Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
National
PiPi 6
1974
Privileg
6/12
1972-73

Olympia CD60

Rövid története
Érdekes színfoltja a Matsushita cég igen impozáns és jellegzetes zsebszámológépeinek sorában a PiPi két változata: az 1974-ben megjelent PiPi 6 hatszámjegyes kijelzőjű, de 12 számjegyes gép. Szokatlan elrendezésű gombjai mellett rikító piros oldal- és hátlapjával is kitűnik a számtalan korabeli számológép közül. A benne található Mitsubishi chipet már korábban is felhasználta több konkurens cég is olcsó, hatjegyű gépekhez, de a Matsushita későn, csak 1974-ben próbálkozott a piacon ilyen típussal, mellyel végül a hatjegyű típusok fejlesztése be is fejeződött. A gép Amerikában mint Panasonic JE-6U, Európában pedig az Olympia forgalmazásában mint CD 60-as típus volt kapható. Hasonló billentyűzettel, de nyolc számjegyes kijelzővel és kapacitással készült PiPi nevű társa is, melynek formavilága leginkább egy szappantartóra hasonlít.

Erről és a konkurens hatszámjegyes típusok érdekességeiről bővebben olvashat a róluk szóló cikkben.

Gyártó:Olympia-Werke AG (NSZK)
OEM:Matsushita Communication Industrial Co., Ltd. (Japán)
OEM típus:JE-6W
Gyártási év:1974
Méret:9,5×11,5×3 cm
Tömeg üzemkészen:n.a.
Jelleg:alapműveletes
Kapacitás:12 számjegy (bevitel)
2×6 számjegy (kijelzés)
12 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:algebrai
CPU:Mitsubishi MA8168B
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
Jellemzők:Flebegőpontos számkijelzés
Kijelző:6+1 digites VFD (Futaba 7-CT-02)
Tápellátás:4×AA elem vagy adapter

CD60

A CD60 belseje

Az eredeti PiPi 6 és az Olympia CD60
A gép használata
A gép balról jobbra ír, így hat számjegynél hosszabb számok kijelzésénél is mindig a hat legnagyobb helyiértékű, értékes számjegy látható. A többi számjegy — mely jelenlétére a megjelenő → nyíl figyelmeztet — a billentyűvel jeleztethető ki. Beírásnál a 7. és további jegyek nem láthatók, de a gép figyelembe veszi őket, és a billentyűvel ki is jeleztethetők.

A gép a negatív előjelet mindig kijelzi, 11 számjegy hosszú negatív számokkal lehet számolni. A beviteli túlcsordulást kezeli, de a szám elején a 0 számjegy többször is beírható egymás után.

Eredmény túlcsordulásnál, illetve nullával való osztásnál eredmény nem látható, minden tizedespont világít és csak törlés után lehet a számológépet tovább használni.

Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.