Virtuális logarléc-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Lexikon
Switch to English

Aristo Nr. 967U DarmstadtKipróbálható!

Története
A harmincas években Alwin Oswald Walther matematikaprofesszor kidolgozta a Rietz-rendszerű logarlécek továbbfejlesztésének is tekinthető Darmstadt-rendszert, mely átrendezett skálákat és új, további műveletekhez alkalmas osztásokat tartalmazott. A hasonló újításokat túlszárnyalva, a logarlécek letűnéséig az egyik legnépszerűbb típus lett, melyet szinte mindegyik gyártó átvett, és természetesen a maga ízlésének megfelelően áttervezett.

A műanyagból készített logarlécek úttörője, a német Dennert & Pape cég a két legnagyobb rivális után 1939-ben indította be Darmstadt-rendszerű logarléceinek gyártását. Az eredeti változat csak rövid ideig készült, 1940-ben már az új skálaelrendezésű típust készítették. A műanyag lécek legfontosabb eltérése abból adódott, hogy míg a skálákat a léctest méreteinek korlátozottsága miatt a felső és az alsó peremen kellett elhelyezni, a műanyagokon ilyen megkötés nem lévén, a nyelv hátoldalának kivételével minden skála az előoldalra kerülhetett. A népszerű típust az 1950-es években már átdolgozott formában készítették: a 25 cm-es 967U mellett a 12,5 cm-es 867U és az 50 cm-es 967U megintcsak más skálaelrendezéssel készült: a logaritmus-osztás (L) a nyelv hátoldalára került át, az így megnövelt méretű nyelv előoldalára pedig a B skálához tartozó reciprok négyzetskála (BI) is felkerült.

A klasszikus felépítésű léc mellett érdemes szemügyre venni az 1960-as években készült, átlátszó hátlappal rendelkező változatot is.

Gyártó:Dennert & Pape (Aristo-Werke) (NSZK)
Gyártási év:1965
Méret:300×55×12 mm
Rendeltetés:általános logarléc
Anyag:léctest: műanyag
skálák: festett
Skálahossz:25 cm
Skálaelrendezés:Darmstadt
előoldal: cm / K Ah | Bh BIh CIh Ch | Dh P Sd Td / inch
hátoldal: | L LL1 LL2 LL3 |
Futó:nagyítós műanyag 4 hajszálvonallal



Hasonlók a gyűjteményben
Logar
2512
1958-77
Nestler
Nr. 21 Darmstadt
1940-es évek
Hemmi
No. 130 Darmstadt
1961
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2016.