), melyek igen egyedi, zseblámpára hajazó formavilágukkal is kitűntek a többi típus közül. Áruk — a Minivel azonosan — 12 800 jen volt.

A Sanyo is elkészült a Toshibához hasonló típussal (CX-6000), ebben azonban a Sanyo által gyártott, a NEC-től licenszelt áramkör dolgozott. A cég német leányvállalata, a SERD számára elkészítette kisebb méretű — a szokásos négy helyett mindössze két ceruzaelemmel működő —, de azonos funkcionalitású változatát, a Frankfurt nevű típust.

 
Toshiba
BC-601L
1974
Toshiba
BC-602L
1974
Sanyo
CX-6000
1974
SERD
Frankfurt
1974
National PiPi 6 (JE-6W)
Panasonic JE-660
Olympia CD60
SCM 6612
Studium 12

A PiPi 6-os számológép

A Matsushita, azaz a Panasonic márkanév tulajdonosa igen későn lépett be a versenyzők közé, és mindössze egyetlen hatdigites típust épített. A PiPi 6 nevű, JE-6W típusjelzésű gép az alapműveleteken kívül mást nem tudott, viszont kis mérete, szín- és formavilága mégis eladhatóvá tette annak ellenére, hogy billentyűinek elrendezése a szokványostól eltért. Érdekes, hogy piros, fehér és zöld színekben volt kapható. Ára 15 900 jen volt.

A PiPi 6-os modellt az amerikaiak számára Panasonic 660 típusjelöléssel is gyártották, az NSZK-beli Olympia cég pedig CD 60-as típusjelzéssel forgalmazta.


A National PiPi 6-os és az Olympia számára gyártott CD60-as típusok.

Ugyanezen chip és kijelző kombinációjával több vállalat számára is épültek gépek Japánban, így például a Smith-Corona-Marchant 6612-es, vagy a Studium 12-es típusa a Matsushita modellével teljesen azonosan működik.

 
National
PiPi 6
1974
Olympia
CD60
1974
Mickey Math
(Omron DI 67)
(Alco 18)

Miki egér is beszáll a versenybe

A Japánban is meglehetősen népszerű mesefigura, Miki egér kiváló lehetőség volt arra, hogy az Omron által kitalált hatjegyű áramkör algebrai logikájú változatát nagyobb darabszámban, és így olcsóbban gyártathassák, mivel az ívelt, Omron 86-os formavilágával megegyező 606-os típus mellett egy Mickey Math fantázianevű, DI 67-es típusszámú, iskolásoknak szánt számológépbe is ez a chip került. A belpiacon az Omron, külföldön az amerikai Alco cég forgalmazta a fehér, fogantyúval ellátott, strapabíró szerkezetű, Miki egérrel díszített típust, melyhez egy mesekönyv-szerű használati útmutató is tartozott. Míg a 606-os két, a DI 67-es — a nagyobb igénybevételre számolva — négy ceruzaelemmel működött.

Tudásukat tekintve — leszámítva, hogy az újak algebrai logikájúak — megegyeztek a Omron korábbi, 60-as típusával.

 
Alco
Mickey Math
1975
Unitrex Micro M6

A hatjegyű japán típusok utolsó csodabogara

A japán gyártók közül utolsóként az Eiko cég jelent meg ilyen géppel, az Unitrex Micro 6-ossal, mely minden korábbinál kisebb méretű volt, és — egyedülállóan a versenyben — memóriával is rendelkezett. Működése viszont igen érdekes volt, köszönhetően a Frontier által gyártott chipnek. Talán legérdekesebb tulajdonsága, hogy negatív számoknál minden „üres” digiten megjelenik a negatív előjel. Szokatlan az is, hogy bizonyos téves billentyűzéseket — nullával való osztás, memória kiolvasása utáni számbeírás — igyekeztek úgy megakadályozni, hogy pl. nullát nem fogad el a gép első számjegyként, vagy a memória kijelzése után csak műveleti billentyűt fogad el.

A többi jelentősebb japán gyártó, mint a Canon, a Ricoh, vagy a Brother, nem készített hatdigites típust.

