Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
Texas Instruments
TI-57 II
1985
Tohotronic
F-6
1975

Sharp EL-1163

Rövid története
Az 1970-es években a nyomtatós számológépek hagyományosan asztali méretben készültek, a gépek méretének csökkentése pedig több okból sem volt kivitelezhető. Bár az első kisméretű kéziszámológép (Canon Pocketronic, 1970) a Morse-távíróhoz hasonló kis papírcsíkra nyomtatott, könnyen olvasható, hagyományos formátumú nyomtatóegységek még évekig nem álltak rendelkezésre, ráadásul ezek mechanizmusai fogyasztásuknál fogva sem voltak alkalmasak az elemes táplálásra, és így a hordozható gépekbe való beszerelésre. Ezen a problémán a nyomtatóegységeket gyártó cégek is próbáltak segíteni, így több irányban is folytak kísérletek: a Pocketronic hagyományait az egyre fejlettebb hőnyomtatók követték, a legérdekesebb azonban minden bizonnyal az a technológia, amelynél elektromos kisülésekkel (szikrákkal) a speciális papírba égetik a nyomtatandó feliratot. Az USÁ-ban az 1940-es években kikísérletezett módszert a japánok átvették, és az 1970-es évek második felében kezdték gyártani az ún. elektroszenzitív nyomtatókat. A hőnyomtatókkal szembeni nagy előnyük volt az olcsó előállítás, a tartósság, a nyomtatás maradandósága, a működtetéshez szükséges kevesebb energia, viszont ugyanúgy speciális papírt igényeltek, és a nyomtatási minőséget sem lehetett tovább fokozni. A későbbiekben különféle betűszalagos nyomtatók, majd végül a korszerű hőnyomtatók teljesen kiszorították a piacról ezt a típust.

A Sharp is készített különféle számológépeket, melyek ilyen technológiájú nyomtatót használtak: az EL-1163-as kézi nyomtatós számológép mellett a programozható PC-1300-as típusában találkozhatunk velük.

Gyártó:Sharp Corporation (Japán)
Gyártási év:1977
Méret:10×18×4,8 cm
Tömeg üzemkészen:n.a.
Jelleg:alapműveletes
Kapacitás:10 számjegy (bevitel, kijelzés és nyomtatás)
10 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:aritmetikai
CPU:Mitsubishi M58870P
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
1 memória (aritmetikával)
Jellemzők:%százalékszámítás Addösszeadógép-üzemmód: az utoljára bevitt két számjegyet tizedesjegyként értelmezi Flebegőpontos számkijelzés Fixfixpontos számkijelzés: a felsorolt számoknak megfelelő számú tizedesjegyek kijelzése (0, 2, 3)
Kijelző:11 digites VFD
Tápellátás:beépített akkucsomag (4×AA NiCd)
EA-11E adapterrel tölthető

EL-1163

Az EL-1163 belülről a kijelzővel és a nyomtatóművel. A CPU a kijelző alatt található.
Hasonlók a gyűjteményben
Facit
1140
1976
EMG
HUNOR 125
1974-76
Canon
Pocketronic
1970-73
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.