Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
Texas Instruments
TI-30
1976-83
Texas Instruments
TI-57
1977-81

Texas Instruments TI Business Analyst

Rövid története
A zsebszámológép-piac telítődése után egyre több speciális chip jelent meg a piacon: egyikük bioritmust számolt, másikuk a pénzügyi számításokat egyszerűsítette. A hagyományos típusok mellett a Texas Instruments 1976-ban jelent meg a piacon az első üzleti zsebszámológépével, a TI Business Analyst-jével. A konkurens cégek hasonló modelljeinek többségével szemben nemcsak a szokványos százalék-, árrés- és kamatszámítási feladatokat végezte el, de tudományos funkciókat (hatványozás, logaritmusszámítás, exponenciális függvény) és lineáris regresszió-számítást is lehetett vele végezni. A gép igen sikeres volt, előbb egy olcsóbb, de belül azonos (TI Money Manager), később pedig egy nagyobb tudású, LCD kijelzővel készült változat (TI Business Analyst-II) készült el 1978-79-ben, majd folyamatosan jelentek meg az újabbnál újabb, egyre többet tudó üzleti számológépek.

Az olaszországi Texas Instruments részleg a Business Analyst számológépet mint TI-41-est gyártotta.

Gyártó:Texas Instruments (USA)
Gyártási év:1976
Méret:8×14,7×3,4 cm
Tömeg üzemkészen:172 g
Jelleg:pénzügyi
Kapacitás:8/5+2 számjegy (bevitel és kijelzés)
10+2 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:algebrai
CPU:Texas Instruments TMC0982NL
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
15 zárójel (művelet-tárolással)
1 memória (aritmetikával)
Jellemzők:%százalékszámítás +/-előjelváltás (negatív számok közvetlen beírása) RVregisztercsere (X-Y) Flebegőpontos számkijelzés Scitudományos (exponenciális) számkijelzés Sqrnégyzetgyökvonás x2négyzetreemelés 1/xreciprokszámítás logexponenciális és logaritmusfüggvények (10-es és e-alapú) yxhatványozás LRkétváltozós statisztika: lineáris regresszió számítása
Kijelző:9 digites LED
Tápellátás:BP-8 akkucsomag
AC-9900/R adapter
Teszteredmények:trigonometriai:az arcsin(arccos(arctg(tg(cos(sin(60°)))))) eredménye, referenciaérték: 60. -
exponenciális:a 0.999160000 eredménye, referenciaérték (első 14 jegye): 3.0068804206375×10-70 3.006980772E-70

TI Business Analyst

A TI Business Analyst belülről
Részletes leírás

A gép használata

A gép alapelve szerint a regiszterek feltöltése, azaz a számok beadása az adott billentyűvel (pl. a kamat megadása az %I billentyűvel) történik, míg a keresett változó értékének kiszámítását a 2nd és az adott billentyű lenyomásával végezhetjük el (pl. a kamatot a 2nd COMPUTE %I gombsorozattal).

A gép két üzemmódban képes számításokat végezni: az alapértelmezett annuitásos üzemmódban annuitás-számításra van lehetőség (a PMT billentyű, ill. a részlet-regiszter működőképes), míg a kamatoskamat-üzemmódban hagyományos kamatszámítás végezhető (a PMT billentyű nem használható). Az utóbbi üzemmód bekapcsolt állapotát a kijelző bal szélén megjelenő kettős idézőjel (") mutatja. Az üzemmódok közötti váltás a 2nd AN-CI gombsorozattal végezhető el.

A kamatoskamat-számításhoz a négy adatból három megadása szükséges, ez a fenti elv szerint történhet: az egy időszakra számított kamatláb megadását a %I, az időszakok számát az N, a jelenértéket a PV, a jövőbeni értéket pedig az FV billentyű lenyomásával kell lezárni. A számítás maga 2nd és a kiszámítandó változónak megfelelő billentyű lenyomásával történik, így pl. a jövőbeni érték a 2nd COMPUTE FV gombsorozattal számítható.

Olyan számításokhoz, melynél a havi, ill. az egyes időszakokra vonatkozó részletek összege is részt vesz, az annuitás-számítási üzemmódban történhet. A változók megadása, ill. kiszámítása a fentebb leírt módon történik, azzal a kiegészítéssel, hogy a PMT billentyű lenyomásával adhatjuk meg a be/kifizetés összegét, ill. ugyanezt kiszámíthatjuk a 2nd COMPUTE PMT gombok lenyomásával.

Pl. 4 millió Ft évi 11,25 %-os kamatra, havi 45000 Ft törlesztéssel, mennyi ideig kell törleszteni? 4000000 PV 45000 PMT 11.25 ÷ 12 = %I. 2nd COMPUTE N lenyomására 192.01549 az eredmény, azaz 192 hónapig.
Az árrésszámítás menete: a két ismert adatot beadjuk, az eladási árat a SEL, a költséget a CST, az árrés százalékban megadott értékét pedig a MAR gombbal kell lezárni. A keresett mennyiség kiszámítása a 2nd COMPUTE SEL, CST, ill. a MAR billentyűk lenyomásával történik.

A számológép kétváltozós statisztikai számításokra is képes, melyhez a 2nd L.R. gombok lenyomása szükséges. Az egyes adatpárok megadása az x érték beírásával, majd az x<>y billentyű lenyomásával, az y érték megadásával, végül a ∑+ gomb lenyomásával történik. Téves adatpár törlése hasonló módon megy végbe, de a ∑+ gomb helyett a 2nd ∑- gomb lenyomása szükséges.

A regressziós egyenes magasságát (m) a 2nd m, metszéspontját (b) pedig a 2nd b billentyűk lenyomásával számíthatjuk ki. Várható értékek számításához az ismert változó megadása után a 2nd x', ill. a 2nd y' gombok lenyomása szükséges.

A gép trendvonal-analízishez olyan segítséget nyújt, hogy lineáris regresszió-számítási üzemmódban, ha nem adunk meg y értéket, az előző y-nál eggyel nagyobb értéket vesz figyelembe.

Hasonlók a gyűjteményben
Texas Instruments
SR-50
1974-75
Texas Instruments
TI-45
1978
Unitrex
Mini Handy 80F
1975
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.