Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
Omron
88M
1975
Sharp
EL-8109
1975

Unitrex Mini Handy 80F

Rövid története
Mivel a pénzügyben előforduló számítások egy része könnyen gépesíthető volt, már a hetvenes évek legelején megjelentek az ilyen célokra tervezett számológépek (Hewlett-Packard 80, Compucorp Accountant stb.). Miután az alapműveletes számológépek piaca telítődött, a gyártók új utakat próbáltak keresni a piac megtartása érdekében. 1974-ben a Rockwell International áramkörgyártó részlege megjelent egy új chippel, mely pénzügyi számításokra specializált számológép építését tette lehetővé. Ezzel megjelenhettek a piacon olyan olcsó zsebszámológépek, melyek képesek voltak a mindennapokban előforduló pénzügyi (kamatoskamat-, fedezetszámítás) és statisztikai (átlagszámítás, trendvonal-analízis) feladatok megoldására többszáz dolláros, bonyolultabb készülékek megvásárlása nélkül is. A Rockwell saját márkajelzésű gépeivel maga is belépett a piacra 1974 második felében, az év végén megjelentetve a 204-es üzleti modelljét. A felhasznált chipek külön is megvásárolhatók voltak, így - leginkább Japánban - megindult a pénzügyi számológépek fejlesztése is. Az Eiko Business Machine Inc. Unitrex márkajelzésű családjában már 1975-ben megjelent a Mini Handy 80F típus. Ugyanezen chippel épült az Enterprex 2110-es gépe is, melyet az NSZK-beli Quelle katalógusáruház is átvett, és Privileg 890FIR-D jelzéssel forgalmazott. A Rockwell-chipes gépek különlegessége, hogy algebrai és aritmetikai logika szerint is képesek működni, igen érdekes módon használható pénzügyi és statisztikai funkcióihoz pedig mindenképpen szükséges némi útmutatás.
Gyártó:Eiko Business Machine Co., Ltd. (Japán)
Gyártási év:1975
Méret:8×14,8×2 cm
Tömeg üzemkészen:213 g
Jelleg:pénzügyi
Kapacitás:8 számjegy (bevitel és kijelzés)
8 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:fél-aritmetikai (Rockwell)
CPU:Rockwell A4561PB
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
3 memória (aritmetika nélkül)
1 memória (automatikus gyűjtéssel és aritmetikával)
Jellemzők:%százalékszámítás +/-előjelváltás (negatív számok közvetlen beírása) Flebegőpontos számkijelzés Fixfixpontos számkijelzés: a felsorolt számoknak megfelelő számú tizedesjegyek kijelzése (0-7) Sqrnégyzetgyökvonás SDegyváltozós statisztika: átlag-, szórásszámítás LRkétváltozós statisztika: lineáris regresszió számítása
Kijelző:9 digites LED
Tápellátás:3×AA elem
4,5V adapter

A Mini Handy 80F

A Mini Handy 80F belseje
Részletes ismertetés
Bekapcsoláskor a számológép fix két tizedesjegyes kijelzési módba kerül, mely formátum bármikor megváltoztatható: 0-7 fix tizedesjegy beállítható az ENT DP és a megfelelő számjegybillentű lenyomásával, illetve lebegőpontos kijelzés kérhető az ENT DP 8 lenyomásával. A gép főkapcsolója melletti kapcsolóval lehet beállítani a működési módot: a BSN az aritmetikai logikát (üzleti logikát), az ALG az algebrai logikát választja ki. Az aritmetikai logikában a szorzás és osztás eredménye az = gombbal számítható ki, az összeadás + és a kivonás - gombja pedig a hozzáadandó vagy kivonandó szám beírása után használandó. A billentyűk fölé írt funkciók a két sárga billentyű valamelyikével hívhatók: az előjelváltás (+/-), a gyökvonás (), a tizedesek számának beállítása (DP) mind az ENT, mind a CPT gombbal működnek.

A gép négy belső tárolóregiszterrel rendelkezik (A, B, N, I), ezek szolgálnak a pénzügyi számításokban előforduló értékek tárolására. Az adatmegadáshoz az ENT, a kiszámíttatáshoz a CPT gomb használható. A beadott adatok később bármikor lekérdezhetők az ENT, vagy a CPT gombok egymás utáni kétszeri lenyomásával is, így pl. az ENT READ i az I regiszter értékét jelzi ki.

Mivel a gép a különböző jellegű feladatokhoz ugyanazokat a regisztereket használja, célszerű minden számítás előtt a regisztereket törölni a CPT CA gombok lenyomásával.

A százalékkülönbség számítása a következő: a korábbi érték az ENT delta%, a későbbi érték pedig a CPT delta% lenyomásával vihető be, az utóbbi gombsorozat lenyomására a százalékkülönbség értéke kiszámítódik és a kijelzőn meg is jelenik.

