Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
Facit
1115
1970
Bowmar
901B
1971-73

Canon Pocketronic

Rövid története
Az USA-beli Texas Instruments 1965-ben egy kézben hordható, kisméretű számológép fejlesztésébe kezdett. A cél akkoriban még szinte elérhetetlennek látszott, a méretek csökkentését leginkább a megfelelő kijelző hiánya hátráltatta. 1967-re elkészült a prototípus, kijelző helyett egy kis helytakarékos hőnyomtatóval. Gyártani mégsem kezdték, helyette a japán Canon céggel kötöttek szerződést a gép továbbfejlesztésére és gyártásbevezetésére. Így végül 1970. áprilisában jelent meg Japánban az első kisméretű kéziszámológép, a Canon Pocketronic. A típus hamar igen népszerű lett, bár felhasználási területét igencsak korlátozta négy tizedesjegyű fixpontos számábrázolása és kezelésének nehézkessége. Érdekes módon, a kijelzővel rendelkező zsebszámológépek megjelenésével sem tűnt el a piacról, sőt, a Casio is készített egy öszvért, melyben a kis hőnyomtató mellett egy szokványos LED kijelző is mutatta a számítások eredményeit.

Érdekesség, hogy a nyomtatóegység számára szükséges 16 voltos feszültséget az áramkörök táplálására szolgáló, 7 darab ceruza-akkumulátorral sorba kötött további 8 darab N méretű akkumulátorral oldották meg, mely a nem túl kis méretekkel rendelkező gép súlyát igencsak megdobta.

Gyártó:Canon Inc. (Japán)
Gyártási év:1970-73
Méret:10×20,7×4,9 cm
Tömeg üzemkészen:786 g
Jelleg:alapműveletes
Kapacitás:9 számjegy (bevitel és nyomtatás)
9 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:egyedi
CPU:Texas Instruments TMC1730A + TMC1731B + TMC1732A
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
Jellemzők:Fixfixpontos számkijelzés: a felsorolt számoknak megfelelő számú tizedesjegyek kijelzése (4)
Kijelző:nincs kijelzője
Tápellátás:beépített akkucsomag

Pocketronic

A Pocketronic integrált áramkörei

A Pocketronic belseje
Részletes leírás

A gép használata

A gép bekapcsoláskor nem törli magát, így a C gomb használata mindenképpen szükséges. Ekkor a papírszalagon egy C jel jelenik meg. Minden számbevitelnél az adott számjegy ki is nyomtatódik, kivéve, ha beviteli túlcsordulás áll elő. Ilyenkor a 10. egész, illetve az 5. tizedestört számjegyet a gép nem fogadja el, és a számítás csak a CI gomb lenyomása után folytatható. A CI használatakor a szám mögé egy E betű nyomtatódik ki, utalva a hibás (figyelembe nem veendő) értékbevitelre.

A gép minden eredményt 4 tizedesre pontosan nyomtat ki. A gép működtetése hasonló a korabeli összeadógépekéhez, azaz a gyűjtőregiszterbe tudunk hozzáadni számokat a +, abból levonni pedig a - lenyomásával. A gyűjtőregiszter tartalmát, azaz az összegzett értéket az =◊ lenyomásával tudjuk kinyomtatni. Ha az eredmény túlcsordul, csak egy C jel kerül kinyomtatásra. A szorzás és osztás a szokott módon végezhető, az eredmény kihozatala minden esetben a =◊ billentyűvel történik. Fontos, hogy minden szorzást, osztást a =◊ lenyomásával zárjunk, ugyanis a gép láncműveletek végzésére a szokott módon nem alkalmas. Tehát a 6 × 8 × 2.5 szorzást a következőképpen kell végeznünk: C 6 × 8 =◊ × 2.5 =◊.

Konstans használatára a lehetőség biztosított: a + és - újbóli lenyomására az utoljára beadott szám újfent hozzáadódik a gyűjtőhöz, illetve levonódik abból; szorzás és osztás esetén az első operandust tárolja a gép, és az = ismételt lenyomására a műveletet ezzel a számmal újfent elvégzi.

A gép a negatív számokat nem minden esetben kezeli jól: szorzás és osztás eredményeként előálló negatív számmal való továbbszámoláskor, a +, ill. - lenyomására az pozitívként adódik hozzá a gyűjtőregiszterhez, illetve vonódik le abból.

Hasonlók a gyűjteményben
Facit
1115
1970
Canon
LE-10
1972
Bowmar
901B
1971-73
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.