Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
Casio
fx-6500G
1986-87
Sharp
IQ-7000
1988-90

Sharp PA-7000

Rövid története
Az 1980-as közepére érték el a nagyjából egy évtizede úttörő jelentőségűként beharangozott elektronikus határidőnaplók a megfelelő memóriakapacitást ahhoz, hogy valóban használhatóak legyenek, ráadásul elérhető áron. A Sharp a zsebszámítógépeknél már elegendő tapasztalatot szerzett ahhoz, hogy egy igen jól használható mikroprocesszoros készüléket tervezzen, melyhez már bevált konstrukciójú perifériák kapcsolódhassanak, a benne tárolt személyes adatokat pedig akár egy asztali számítógéppel szinkronizálhassuk. Ráadásul a gép memóriájához további RAM-ot, vagy speciális programokat tartalmazó ROM-ot adhassunk egy hitelkártya-méretű modul behelyezésével. Az első prototípus 1986-ban készült el, de a japán kandzsi írásjelek bevitelét és kijelzését nem támogatta, ennek okán megjelentetése helyett átdolgozták. A már végleges PA-7000-es típus 1987. januárjától volt kapható, és hamar igen népszerű lett. Beépített órája nem volt, szoftvere naptárat, határidőnaplót, telefonregisztert, jegyzetfüzetet és számológépet tartalmazott. Természetesen a japán írás sajátosságai miatt négyféle beviteli módot támogatott: az angol ábécé mellett a kisebb kijelzőkön már megszokott katakana és hiragana jeleken kívül ezek kandzsi karakterekké történő konvertálásával a japán szavak eredeti alakjukban voltak megjeleníthetők. A gépre ráhajtható vékony fóliabillentyűzet a későbbi változatok formavilágát évekre meghatározta, az exportra szánt - japánul nem tudó, ellenben beépített órával rendelkező - típusok robusztusabb műanyagborítást kaptak. Az első az 1988-ban megjelent IQ-7000 Electronic Organizer volt, melyet az USA-beli kampányban Wizardnak, varázslónak neveztek, és ennek megfelelően típusszáma OZ-7000 lett. Ez sem ért el kisebb sikert japán eredetijénél, így nem csoda, hogy hamarosan megjelentek a többnyelvű típusok mellett az egyre nagyobb memóriával rendelkező változatok is. A géphez kínált szoftverkínálat bővítését megkönnyítette az is, hogy nemcsak a BASIC nyelvjárás egyezett meg a korabeli PC-1400-as sorozattal, de mikroprocesszoruk is azonos volt.

1988-ban a típuscsaláddá vált PA sorozat a BusinessWare márkanevet kapta, melyet Bware-nek rövidítettek, így érdekes csengése lett az angolul tudók között.

Gyártó:Sharp Corporation (Japán)
OEM:https://www.watch-space.pl/ (ismeretlen)
OEM típus:n.a.
Gyártási év:1987-89
Méret:16,5×14,2×1,1 cm
Tömeg üzemkészen:n.a.
CPU:SC61860A40
RAM:32 kB SRAM
max. 160 kB
ROM:256 kB, az alábbi programokkal:
határidőnapló
Kijelző:pontmátrix LCD (96×32)
Billentyűzet:ABCD angol
Áramellátás:2×CR2032 + 1×CR1616 elem

