Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English

Mérföldkövek a számológépek történetében

Iskolai használatra szánt számológépek: a Texas Instruments TI-30-as sorozata

 
A professzionális tudományos számológépek a HP-35-ös típus megjelenése után igen gyorsan elterjedtek előbb a vállalatok, majd az ilyen gépet igénylő magánszemélyek körében is. A technológiában ekkor még világelső Egyesült Államok két nagy riválisa, a Hewlett-Packard és a Texas Instruments úgymond uralta a piacot mindaddig, amíg a Rockwell áramkörök köré épült különféle olcsóbb, egyszerűbb gépek áradata nem indult meg. 1975-re a helyzet olyannyira megváltozott, hogy egyes cégek vevőként már egyenesen a diákokat célozták meg. Amíg a HP nem változtatott filozófiáján, és továbbra is a felső kategóriájú gépek tervezésében és gyártásában látta a jövőjét, a Texas Instruments, kihasználva félvezetőgyártásban szerzett előnyét, nagy sorozatban gyártható, egyszerű felépítésű, ezért olcsó tudományos számológép-típus tervezésébe kezdett. 1976-ban jelent meg az elődök méltó utódja, az SR-40 típusú professzionális célú, és ezzel funkcionálisan megegyező TI-30 típusú úgymond általános célú számológép. Mechanikai konstrukciójukban eltérés nem volt, azonban megjelenésükben és áramforrásuk tekintetében különböztek egymástól: előbbi drágább, strapabíróbb kétkomponensű műanyag-gombokat kapott, utóbbi minden gombja fekete lévén, a billentyűk feliratait az előlap fémlemezére nyomtatták rá. Az SR-40 alapkiépítésben is akkumulátorról üzemelt, és így töltőkészülék is járt hozzá, addig a TI-30-as a szokványos 9V-os szárazelemmel volt működtethető. A legfontosabb azonban, hogy tudásában nem volt különbség a két modell között, így mindkettő többet tudott, és korszerűbb volt SR-50A, illetve SR-51A típusú elődeiknél.
Privileg SR-35NC
TI-15

A TI-30-as hamar slágercikk lett, és folyamatosan gyártásban volt. Érdekességként említhető, hogy az NSZK-beli Quelle katalógusáruház számára is gyártottak amolyan felemás SR-40/TI-30 keveréket: akkumulátoros kivitelét tekintve előbbire, kinézetében inkább az utóbbira hasonlító Privileg SR-35NC változat mellett igazi színfolt a TI-30-as belsővel gyártott, de bizonyos funkciók gombjait elhagyó, lebutított, TI-15-ös típus is.

TI-30 LCD
TI-30 II

Lássuk azonban a TI-30-as sorozat történetét: 1980-ra azonban egyrészt megjelentek az olcsó japán iskolai célú tudományos számológépek (Casio fx-81), másrészt a Texas Instruments is fejlesztette a tudományos számológépeit, így célszerűnek látszott a TI-30-as típus új változatának a már bejáratott technológiákkal való gyártásbavétele. Amíg Európában a TI-30 LCD nevű, ceruzaelemekkel működtethető változat volt kapható, a kontinensen kívül a gombelemes TI-30-II változattal találkozhattunk. Ettől, illetve külcsínjüktől eltekintve, teljesen azonosak voltak. Újdonság volt az eredeti TI-30-hoz képest a szögmértékegységek közötti automatikus konverzió, illetve az egy számjeggyel megnövelt belső számítási pontosság. Billentyűzete felépítését tekintve azonos volt elődjével, de anyagában változott: sajnos igen hamar megbízhatatlanná válva, felgyorsították a Texas Instruments Japánnak való behódolását.