 
Unitrex
Micro M6
1975
NSC 600
NSC 650
NSC 750
Accuron 600
Commodore MM-6

Az amerikai NOVUS hatszámjegyes típusai az egyetlenek

Az USA-beli gyártók közül csak a National Semiconductor vágott bele hasonló projektbe: az általuk gyártott MM5736N jelű áramkörrel előbb a 600-as típust adták ki, majd ennek útoda, a 650-es „Mathbox” fantázianévvel jelent meg. Ezek a gépek csak hat számjegyű egész számokkal voltak képesek számolni, így tizedespont-billentyűt sem tartalmaztak. A 600-as típus még tartalmazott egy kapcsolót, melyet bekapcsolva, a 6. számjegy után fixen megjelent egy tizedespont, de ez az üzemmód csak összeadásra és kivonásra nézve adott helyes eredményt, mivel a gép a tizedespont helyét ebben a módban sem volt képes kezelni. Ezt a kapcsolót a későbbi változatokban ezért el is hagyták. A gép érdekessége még, hogy fordított lengyel logikával számol, de kétregiszteres veremtára miatt nincs ENTER billentyűje: ezt a + billentyű helyettesíti. Így végsősoron ez a számológép a valaha készült legkevesebb billentyűvel épült típus: a tíz számjegyen és a négy alapművelet gombján kívül csak egy törlés (C) gombja van. 1974-től 5 éven át volt gyártásban, és idővel olyan olcsóvá vált, hogy szinte az ember után hajították az utcán.

A maláj Accuron cég is gyártotta a National Semiconductor chipjei felhasználásával készült 600-as típus több változatát is, de ugyanezen chip és kijelző felhasználásával épült a Commodore cég igen elegáns és kicsi Minuteman 6-os típusa is.

1975-ben a National Semiconductor egy alapműveletes, algebrai logikájú hatszámjegyes típust (750) jelentetett meg, ami már teljeskörűen kezelte a tizedestörteket is. Érdekessége, hogy osztásnál pontossága csak 5 számjegy volt.

 
Accuron
600
1975
A hatszámjegyes számológépek főbb típusainak jellemzői
Típus  Év Logika Számjegy-
kapacitás
Belső
pontosság
Tizedes-
pont
CE K Egyéb Ár (jen) CPU
Casio Mini 1972 aritm. 2×6 6 (12) fix 0 - - - 12 800 Hitachi HD32127
Busicom 60-DA (OEM) 1972 aritm. 2×6 12 fix 0, 2, 3, 4 x - - 12 800 MOSTEK MK6010L
Casio Mini CM-601 1972 aritm. 2×6 6 (12) fix 0 - - - 12 800 Hitachi HD32127
Neckermann dc6+6 1972 aritm. 2×6 12 fix 2 - - - - MOSTEK MK5012P
Casio Mini CM-602 1973 alg. 2×6 6 (12) fix 0, 2 x* - - 12 800 Hitachi HD32154
Omron 60 (OEM) 1973 aritm. 6 6 (12) lebegő - - - 12 800 Omron HD32163
Ventron VT-600 1973 aritm. 2×6 12 fix 0, 2, 3 - - - n.a. Cal-Tex CT5002
Qualitron QI-104 1973 aritm. 2×6 12 fix 0, 2 x - - n.a. Litronix LIT-019
Casio Mini CM-603 1973 alg. 2×6 6 (12) lebegő x* - - 12 800 NEC uPD177C
Casio Mini CM-604 1974 alg. 2×6 6 (12) lebegő x x - 8 900 Hitachi HD32170
NSC 600 1974 RPN 6 6 fix 0, (2) x* - - - NSC MM5736N
Casio Mini CM-605 1974 alg. 2×6 6 (12) lebegő x x - 8 900 NEC uPD178C
Sharp EL-121 1974 alg. 2×6 12 lebegő - x - 10 900 NEC uPD227C
Sanyo CX-6000 1974 alg. 2×6 12 lebegő x x előjelv. n.a. NEC uPD234C
Toshiba BC-601L 1974 alg. 2×6 12 lebegő x x előjelv. 12 800 NEC uPD234C
Sharp EL-122 1974 alg. 2×6 12 lebegő x x - 9 900 NEC uPD227C
NSC 650 1974 RPN 6 6 fix 0 x* - - - NSC MM5736N
National PiPi 6 JE-6W 1974 alg. 2×6 12 lebegő - x - 15 900 Mitsubishi MA8168-81B
Casio Personal-Mini CM-606 1974 alg. 2×6 6 (12) lebegő x x - 5 800 NEC uPD178C
Toshiba BC-602L 1974 alg. 2×6 12 lebegő x x előjelv., százaléksz. 12 800 NEC uPD980C
Toshiba BC-603L 1974 alg. 2×6 12 lebegő x x előjelv., gyökv. 12 800 NEC uPD980C
SERD Frankfurt 1974 alg. 2×6 12 lebegő x x százaléksz. - NEC uPD238C
Casio Personal-Mini CM-607 1975 alg. 2×6 6 (12) lebegő x x - 4 800 NEC uPD178C
NSC 750 1975 alg. 6 6 lebegő x - - - n.a.
Omron Mickey Math (OEM) 1975 alg. 6 6 lebegő x x - n.a. Omron HD3639
Unitrex Micro M6 1975 alg. 6 6 lebegő x x mem. n.a. Frontier 1013
Jelmagyarázat: CE = Clear entry (bevitel törlése) funkció, K = konstanskezelés, x* (a CE oszlopban) = van CE funkció, de külön billentyű nélkül, aritm. = aritmetikai logika, alg. = algebrai logika, RPN = Reversed Polish Nonation (fordított lengyel jelölés szerinti logika), előjelv. = előjelváltó billentyű, százaléksz. = százalékszámítás billentyű, gyökv. = gyökvonás billentyű.

