Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba

Addiator Duplex

Az Addiator
Az Addiator atyja, Karl Kübler 1875-ben született Stuttgartban. A textilipart tanulta ki, majd különböző textilgyárakban dolgozott. Saját cégre és sikerre áhítozva, 1920. februárjában megvásárolt egy számolóeszközre vonatkozó szabadalmat, és megalapította az Addiator GmbH-t Berlinben. 1953-ban halt meg, a cégvezetést lánya, Margot Kübler vette át. Az évek során egyre bővülő választékban gyártották a fogasléces számológépeket. Először csak az olcsóbb külföldi utánzatok jelentette konkurencia, majd végül a hetvenes évek első felében, az elektronikus zsebszámológépek megjelenése, elterjedése és olcsóvá válása miatt megszüntették a termelést, és 1974-ben bezárták a gyárat.

A számológépeket az adott időszakban nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló anyagokból készítették, így kezdetben alumíniumot, majd rezet, a háború alatt pedig cinklemezeket is felhasználtak. A működési elvük az idők során nem változott, a szerkezet előoldalán összeadni, a hátoldalán -- melyet a könnyebb felismerés végett általában más színnel jelöltek -- pedig kivonni lehetett. Magyarországra -- a decimális pénznemek miatt -- az alapmodell került, de például Nagy-Britanniába az utolsó két számjegy kiszámításához 12 és 20 osztású fogasléces változatokat szállítottak, ugyanis a korabeli angol font 12 shillingre, 1 shilling pedig 20 pennyre volt felváltható. Lásd itt.

Az 1930-as évektől gyártott Duplex típus már zsebben hordozható méretben készült, felépítésében és használatában hasonló volt a korábbi alapmodellhez, de csak 8 jegyes számok összeadására volt alkalmas. A Duplex-szel azonos felépítésű és méretű, de teljes 9 jegyes kapacitású Perplex nevű modell kartonpapírból készült fedelekkel készült.Lásd itt.

A különféle méretű változatok mellett megemlítendő a programozók számára készített Hexadat és Octadat nevezetű összeadógép, mely ugyanilyen elvek alapján, de hexadecimális (16-os), illetve oktális (8-as) számrendszerben volt képes összeadni és kivonni. A szintén német Faber-Castellel együttműködve pedig logarléccel egybeépített összeadókat is készítettek, melyek egymás hiányosságait kipótolva már mind a négy alapművelet elvégzésére alkalmasak voltak.

Használata
Műveletválasztás:: A szerkezet előoldalán összeadni, a hátoldalára fordítva pedig kivonni tudunk.

Összeadás, ill. kivonás: A pálcát a számjegy melletti lyukba helyezzük és ha a lyuk körül a fogasléc színe piros, felfelé húzzuk, majd a vájat végén hurkot vetve a mellette balra lévő fogaslécen egy osztásnyit lefelé tolunk. Ha a fogasléc a lyuk körül nem piros, lefelé húzzuk a pálcát, mégpedig addig, amíg a vájat engedi.

Ha nyilak jelennek meg: Ha bármelyik helyiértéken egy felfelé mutató nyíl jelenik meg, az adott fogaslécet teljesen fel kell tolnunk, figyelve a már leírt hurokvetésre (többszörös tizesátvitelnél, pl. 99+1=100 esetén első körben egy felfelé nyíl és egy 0 jelenik meg. A teljesen felhúzott nyíl helyett fog megjelenni a 0-ás jegy, és a következő helyiértéken az 1-es.

Törlés: Törléshez a felső törlőfogantyút húzzuk felfelé, amíg minden számjegy 0 nem lesz. Kivonásnál a gép fordított állása miatt, a fogantyú alul van, és alulra kell kihúzni.

Gyártó:Addiator GmbH (ismeretlen)
OEM:https://www.replicaincuk.com/ (ismeretlen)
OEM típus:n.a.
Gyártási év:1930-1950 k
Méret:8,5×13×0,7 cm
Tömeg üzemkészen:n.a.
Kapacitás:8 számjegy (beállítóműben)
9 számjegy (eredményműben)
Beállítás:közvetlen beállítású
Törlés:törlőkarral
Működési mód:fogasléces, kéziszámológép

A hátoldal, a kivonásra utaló felirattal

A Duplex a pálcával
Hasonlók a gyűjteményben
Danuvia
Danaddo
1949
Otto Meuter
Produx M
1928-60
Addiator
Addiator
1930-1974
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2016.