Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
HIKI
C-08
1973
Commodore
9-PB
1976

Santron Biolator

Rövid története
1975-ben a világ fejlettebb országaiban már annyira hétköznapinak számítottak a zsebszámológépek, hogy ha a gyártók nagyobb feltünést akartak kelteni, mindenképpen valami meghökkentő funkcióval kellett ellátniuk új típusaikat. Az órával, stopperrel egybeépített típusok mellett 1976-ban a Casio egy bioritmus-számításra képes BIOLATOR nevű (H-801 típusjelzésű) számológépet jelentetett meg a piacon. A gép az aktuális és az egyén születési dátuma ismeretében képes volt kijelezni az ember fizikai, az érzelmi és a szellemi állapotát is, az ekkor ismét igen népszerű bioritmus-elmélet szerinti szinuszgörbék alapján. A VFD és LED kijelzők ekkor még nem tették lehetővé látványosabb játékokkal egybeépített számológépek gyártását, ám 1981-től már erre is lesz példa... De addig még 1979-ben elkészül a Biolator LCD-s változata is BQ-1100 jelzéssel.

Az európai piacon ismert Santron, valamint az Otto-katalógusokból ismert MBO is forgalomba hozta a gépet, változatlan típusjelzéssel, de a hátoldalon német nyelvű rövid leírással.

Gyártó:Santron Electronics Co. Ltd. (ismeretlen)
OEM:CASIO Computer Co. Ltd. (Japán)
OEM típus:H-801 Biolator
Gyártási év:1976
Méret:7,5×12,5×2,2 cm
Tömeg üzemkészen:151 g
Jelleg:alapműveletes
Kapacitás:8 számjegy (bevitel)
8 (7) számjegy (kijelzés)
8 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:algebrai
CPU:NEC uPD572C
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
Jellemzők:Flebegőpontos számkijelzés
Kijelző:8 digites VFD (Toshiba E6535A)
Tápellátás:2×AA elem
AD-2S adapter

A Biolator

A Biolator belülről
A gép használata
A napi dátumot beírjuk az évszámmal kezdve, majd a DATE gombot lenyomva, a hónap beírásával és a DATE gombbal folytatva, végül a nap számát beírva és a DATE gombot újfent lenyomva a gép kijelzi a hét napját is (pl. 87.05.07.-4 szerint 1987. május 7. a hét 4. napja (vasárnaptól számítva), tehát csütörtök. A - gomb lenyomása után beírjuk a születési dátumot ugyanolyan módon, mint az aktuálisat, de - gomb helyett a végén a BIO gombot nyomjuk meg. A megjelenő három szám sorrendben a fizikai, az érzelmi és a szellemi állapot mérőszámát adja meg. Az értelmezéshez a hátoldalon rövid útmutatót, a kijelző felett pedig a az értékeket ábrázoló görbe-részleteket találunk. Pl. a -17.08.33.- kijelzés szerint a fizikai állapotunk igen rossz, kritikus napon vagyunk (az ábrán a kék görbe 17-es számnál van a legalacsonyabban), az érzelmi állapotunk viszont a maximumun van (a 8. nap a ciklusban, a piros görbe szinte itt a legnagyobb), a szellemi állapotunk pedig semleges (a zöld görbe metszi az x-tengelyt).
Hasonlók a gyűjteményben
Casio
CQ-1
1976-77
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.