Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English

A Híradástechnika Szövetkezet számológépei

1. rész: a HírBow számológépek

 

BNV '73

1973-ban a Budapesti Nemzetközi Vásáron több számológépet is bemutattak a nagyközönségnek, amelyek mindegyike „első” volt a maga nemében: a Hewlett-Packard cég az első tudományos zsebszámológépét, a legendás HP-35-ös modellt, az Elektronikus Mérőkészülékek Gyára (EMG) a HUNOR 81-es típusú, hordozható asztali számológépét – az első, kisméretű, magyar gyártású kalkulátort, valamint a Híradástechnika Szövetkezet, az amerikai Bowmar cég kanadai leányvállalatával kooperációban készített első „magyar” zsebszámológépeit.

Elsőként háromféle típust kínáltak: a K-83-ast, a K-86-ost és a K-106-ost. Ezen kívül az A-100-as asztali számológép mintadarabját is meg lehetett tekinteni.

K-86 A számológépek közül a K-86-os típus, az eredetileg Bowmar 901B modellje volt a Bowmar legelső zsebszámológépe, amit 1971-től gyártott. A gép megjelenésekor az alkalmazott technológia a világ élvonalába tartozott – ez volt a legelső olyan zsebszámológép, amely valóban elfért egy szokványos zsebben.

Energiaellátásáról a szögletes burkolat hátsó felében elhelyezett, 6 db NiCd akkumulátorcella gondoskodott, ami új állapotban 5 órás folyamatos üzemelést biztosított. A gép nyomtatott áramkörén, az egyetlen tokban elhelyezett, Texas Instruments gyártmányú, TMS0103NC típusú, MOS-LSI kalkulátor-áramköre mellett, a kijelző csatolásához szükséges integrált áramkörök, a több feszültségszint előállítására használt kis transzformátor, valamint több tucat diszkrét áramköri elem (ellenállás, kondenzátor, tranzisztor és dióda) kapott helyet. Billentyűzete ún. Klixon-rendszerű, amely szintén Texas Instruments gyártmány – a műanyag gombok alatt lévő lemezen kialakított vízszintes és függőleges drótháló megfelelő pontjait, a nyugalmi állapotban domború fémlemezek lenyomott állapotban homorúvá váló felülete zárja rövidre – a jellegzetes kattogó hang kíséretében. Előnye, hogy megfelelő visszajelzést ad a kezelőnek a gomb lenyomódásáról, illetve megfelelő körülmények között hosszú élettartamúnak mondható. Kijelzője LED elemekből hétszegmenses elrendezésben épített, Bowmar Optostic típus, amely a szokásostól eltérően, csak függőleges irányban domború lencsével szerelt, ennek megfelelően oldalirányból is megfelelő láthatóságot biztosít. A kijelző áramfelvétele viszonylag nagy, ezért a telepek kímélése céljából, ha 30-40 másodpercig nem nyomunk meg semmilyen gombot, egy számjegy kivételével a többi jegy kijelzését lekapcsolja – a számológépet újból üzemkész állapotba hozni, és a kijelzést visszakapcsolni a D (display — kijelző) gombbal lehet.

K-106 A K-106-os gép az előbbitől csupán annyiban tér el, hogy 8 helyett 10 számjegy pontossággal képes számolni — ennek megfelelően Texas TMS0107NC integrált áramkört, és 10 digites kijelzőt tartalmaz.
K-83 A K-83-as a többi típustól eltérő, kisebb és kevésbé szögletes burkolattal rendelkezik, amelynek kijelző fölötti részében helyezték el a 3 db akkumulátorcellát – ennek megfelelően a gép vastagságát és tömegét lecsökkentették, viszont telepről történő üzemeltetése — töltés nélkül — csupán 3 órán át volt lehetséges.

Működésük

Működését tekintve mindhárom gép azonos – aritmetikai logikájúak, azaz az összeadást és a kivonást a ma szokásostól eltérő módon valósítják meg: az akkumulátor-regiszterhez lehet hozzáadni a bevitt értéket (+= gomb), vagy éppen kivonni abból (-= gomb) – a műveleti billentyűt minden esetben a szám beírása után kell lenyomni. A szorzásnál és osztásnál, amit viszont a gyakorlatban megszokott billentyűzéssel számolhatunk, lehetőség van az eltárolt tényező konstansként való felhasználására – a K jelzésű tolókapcsoló megfelelő állásba kapcsolásával. Ez a funkció egész kitevőjű hatványok kiszámítására, valamint reciprok-képzésre is alkalmassá teszi a gépet:
324,5 + 67,43 – 12,23 = ? 324.5 += 67.43 += 12.23 -=.
8 × 3 = ? 8 × 3 +=
8 (konstans) ÷ (-4) = ? K bekapcsolt állapotában: 8 ÷ 4 -=
8 (konstans) ÷ 6 = ? 6 +=
1/8 + 6 = ? K bekapcsolása 8 ÷ += += K kikapcsolása 6 +=.
3,54 = ? K bekapcsolt állapotában: 3.5 × += += +=.
A számológépekhez műbőr tok, magyar nyelvű kezelési utasítás, európai feszültségre alkalmas Bowmar adapter (később hazai gyártású E-69 típussal szállították), valamint 2 db pótbiztosíték tartozott.

