Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
Brother
718SR
1978-83

Sinclair Executive

Rövid története
Sir Clive Sinclair a világ legkisebb rádiókészüléke után a világ legkisebb számológépének kifejlesztését tekintette következő céljának. Az elérhető áramkörök áramfelvétele az alkalmazott technológiának köszönhetően elég nagy volt, így az átlagos zsebszámológép 4—6 db szárazelemmel vagy akkumulátorral volt üzemeltethető, ezzel is mindössze néhány órán át. Miután a Texas Instruments kijelentette, hogy a Sinclair által bemutatott megoldás, miszerint a chip tápellátását nem egyenfeszültséggel, hanem az üzemállapottól függő pulzáló feszültséggel oldják meg, nem működőképes, a mindössze 9 milliméter vastagságú, viszonylag drága gépből világsiker lett; 3 db gombelemmel, a fentebb vázolt újítással akár 15—20 órát is működhetett. Az egyszerű felépítésű Executive meghozta a világsikert a Sinclair cégnek is, így a későbbiekben elkészült a memóriával rendelkező változata, majd pedig a kisméretű ceruzaelemekkel működtethető Cambridge sorozat is, mely szintén igen sikeres volt. A konkurens gyártók pedig, megcélozva a kevésbé árérzékeny vezető (executive) réteget, hasonló méretekkel rendelkező gépek fejlesztésébe kezdtek.

Az Executive maga is több változatban készült: az első Texas Instruments TMS1802 áramkörrel épült, később a chip típusszáma TMS0103-ra változott; nagyméretű, hatdigites elemekből felépített kijelzője alapján könnyen felismerhető. A második változat (az itt bemutatott példányt is beleértve) már 4 gombelemmel üzemel, és a Bowmar kisméretű Optostic kijelzőjével épült, tranzisztorok helyett meghajtó-áramkörökkel. A harmadik változat a General Instrument kimondottan olcsó, algebrai logikájú chipjével (C550) épült, a korábbi konstanskapcsolót itt a kijelző fényerejének változtatására használták fel, mivel a gép a konstansregisztert a K billentyű hatására kapcsolja be. A Texas-változatokon hátul megtalálható tizedesbeállító tolókapcsoló a harmadik típusváltozatnál, mivel a chip csak lebegőpontos üzemmódban működik, nem került kialakításra. Érdekes, hogy bár a korábbi változatok 2×6 digites kijelzőjén akár 12 számjegy is elfért, és a Texas 1973-tól már kínált 10 számjegyes chipeket, ilyen gép végül nem készült később sem.

Gyártó:Sinclair Radionics Ltd. (Nagy-Britannia)
Gyártási év:1972
Méret:5,6×13,9×0,9 cm
Tömeg üzemkészen:n.a.
Jelleg:alapműveletes
Kapacitás:8 számjegy (bevitel és kijelzés)
8 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:aritmetikai
CPU:Texas Instruments TMS1802NC
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
Jellemzők:Flebegőpontos számkijelzés Fixfixpontos számkijelzés: a felsorolt számoknak megfelelő számú tizedesjegyek kijelzése (2, 4, 6)
Kijelző:9 digites LED (Bowmar Optostic)
Tápellátás:4×LR44 gombelem

Executive

Az Executive belülről
Hasonlók a gyűjteményben
Aristo
M64
1973-75
Interton
VIP-10
1973-74
Continental
Executive 674
1974
Sanyo
CZ-8102
1974-75
Sinclair
Cambridge Scientific
1975-76
Olympia
CD75
1975
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.