Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
Tabulex
Alpha
1974
Prinztronic
3001M
1975

Tabulex Delta

Rövid története
A világ fejlettebb részén az 1970-es évek közepére már nemhogy újdonságnak nem számított a zsebszámológép, de az egyszerűbb típusokat már szinte a vásárlók után dobták. Amíg az USÁ-ban a 6 számjegyes, de legalább hazai gyártású gépek is eladhatók voltak, addig másutt a minél kisebb méretű gépek előállításával próbálkoztak. A legendás angol Sinclair Cambridge-sorozat mellett a hong-kongi Tabulex márkajelzést viselő gépek is megérdemlik a figyelmet. A görög ábécé betűivel fémjelzett típusok a legegyszerűbb alapműveletes géptől a tudományos számológépig felölelik szinte a teljes választékot, kivételt csak a programozható számológép jelent, ami – gondolhatnánk – ekkora méretben őrültség volna: mégis készült ilyen (Sinclair Cambridge Programmable). A Tabulex mini-sorozatának gépeit Angliában a Dixons-üzletlánc mint Prinztronic Mini sorozatot forgalmazta.

A legkisebb tudású gép érdekes módon a Beta, ami csak a négy alapműveletet tudja, és ki-be kapcsolható konstans-tárolóval rendelkezik. Működése a nevéből is következhetne: mintha béta verzió lenne, a szokatlan működést a General Instrument gyártmányú chip okozza. Az Alpha már könnyebben használható, és százalékszámításra is alkalmas, a Delta gyököt von, a Gamma memóriával is rendelkezik, a Lambda pedig egy nem túl pontos tudományos számológépként zárja a sort.

Gyártó:Tabulex (Hong-Kong)
Gyártási év:1975
Méret:5,5×12×1,8 cm
Tömeg üzemkészen:90 g
Jelleg:alapműveletes
Kapacitás:8 számjegy (bevitel és kijelzés)
8 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:algebrai
CPU:Texas Instruments TMS0807NL
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
Jellemzők:%százalékszámítás +/-előjelváltás (negatív számok közvetlen beírása) RVregisztercsere (X-Y) Flebegőpontos számkijelzés Sqrnégyzetgyökvonás
Kijelző:9 digites LED
Tápellátás:4×AAA elem

Delta

A Delta belülről a kijelzővel és a chipekkel

A Delta belülről: a billentyűzet
Hasonlók a gyűjteményben
Aristo
M27
1972-73
Interton
VIP-10
1973-74
Tabulex
Lambda
1975
Casio
M-812
1981
Sinclair
Programmable
1977
Tabulex
Alpha
1974
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.