Hirdetés a Rádiótechnika folyóiratban. A fotón a Bowmar 901B gépe látható, elég amatőr módon ráretusált HT logóval.

Elfogynak az első típusok

A kísérleti gyártás során elkészült 5000 db számológépnek akkora sikere volt, hogy szinte azonnal elfogytak — borsos áruk ellenére. Hozzá kell tenni, hogy ekkoriban kezdte virágkorát élni a zsebszámológép-csempészet, így természetesen eredeti Bowmar márkájú gépek is kerültek Magyarországra. A Bowmar céggel kötött hosszútávú szerződés alapján a számológépek összeszerelésén túl idővel egyre több alkatrész gyártását is tervezték meghonosítani, azonban erre — a későbbiekben részletezettek miatt — már nem kerülhetett sor.
K-831 A kiállításra készült néhány K-83-as típus helyett a korszerűbb, K-831-est – az eredetileg Bowmar MX-50-es típust hozták forgalomba. Méreteiben, tömegében és formájában megegyezett elődjével, azonban kezelését és funkcióit tekintve már többet tudott:

A gép továbbra is aritmetikai logikával számol, azonban a szorzás, és osztás elvégzésére külön = gomb szolgál. Ez, bár használatát tekintve elég kényelmetlen, azzal az előnnyel jár, hogy elhagyhatóvá vált a konstans-tároló kapcsolója, és az állandó értékkel való összeadás és kivonás is megvalósíthatóvá vált:

8 + 6 + 6 + 6 + … 8 + 6 + + +
65,25 ÷ 1,5 + 65 =? 65.25 ÷ 1.5 = + 65 +
Új funkcióként megjelent a százalékszámítás % gombja:
8 × 6,25 + 15% = ? 8 × 6.25 × 15 % +
Érdekesség, hogy a korábbi sorozatoktól eltérően, a gép hátoldalán a műanyag burkolattal együtt fröccsöntött rövid, angol nyelvű leírás volt – amit nem cseréltek le a szokásos magyar nyelvűre — a gépek egy része Csehszlovákiába került.

Felépítését tekintve, szinte csak az alkalmazott kalkulátor-áramkörben tért el a korábbi típusoktól: a K-831-es a Rockwell cég 15332PC típusjelű IC-jét tartalmazta.

Érdekesség: a Bohn Instant számológép is ezen chip köré épül, de tartalmaz egy „Add mode” kapcsolót, amivel a régi összeadógépek működési módját lehet utánozni: a beadott értékek utolsó két jegye a tizedesrész, így tizedespontot/-vesszőt nem szükséges gépelni. Az eredmény (a pszeudo-túlcsordulás esetét kivéve) két tizedesjegyre kerekítve jelenik meg.
K-106/P 1974-ben jelent meg a K-106/P típusváltozat. Az eredetileg Bowmar MX-80-as gép szinte csak annyiban tért el a korábbi K-106-os típustól, hogy százalékszámításra is alkalmas volt – köszönhetően a gép Texas gyártmányú TMS0127NC jelű kalkulátor-áramkörének.

A K-106/P
K-832
Hirdetés a Rádiótechnika folyóiratban.
Szintén 1974-es újdonság volt a K-832-es modell – a HT számológépei közül az első, amely már algebrai logikát használ. Az eredetileg Bowmar MX55 típusú zsebszámológép, kinézetét tekintve szinte azonos a K-831-essel, csak a gombok elrendezése tűnik másnak. Viszont sokkal könnyebb használni – ugyanis a számítások billentyűzése pontosan követi a gyakorlatot. Egyéb jellemzőiben megegyezik a K-831-nél leírtakkal. A csehszlovák féllel megkötött szállítási megállapodások korlátai miatt ezt a típust náluk K-831-1 típusszámmal hozták forgalomba, a megkezdett K-831-es sorozat mintegy folytatásaként.

Érdekesség, hogy az eredeti MX-55-ös, Nyugaton eléggé közkedvelt típusú készülékek PM905 411/B jelzetű nyomtatott áramköre helyett a magyar változatba a PM905 412/A jelű került – ez csupán annyiban tért el az eredetitől, hogy a tőkés alkatrész-felhasználás csökkentése végett, két integrált áramkört a megfelelő, szocialista relációban is gyártott diszkrét elemekkel helyettesítettek.

További olvasnivalók A Híradástechnika Szövetkezet számológépei (áttekintés)
2. rész: Az első tudományos számológépek

További képek a számológép-album oldalain találhatók:
Bowmar 905 (K-83) album
K-831 (1. változat) album
K-831 (2. változat) album
K-106 album
K-106/P album
K-832 album

Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.