Az első a sorban: az eredeti TI-30-as 1976-ból
TI-30 SLR
TI-30 SLR+

1982-ben, a Toshiba és a Texas Instruments évek óta tartó együttműködése keretében lehetővé vált egy napelemes tudományos számológéptípus előállítása: a TI-30 SLR tudásában azonos volt elődeivel, azonban a japán szilikongumis billentyűzet nemcsak megbízható, de kényelmes kezelést tett lehetővé. A sorozat sikere arra öszökélte a gyártót, hogy az évek során több módosított változatot is piacra dobjon. Az 1984-es TI-30 SLR a Toshiba T6974S jelű áramkörét használja, mely a korábbiaknál pontosabb tudományos számítások elvégzését biztosítja. A típust nemcsak áramkörileg, de külső megjelenésében is áttervezték az idők során: a következő években TI-30 SLR Plus néven, szürke-narancssárga színvilággal forgalmazták.

TI-30 Galaxy
TI-30 Galaxy SLR

Szintén 1984-ben készült el a már említett japán együttműködéssel az európai tervezésű, oktatási célú TI-30 Galaxy nevű, fekvő formátumú számológép első szériája. A Toshiba T6975S jelű áramköre statisztikai üzemmóddal, valamint a tizedes és a hagyományos rendszerű fokok átszámítási lehetőségével is rendelkezett. Napelemes változata is készült, TI-30 Galaxy SLR névvel. A két típust a TI-30-ast már fogalomként kezelő Európán kívül mint TI-35 Galaxy, illetve TI-35 Galaxy SLR típust forgalmazták. Könnyű kezelhetőségét a Japánban széleskörűen használt gumigomb-technológia mellett a nagyméretű billentyűk biztosították. A Galaxy sorozat éveken át gyártásban volt, a későbbi TI-30 Galaxy változatok már az ekkoriban megálmodott új design szerint készültek, szürke-narancssárga színvilággal.

TI-30 III

A klasszikus TI-30 utódjaként a TI-30 III is 1984-ben jelent meg, ezt azonban már Texas Instruments áramkörökkel gyártották, de billentyűzete japán rendszerű volt. A billentyűzet elrendezését is megváltoztatták, megjelent a két sor magas egyenlő-gomb, így kialakult a Texas Instruments gépekre sokáig oly jellemző gombkiosztás. A gyártás a tajvani leányvállalatnál kezdődött, de még az év közben Olaszországban is beindult.


A TI-30-as sorozat jellegzetesebb képviselői. A felső sorban: SR-40 (1976), TI-30 (1976), TI-30 LCD (1980), TI-30-III (1984), TI-30 (1985). Az alsó sorban: TI-30 Galaxy (1984), TI-30X (1993), TI-30 ECO RS (1999), TI-30X IIB (1999)
TI-30

1985-ben új arculatot terveztek az összes számológépnek, az uralkodó alapszín a sötétszürke lett. A sorozat új modellje újfent TI 30-as típusjelzéssel került forgalomba, a felirat és a műveleti billentyűk sárgák voltak. Az évek során többféle szín-, forma- és elektronikai variációban gyártották.

TI-30 STAT

Az új TI 30-ashoz illeszkedve, megintcsak a TI-30-as csábító erejét felhasználva került piacra a típus statisztikai üzemmóddal kibővített változata, a TI 30 STAT.

TI-30 SOLAR
TI-30 SLR+
TI-30 Challenger

A Toshibával fennálló együttműködés keretében is készültek további számológépek, így 1987/88-ban a TI 30, illetve a TI 30 STAT napelemes változatának is tekinthető, de japán chippel szerelt TI-30 SOLAR, illetve TI-30 SLR+. Előbbi Olaszországban gyártott változata mint TI-30 Challenger került forgalomba. Ebben az időszakban tűnt el a gépekről az új Texas Instruments embléma, és kapta vissza helyét a régi.