A kamatoskamat-számításhoz a négy tárolóregiszterből hármat kell feltölteni a szükséges adatokkal: a kamatozási időszakok száma (n) az N regiszterbe, az időszakra vonatkoztatott kamatláb (i) az I regiszterbe, a részlet (befizetés) összege (PMT) az A regiszterbe, a jelenérték (PV) vagy a jövőérték (FV) pedig a B regiszterbe kerül. Itt kell felhívni a figyelmet arra, hogy a számításokkor a PV/FV érték felülíródik! A számológép a szokásosan használt éves kamatlábat is képes kezelni, ehhez az i/yr funkció használható. Ha az ENT i/yr gombbal adjuk meg a kamatlábat, az I regiszterbe a megadott érték 12-ed része kerül. Ennek következményeként, az időszakok számát ebben az esetben hónapokban kell megadnunk a megfelelő eredmény érdekében. A CPT i lenyomására a többi regisztertől eltérően, a kamat összegét tudjuk kiszámítani.

Példa: 500 ezer forintos kölcsön évi 28%-os kamatlábra, havi 45000 Ft-os törlesztőrészlettel, mennyi ideig tart a visszafizetése?

Megoldás: CPT CA
500000 ENT PV
28 ENT i/yr
45000 ENT PMT
CPT n (kijelzés: 14.00)
Az ENT READ FV lenyomására kijelzésre kerül a 14 kifizetés utáni egyenleg, -44494,97 Ft, ami azt jelenti, hogy az utolsó teljes törlesztőrészlettel már túlfizetésbe kerülünk. Írjuk vissza a PV értéket (500000 ENT PV), és számítsuk ki a 13. részletig kifizetett kamat összegét:
13 ENT n
CPT i, a kijelzés 85493,58, azaz ennyi kamatot fizettünk.
ENT READ PV, a kijelzés 493.52 , azaz 493,52 Ft tartozás áll még fent.

Az árrésszámításhoz az eladási ár (SELL) az A regiszterbe, a költség (COST) a B regiszterbe, az árrés (100-ból levont százalékban kifejezett) értéke (MARGIN) pedig az I regiszterbe kerül.

A statisztikai számításokhoz az adatbevitelt az ENT szumma gombbal végezhetjük el, a kijelzés a bevitt adatok számát mutatja. A bevitt adatok összege az A regiszterbe, négyzetösszegük a B regiszterbe, az adatok száma pedig az N regiszterbe kerül. Mivel ezen értékek kijeleztetéséhez nincs külön statisztikai funkcióbillentyű, az összeg kijelzéséhez a PMT vagy SELL, a négyzetösszeghez a PV, FV vagy a COST, az adatok számához pedig az n funkció használható. A számtani közép számítása a CPT gombokkal végezhető el. Szórásszámításhoz külön nyomógomb nincs, de a szükséges adatok rendelkezésre állnak, szabad memóriaregiszter híján papír segítségével a számítás elvégezhető.

A trendvonal-analízishez a gép az A és a B regisztereket használja fel. A négy memóriaregiszter nem tesz lehetővé teljes értékű lineáris regresszió-számítást, így a függő változó itt mindig 0-tól indul és minden bevitel után 1-gyel növekszik. Az adat értékének megadása a B regiszterbe az ENT TL gombbal történik, a kijelzés itt is a már beadott adatok számát jelenti, és így egyben a függő változó következő értékével is mindig megegyezik. A regressziós egyenes metszéspontját (intercept) a CPT TL gombokkal, a meredekségét (slope) a CPT READ TREND gombokkal számíttathatjuk ki. A függő változó soron következő értékéhez várható y értéket a CPT TREND gombokra jelzi ki a gép. Lehetőség van tetszőleges x értékhez kiszámíttatni az y várható értékét, ehhez az x értékét az N regiszterbe kell elhelyezni (ENT n-nel), majd a CPT TREND lenyomására az y értéke jelenik meg a kijelzőn.

Példa: egy vágógéppel elért vágási pontosság a 3. évben 95% volt, a következő években pedig rendre 94,2%, 93,9%, 92,1%, 91,5%, 88,5% és a 9. évben 89 %. Kérdés, hogy a 10., illetve a 15. évben mi várható?

Megoldás: CPT CA
95 ENT TL (kijelzés: 1.00)
94.2 ENT TL (kijelzés: 2.00)
93.9 ENT TL
92.1 ENT TL
91.5 ENT TL
88.5 ENT TL
89 ENT TL (kijelzés: 7.00)
CPT TL (kijelzés: 96,57)
CPT TREND (kijelzés: 87.49, ez a 10. évi adat)
A 15. évihez az N regiszterbe 15-2 írandó: 13 ENT n
CPT TREND (kijelzés: 81.81, ez a 15. évi adat)

Hasonlók a gyűjteményben
Lloyd's
Accumatic 40
1973-74
Privileg
884ESR-E
1975
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.