Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
HP
HP-25
1975-78
HT
PTK-1023
1976-77

Litronix 2290 Programmable

Rövid története
A Litronix főként a LED-ek gyártásában elért sikereire alapozva kezdte meg az elektronikus zsebszámológépek gyártását 1973-ban. Az egyre nagyobb profitot termelő áramkörgyártók és a tőlük függő számológépgyártók helyzetét látva, a Litronix saját áramkörök tervezésébe és gyártásába fogott, így a gépek fő alkatrészeit saját maga tudta előállítani, nagyban hozzájárulva az alacsony eladási árakhoz és ezáltal az amerikaiak körében elért népszerűségéhez. Az igen jó minőségben előállított számológépek szinte minden típusát elkészítették az évek során, ezek legtöbbje rendelkezik valamilyen érdekes gombbal, vagy éppen tulajdonsággal. A legkülönösebb minden bizonnyal az 1977-ben debütált 2290-es programozható változat. A gép bátran pályázhat a legkisebb tudású programozható gép címre, mivel mindössze 10 gombnyomás megjegyzésére volt képes, és csak az alapműveleteket tudta elvégezni, így felhasználhatósága igencsak korlátozott volt. Alacsony ára miatt persze így is igen népszerű lett. A LED-piac beszűkülésével, valamint a hihetetlenül olcsó távol-keleti számológépek és karórák elterjedésével a Litronix nehéz helyzetbe került. 1977-ben a Siemens csoport vásárolta fel.
Gyártó:Litronix, Inc. (USA/Malajzia)
Gyártási év:1975-77
Méret:7,9×16,4×2,1 cm
Tömeg üzemkészen:n.a.
Jelleg:programozható alapműveletes
Kapacitás:8 számjegy (bevitel és kijelzés)
8 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:aritmetikai
CPU:Litronix 2315
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 memória (aritmetikával)
Jellemzők:%százalékszámítás Flebegőpontos számkijelzés Sqrnégyzetgyökvonás
Kijelző:9 digites LED (Litronix)
Tápellátás:3×AA elem
Programozási mód:billentyűkód-tárolású
Programkapacitás:10 billentyűlenyomás

Litronix 2290

A 2290 belseje
A gép használata
A gép bár aritmetikai logikát használ, konstanskezelése pont a fordítottja a megszokottnak: az utoljára beírt számmal tovább növelhetjük, ill. csökkenthetjük az eredményt, ha többször egymás után lenyomjuk a +=, ill. a -= billentyűt. Szorzásnál és osztásnál nincs konstanstárolás.

A gép a ÷ += billentyűsorozatra gyökvonást végez. Pl. a 2 négyzetgyökét a 2 ÷ += billentyűsorozattal számíthatjuk ki.

A programozáshoz a gépet először tanulási (programírási) üzemmódba kell kapcsolni az L (Learn) billentyű lenyomásával. A beírt számítás minden lépését a gép eltárolja, kivéve a beírt számokat, amiket megállj-utasításra cserél, így biztosítva futtatáskor az újabb értékek bevitelét. A program lezárása, egyben indítása az S (Start/Stop) billentyűvel történik. A gép a tárolt számításban elhelyezett megállj-utasítások esetén megáll. Miután beírtuk a szükséges értéket, a futás az E (Enter) billentyűvel folytatható.

Hasonlók a gyűjteményben
HP
HP-25
1975-78
Casio
fx-202P
1977-78
Qualitron
QI-104
1973
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.