A teszt

 
Mivel a felsorolt gépek mindegyike egyidőben nem is volt kapható, nem lenne objektív egy tesztben összehasonlítani mindegyiket, így több részletre bontva tettük ezt. Az első kategóriában az 1972-ben és 1973-ban megjelent típusokat, a másodikban a későbbiek közül a 12 jegyes, míg a harmadikban a 6 jegyes modelleket hasonlítjuk össze.
 

1. kategória

 

Busicom 60-DA (Privileg 6/12 első változata)

Relatíve nagy méretű, a gyártó szerint is asztali gépnek számít. Aritmetikai logikájú, négyféle fixpontos számítási módot ismer, a negatív számokat jól kezeli. Ezen kívül 12 számjeggyel számol mind a négy művelet esetén. Téves beírást a CE billentyűvel lehet javítani. Masszív konstrukció, de billentyűzete — annak ellenére, hogy kettős rugózású — érzésre elég kemény. Négy ceruzaelemmel vagy adapterrel üzemeltethető. Ára megegyezik az egy hónappal korábbi Casio Minivel, így ár-érték arányban 1972 végén ez a gép volt a legjobb választás.
 

Busicom 60-DB (Privileg 6/12 második változata)

 
Kisebb méretű, tenyérben elférő, LED kijelzős gép. Használatát és tudását tekintve azonos a 60-DA-val. Tulajdonképpen az egyetlen japán típus, mely elegendően kicsi, de belül 12 számjegyes. Ára így magasabb a többi versenyzőnél, 17 800 jen volt.
 

Casio Mini (első változat), Mini CM-601 (Sperry-Remington 661, Unisonic Mini)

A Casio Mini eredeti változata tetszetős, fekvő elrendezése némileg szokatlan. Igen kezdetleges működése, a tizedestörtekkel való számítás hiánya, és az, hogy negatív számokat csak összeadásnál és kivonásnál kezel, nehézkessé teszi a használatát. Aritmetikai logikájú. A billentyűzete rendkívül egyszerű, fémlemezből hajlított rugós változat, ami már újkorában is hajlamos volt a pergésre, és ezen az eltelt idő sem segített. Gyakori az áramköri hibából eredő téves billentyűzés is (pl. az 5-ös gomb 1-est ír be). Négy ceruzaelemmel, gyári specifikációja szerint 10 órát üzemel, de lehetőség van az AD-4145-ös adapterrel üzemeltetni. Amiért 1972-ben csodaszámba ment, az az ára volt.

A CM-601-es korszerűbb kijelzővel, új készülékházban került a boltok polcaira. Billentyűzete némileg jobb minőségű, de ugyanazok a hibái, mint az eredeti Mininek.

A Sperry-Remington és Unisonic típusok álló kialakításúak, egyebekben nincs különbség.

 

Casio Mini CM-602 (Sperry-Remington 661-D)

Algebrai logikájú változat, így kezelése egyszerűbb. A konkurens gépek tudását látva, bekerült egy kapcsoló, mellyel 0 vagy 2 fix tizedesjegyes számábrázolás választható ki. A negatív számokat már jól kezeli, bekerült a CE funkció is. Ennek ellenére billentyűzetének felépítése nem változott, és még mindig csak 6 számjeggyel tud továbbszámolni.

