Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
Facit
1101
1975-76
Triumph-Adler
Lady
1975-76

Aristo M64

Rövid története
Az egykori NSZK-beli Dennert & Pape cég kiváló minőségű, Aristo márkajelzésű logarléceit szerte a világon ismerték és kedvelték. Nálunk is népszerűek voltak nemcsak az eredeti változataik, de a csehek Logarex márkájú, import anyagból készült, Aristo-másolatai is. A logarlécek a zsebszámológépek előretörésével egyre vesztettek jelentőségükből, ezért néhány gyártó "elektronikus logarlécek" fejlesztésébe, gyártásába, vagy készíttetésébe fogott. A Dennert & Pape 1972-ben készítette el első, igazán kicsiny zsebszámológépét, az M27-est. A későbbiekben sorra jelentek meg az egyre többet tudó típusok, már könnyebben kezelhető kivitelben, de szín- és formaviláguk hasonló maradt az M27-eséhez. Az 1973-ban megjelent M64-es típusba MOSTEK áramkör került, a gép méretét a működtetésre használt ceruzaelemek méretei határozták meg. A gép többletfunkciói a 2 tizedesjegyes kerekítés bekapcsolhatósága és a gyökvonási képesség volt. Algebrai logikájú gép lévén furcsán hat a konstans-kapcsoló, de a MOSTEK-áramkörök egyedi működése miatt, hatványozáshoz erre bizony szükség volt. A későbbiekben ugyanezen típusszámmal, de Rockwell áramkörrel szerelt hasonló számológép is forgalomba került, mely már memóriával is rendelkezett.

A Dennert & Pape sajnos nem bírta a versenyt, és a vállalat 1978-ban megszűntette a logarlécek és számológépek gyártását.

Gyártó:Dennert & Pape (Aristo-Werke) (NSZK)
OEM:https://www.breitlingenargys.com/ (ismeretlen)
OEM típus:n.a.
Gyártási év:1973-75
Méret:6,2×15×1,8 cm
Tömeg üzemkészen:200 g
Jelleg:alapműveletes
Kapacitás:8 számjegy (bevitel és kijelzés)
8 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:algebrai
CPU:MOSTEK MS5020B
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
1 memória (aritmetikával)
Jellemzők:%százalékszámítás Flebegőpontos számkijelzés Fixfixpontos számkijelzés: a felsorolt számoknak megfelelő számú tizedesjegyek kijelzése (2) Sqrnégyzetgyökvonás
Kijelző:8+1 digites LED
Tápellátás:3×AA elem
4,5V adapter

Az Aristo M64-es számológép korábbi változata

Az Aristo M64 belseje
Hasonlók a gyűjteményben
Aristo
M27
1972-73
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.