PA-7000 japán-angol szótárkártyával

A PA-7000 nyomtatott áramköre

A kijelző csatlakozása a fő nyákhoz

A PA-7000 és néhány kiegészítője

IQ-7000 (balra) és PA-7000 (jobbra)
Részletes leírás

A gép használata

A gép kezelése hasonló a világ többi részén elterjedt IQ/OZ sorozatéhoz, azonban néhány - főleg a japán nyelv használatából fakadó - fontosabb különbségre érdemes felhívni a figyelmet. Mivel a gép az angol ábécét is ismeri, nincs akadálya, hogy nem japán szövegeket, telefonszámokat tároljunk benne. Az egyes billentyűk és IQ sorozatbeli megfelelőjük, illetve céljuk az alábbi:
Billentyű a japán típusonBillentyű a külföldi típusonFunkció
レンダーCALENDARNaptár megjelenítése
スケジュールSCHEDULEHatáridőnapló megjelenítése
計算CALCSzámológép megjelenítése
カードCARDIC kártya használata
電話TELTelefonregiszter használata
メモMEMOJegyzetfüzet használata
サーチSEARCHKeresés visszafelé, illetve előre irányban
削除DELTörli a kurzor utáni karaktert
修正EDITMódosításra engedélyezi a kijelzett rekordot
挿入INSBeszúrási üzemmódra, illetve vissza vált
OFFKikapcsolja a gépet
ONBekapcsolja a gépet
漢字nincsKandzsi bevitel be- és kikapcsolása
機能SHIFTMásodlagos (kékkel nyomtatott) funkciók elérése
シークレツトSECRETJelszóvédett üzemmód
マーク*MARK*Törlés elleni védelem
オプションーOPTIONBővítések menüjének kijelzése
登録語USER DICSzemélyes szótár megjelenítése
記号SMBLKülönleges szimbólumok beírása
かな/カナ/英字nincsSzövegbeviteli üzemmódok közötti váltás: katakana, hiragana, latin betűk
小文字CAPSKis- és nagybetűs írás közötti váltás
スペースSPCSzóköz beírása
音訓変換nincs(Kandzsi beviteli üzemmódban) Átírás kandzsiba
取消nincs(Kandzsi névbeviteli üzemmódban) Bevitel megszakítása
前候補nincs(Kandzsi névbeviteli üzemmódban) Visszalépés az előző javaslathoz
採用nincs(Kandzsi névbeviteli üzemmódban) A kijelzett átírás elfogadása és beírása
変換nincs(Kandzsi névbeviteli üzemmódban) Kandzsi névátírás, illetve a következő javaslat kijelzése
入力ENTERBevitel vége

Szövegbevitel

A szöveges adatokat többféle írásrendszerrel gépelhetjük be, ezek tetszőleges kombinációjaként. A rendszer előnye, hogy az idegen eredetű szavak kivételével a legegyszerűbb bevitelt teszi lehetővé. A beviteli módok között a かな/カナ/英字 billentyűvel válthatunk, a kijelző alsó részén mindig látható, melyik üzemmódban vagyunk: a カナ a katakana, a a kandzsi, a a latinbetűs írás jele. Ha ezek közül egy sem látható, hiragana beviteli módban vagyunk. Kisbetűt, illetve a kisbetűs alaknak megfelelő jelet a karakter begépelése előtt, a 小文字 billentyű lenyomásával tudunk beírni.

Hiragana jelekkel: a beírt hangok alapján megadja a szótagnak megfelelő hiragana jelet. Mivel a japán beviteli billentyűkön nem minden hang szerepel, a hiányzók beírásához a ",° gombot is használni kell: ez a billentyű egyszeri lenyomásra az előtte írt szótag mássalhangzóját lágyítja (nigorizálja), másodikra - ha lehetséges - fél-nigorizálást végez. Természetesen ezek a változások megjelennek a katakana karakter kiegészítő jeleként is nigori, illetve maru formájában. Az önálló szótagot képző n hang beírása kétféleképpen történhet, az eredményük azonos: az N billentyű kétszeri lenyomásával, vagy az N után a ",° gomb használatával.

Kandzsi karakterekkel: a hiragana beviteli módban lehet bekapcsolni a 漢字 billentyűvel. Az így beírt hiragana karaktereket a gép át tudja konvertálni kandzsi jelekké. Nevekre a 変換 gomb lenyomása után ad javaslatokat, melyek között egyesével végiglapozhatunk: a 変換 ismételt lenyomása a következő, míg a 前候補 billentyű az előző javaslatot jeleníti meg. A javaslatot elfogadni, és az így kiválasztott kandzsi karaktert beilleszteni a 音訓変換 billentyűvel lehet. Az általános szavakat kandzsi karakterenként tagolva kell beírni, majd a 音訓变換 lenyomására jelennek meg a lehetséges kandzsi jelek, egy képernyőn egyszerre 6, melyek közül a megfelelőt az 1..6 számbillentyűkkel lehet beilleszteni. A következő képernyőre a 音訓変換 gomb lenyomásával válthatunk.

Fontos, hogy a jelválasztó képernyők a használt jeleket mindig előrébb helyezik, így könnyítve a gépelést. Emiatt a kandzsi jelek kiválasztását a lentebbi példákban sem jelöljük közvetlenül, csupán a kiválasztandó jel képét mutatjuk.

Katakana jelekkel: hasonlóan történik a hiragana íráshoz, a billentyűk használata is azonos a fentebb leírtakkal.

Latin betűkkel: a billentyűk bal felső sarkában világos alapon sötétben látható betűket tudjuk beírni. A kisbetűs üzemmód mindaddig aktív marad, amíg a kisbetűs üzemmódváltó billentyűt újfent le nem nyomjuk.

Számokat és műveleti jeleket mind a hiragana, mind a katakana írásbeviteli módban azonos módon lehet beírni.

Hasonlók a gyűjteményben
Sharp
EL-7000
1980-81
Sharp
PC-1210
1980
Sharp
IQ-7000
1988-90
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2016.