A Sperry-Remington 661-D álló kialakítású, a korábbiakkal azonos, különálló csövekből épített kijelzővel rendelkezik; egyebekben nincs különbség.

 

Casio Mini CM-603 (Sperry-Remington 663)

 
Külalakját és billentyűzetét tekintve azonos a CM-602-essel, de lebegőpontos számkijelzése van, így nincs rajta tizedeskapcsoló.

A Sperry-Remington 663 álló kialakítású, egyebekben nincs különbség.

 

Omron 60 (Triumph 60, Adler 60, Citizen Six)

Aritmetikai logikájú, lebegőpontos gép. Sajnos csak hat számjeggyel tud számolni, de — bár a negatív számokat jól kezeli — hat számjegyes negatív számoknál, hely hiányában nem jelenik meg az előjel. Szokatlan, hogy a számokat — az Omron hagyományaihoz híven — balról jobbra írja ki. Nincs CE funkciója, viszont túlcsordulásnál kijelzi az eredmény mind a 12 számjegyét. Elemtartója a gépről leválasztható, így lehet benne elemet cserélni. Masszív konstrukció, egyes változatainak főkapcsolója még olyan, hogy a tokba csúsztatva előfordul, hogy a gép bekapcsolódik. Billentyűzete SMK gyártmányú, kettős rugózású, a maga korában kényelmesen kezelhető volt. A gyakori használat miatt mára a gombok nehezebben nyomhatók be, esetleg beragadnak, és ha a fóliaáramkör ragasztása nem tökéletes, nehezen is működnek. Ugyanúgy négy ceruzaelemmel, vagy adapterről üzemeltethető, mint korabeli társai. Árához képest keveset tud, és nagy méretű.
 

Qualitron QI-104

Kisméretű, elegáns gép, LED kijelzővel, így számjegyei sem nagyok. Működését tekintve szinte teljesen azonos a Busicom 60-DA típuséval, de csak 0 vagy 2 tizedesjeggyel tud számolni. CE funkciója is van, Klixon-rendszerű, „kattogós” billentyűzete van, a gomb lenyomásának érzése jó, minősége is kiváló. 9V-os elemmel működik. Árára vonatkozóan nincs információnk.
 

Ventron VT-600

Nagyméretű kijelzője könnyű leolvashatóságot biztosít. Áramkörileg hasonló a Busicom 60-DA-hoz, ugyanúgy aritmetikai logikájú, 12 számjegyes gép; 0, 2 vagy 4 tizedesjegyes pontossággal. Nincs CE funkciója, viszont a nem látható hat jegy kijelzését kapcsolóval lehet beállítani, így nem kell nyomva tartani az erre szolgáló gombot; az eredmény leírása könnyebb. Billentyűzete robusztus kialakítású, megbízható. Öt ceruzalemmel működik, az elemtartójának kivétele viszont nehézkes. Az idő múlását leginkább tolókapcsolói nem bírják. Árára vonatkozóan nincs információnk.
 

Az eredmény

 
Zsebszámológépnek a Qualitron QI-104-ese a legjobb választás, megbízhatóan működik, a számításokat jól végzi. Ha eltekintünk a nagyobb méretétől, akkor a Busicom 60-DA a legjobb választás. A verseny legutolsó helyére szorultak a Casio Mini típusai, egyrészt korlátozott tizedestört-kezelésük, másrészt gyártáskor sem túl megbízható billentyűzetük miatt.
 

2. kategória

A gépek közös jellemzője, hogy 12 jegy pontossággal számolnak, és a két hatjegyes kijelzést egy gomb lenyomásával, vagy nyomva tartásával tudjuk váltani. Mindegyikük algebrai logikát használ.
 

National PiPi 6 (Panasonic 660, Olympia CD 60)

Kisméretű, elegáns vonalvezetésű számológép. Billentyűzetük egyszerű lemezrugós kialakítású, a gombok könnyen járnak. Háromféle színben volt kapható: piros, fehér és zöld. Némileg kényelmetlen, hogy ha 6 jegynél többet írunk be, a további számjegyek csak akkor láthatók, ha lenyomjuk a billentyűt. Ahhoz képest, hogy semmilyen többletszolgáltatást nem nyújt a többi versenyzővel szemben, ára jóval magasabb: 15 900 jen.
 

Sanyo CX-6000, CX-2000

Relatíve nagyméretű, négy ceruzaelemmel működtethető gépek. Ha számbeírásnál betelik a kijelző, görgetéssel jeleníti meg az új számjegyeket, így könnyű nyomon követni, hol tartunk. 12 számjegyes gép. Előjelváltó billentyűje is van. A két kijelzés közötti váltáshoz nem kell nyomva tartani a váltobillentyűt. Billentyűzete SMK gyártmány, kettős rugózású, újkorában kifejezetten kényelmes volt. Tok helyett a billentyűzetre csúsztatható fedéllel árulták.
 

Sanyo CX-2002, CX-2005 (SERD Frankfurt)

A CX-2002 a korábbiakkal azonos készülékházban kapott helyet, és négy ceruzaelemmel működtethető. A CX-2005 és a SERD Frankfurt laposabb, kisebb házat kapott, és két ceruzaelemmel működik. Ettől eltekintve a két (három) gép teljesen azonos, és a CX-6000-estől csak abban tér el, hogy előjelváltás-billentyű helyett százalékszámítási gombbal rendelkezik.
 

Sharp EL-121

Az előddel, az EL-120-assal azonos házban kapott helyet, így a Casio Minijéhez hasonlóan fekvő elrendezésű. Billentyűzete rendkívül jó minőségű, a gombok lenyomása határozott, megfelelő visszacsatolást ad a kezelőnek. Lebegőpontos gép, 12 számjegyes kapacitással. A két hatjegyes kijelzés között gombbal váltogathatunk, a gomb nyomva tartására nincs szükség. Konstanskezelése van. Sajnos CE funkcióval nem rendelkezik. Három ceruzaelemmel működtethető. Ára 10 900 jen.
 

Sharp EL-122

Az EL-121-essel szinte azonos tudású gép, de van CE billentyűje. Normál, álló elrendezésű. Ára 9900 jen volt.
 

Toshiba BC-601L, BC-602L, BC-603L


A BC-601L típus kevésbé formabontó megjelenésű, mint a másik kettő, melyek leginkább valami zseblámpa-rádió kombinációra hasonlítanak. Ettől eltekintve, felépítésük megegyezik.

Ha számbeírásnál betelik a kijelző, görgetéssel jelenítik meg az új számjegyeket, így könnyű nyomon követni, hol tartunk. Billentyűzetük egyszerű lemezrugós kialakítású, a gombok könnyen járnak, de hajlamosak a koszolódásra. CE funkcióval mindegyikük rendelkezik, ezen kívül előjelváltást (BC-601L), százalékszámítást (BC-602L), illetve gyökvonást (BC-603L) tudnak. Négy ceruzaelemmel vagy adapterrel üzemelnek.

 

Az eredmény

 
Első helyezett a Sharp EL-122-es típusa — főleg jó billentyűzete miatt —, a vele azonos áramkörrel épült EL-121-es csak a CE funkció hiánya és magasabb ára miatt nem végzett vele holtversenyben. A Sanyo kisebb méretű változatai (CX-2002, CX-2005) is kiváló minőségűek, és százalékot is számolnak.
 

3. kategória

 

Accuron 600

Igen kisméretű gép, mely az alkalmazott chipjei miatt azonos a National Semiconductor 600-as és 650-es típusával, Decimal kapcsoló nélkül. Sajnos csak hatjegyű egész számokkal tud műveleteket végezni, és fordított lengyel jelölés szerint működik. Billentyűzete vezetőgumi-membrános kialakítású, gombjainak lenyomása megfelelő visszacsatolású, kényelmes. 9V-os elemmel működik.
 

Casio CM-604, CM-605 (Sperry-Remington 665, 667)


Új formatervezésű készülékdobozt kapott a CM-604-es, mely elődjétől — a CM-603-astól — abban tér el, hogy különálló CE billentyűje van. Lebegőpontos gép, szokásos konstanskezeléssel, de még mindig az eredeti koncepció szerinti 6 számjegyes továbbszámolási pontossággal rendelkezik. Ennek megfelelően az eredeti sorozat árához képest olcsóbban árulták, 8900 jenért.

CM-605-ös utódja kisebb méretű készülékdobozban kapott helyet, de mindenben megegyezik a CM-604-essel, áruk is azonos.

Mindkét típus négy ceruzaelemmel vagy adapterrel üzemel.

(A Sperry-Remington típusok álló formátumúak.)

 

Casio Personal Mini (CM-606, CM-607)

 
A korábbi CM-605-össel azonos gép, de üzemeltetéséhez mindössze két ceruzaelem szükséges. Hat számjegy pontosságú, de szorzásnál képes kijelezni 12 számjegyet is. Billentyűzete a korábbi modellekével azonos, fémből hajlított lemezrugós kialakítású, mely hajlamos a pergésre.
 

Commodore Minuteman 6

 
Elegáns, fémházas mini számológép, működését tekintve azonos az Accuron 600-as, illetve a National Semiconductor 650-es típusával. Billentyűzete lemezrugós kialakítású, hajlamos a pergésre. 9V-os elemmel működik.
 

National Semiconductor 600

Kisméretű, puritán kinézetű gép, mindössze hat számjegy kapacitással, kisméretű LED kijelzővel. Csak egész számokkal képes számolni, osztásnál nincs lehetőség a tizedesek megnézésére sem. Fordított lengyel logikával működik, de ENTER gombja sincs. Pozitívuma, hogy rendelkezik CE funkcióval. „Decimal” kapcsolóját bekapcsolva összeadógép-szerűen is használható, ilyenkor az utolsó két számjegy tizedeseknek tűnhet, valójában azonban a tizedespont csak a kijelzőben jelenik meg. Ilyenkor szorzásnál és osztásnál hibás eredményt kapunk. Billentyűzete Klixon rendszerű, „kattogós”, megbízható. 9V-os elemmel működtethető. Ha nem lett volna rendkívül olcsó gép, nem lett volna létjogosultsága sem.
 

National Semiconductor 650

 
A 600-assal azonos működésű, azt felváltó típus, de nincs Decimal kapcsolója. Billentyűzete műanyagból fröccsöntött, fóliaáramkörös megoldású, mely az elemek befolyása esetén sajnos tönkremegy.
 

National Semiconductor 750

Algebrai logikájú, lebegőpontos számábrázolású, 6 számjegyes típus, de osztásnál csak 5 jegyre számol. Klixon-rendszerű billentyűzete van, de sajnos az elemek befolyása esetén könnyen és javíthatatlanul tönkremegy. A korábbiakhoz képest jobb minőségű, kényelmesen használható típus.
 

Omron (Alco) Mickey Math

Algebrai logikájú, lebegőpontos gép. Sajnos csak hat számjeggyel tud számolni, de — bár a negatív számokat jól kezeli — hat számjegyes negatív számoknál, hely hiányában nem jelenik meg az előjel. Van CE funkciója, viszont túlcsordulásnál csak a bal oldali hat számjegyet jelzi ki, a többi jegy kijeleztetésére nincs mód. Masszív konstrukció, rögzítófülek nincsenek benne, az elő- és hátlapot csavarok rögzítik egymáshoz. Billentyűzete vezetőgumi-membrános kialakítású, mely megfelelő lenyomás-érzést és megbízható kapcsolást nyújt.
 

Unitrex Micro 6

Hatdigites gép, memóriával felvértezve, mely egyedülálló a kategóriájában. Szokatlan működésű. A billentyűi kettős rugózásúak, de a felhasznált szivacslapok anyagának szétmállása miatt rendkívül megbízhatatlanná váltak, erősen peregnek. 9V-os elemmel üzemeltethető.
 

Az eredmény

 
Mivel ebben a kategóriában már nem igazán szerepelnek kiváló minőségű típusok, nehezebb eldönteni, melyik gép lehetett az ideális választás. Újkorában az Unitrex Micro 6-osa — eltekintve szokatlan működésétől, mondhatni „rigolyáitól”, memóriája miatt kiváló adottságú gép volt. Könnyen használható, megbízható működésű a National Semiconductor 750-es típusa.
 

Hatszámjegyű számológépek a Számológép-albumban

Casio
MINI
1972
Privileg
6/12
1972
Neckermann
dc6+6
1972
Casio
Mini CM-602
1973
Sperry
661-D
1973
Triumph
60
1973
Ventron
VT-600
1973
Qualitron
QI-104
1973
Casio
Mini CM-604
1974
Casio
Mini CM-605(B)
1974
Sharp
EL-121
1974
Sanyo
CX-6000
1974
Toshiba
BC-601L
1974
Sharp
EL-122
1974
National
PiPi 6
1974
Olympia
CD60
1974
Toshiba
BC-602L
1974
SERD
Frankfurt
1974
Accuron
600
1975
Alco
Mickey Math
1975
Unitrex
Micro M6
1975
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.