TI-30X
TI-30X SOLAR

A TI-30-as sorozat 1976-tól fennálló alapváltozatainak tudása, kijelzési pontossága, kezelése — apróságoktól eltekintve — mit sem változott a kilencvenes évek elejéig. Bár jelentek meg a TI-30-asnál kisebb tudású tudományos, vagy legalábbis tudományosnak mondott számológépek, a japán óriások számológépeikkel elárasztották az egész világot, és ebben az időben kezdődött meg a gépekkel végezhető műveletek bővítésének hihetetlen mértékű felgyorsulása. Ezt látva, a Texas Instruments is átdolgozta az eddigi koncepcióját, és a TI-30-as sorozat alapmodelljét egy jelentősen nagyobb tudású és pontosságú típussal cserélte fel. Az 1993-as TI-30X egy helyett három memóriával, a korábbi 8 (5+2) számjegyes kijelzésével szemben 10+2 számjegyes kijelzéssel, statisztikai üzemmóddal, törtbevitellel, koordináta- és szögmértékegység-átváltással és hiperbolikus függvények számításával is rendelkezett. Ezzel egyidőben jelent meg a típus napelemes változata, a TI-30X SOLAR. A két típus közös vonása, hogy szakított a billentyűzet négyzethálós kialakításával: a műveleti billentyűk a többinél nagyobbak, 6 sorban mindössze 5 műveleti gomb helyezkedik el.


Igazán elegáns, napelemes számológép kifejezetten tanulási célokra kifejlesztve: a TI-30 Galaxy SLR 1984-ből
TI-30Xa
TI-30Xa SOLAR

1995-től a TI-30X módosított változata került a piacra TI-30Xa jelöléssel. A korábbiakban megszokott Texas-rendszerű konstanskezelés ennél a típusnál is megjelent. A napelemes változat is hasonló változáson ment át, típusjelölése TI-30Xa SOLAR-rá változott.

TI-30Xa SE

Ahogy a japán rivális, a Casio is piacra dobta az iskolásoknak szánt különleges típusait (AZ sorozat), a Texas Instruments ugyanebben az évben jelent meg a típus iskolai felhasználásra szánt TI-30Xa SE változata. A billentyűk mérete és elhelyezése újfent a régi, négyzetrácsos elhelyezésű lett, a gombok gumi helyett műanyagból voltak, a gépet — a TI-30Xa SOLAR-hoz hasonlóan — napelem látta el energiával.

Érdemes tudni, hogy a nagyobb felvevőpiacokat jelentő országok (USA, ezen belül a különböző tagállamok; Németország és a németajkú területek; Franciaország) kitüntetett figyelmet kapnak a nagyobb számológép-gyártóktól annak érdekében, hogy az ezekben az országokban többé-kevésbé egzakt listákra felkerüljön a gyártó egy adott, elfogadott típussal, amelyet a diákok (hallgatók) a vizsgáikon hivatalosan is használhatnak. Ezek a specifikációk az alaptípusokhoz képest egyrészt előírhatnak új funkciókat (Franciaországban a törtek kezelésére szolgáló billentyűk), vagy éppen korlátozhatják, tilthatják azokat (az USA Virginia tagállamában például ugyanezen funkciók tiltottak).

1996-ban a számológépek külalakját jelentősen áttervezték, megjelentek az ívelt formák és az akkor modern kinézethez tartozó betűtípusok. A gyártás végleg áthelyezésre került Kínába, különböző nagy számológépgyártó cégekhez. A nyomtatott áramköröket áttervezték, a chipek immár toknélküli kiszerelésben, közvetlenül kerülnek ráültetésre a nyákra, végső védelmükről és rögzítésükről a ráöntött műanyag gondoskodik. A gépek típusjelölése nem változott.

TI-30 ECO RS

1999-ben környezetvédelmi megfontolásokból a TI-30Xa SOLAR új szériája mint TI-30 ECO RS típus került forgalomba: a gépek műanyagházát újrahasznosított anyagból gyártották, energiaellátásról pedig napelem gondoskodott. A német piacon igen sikeres gépet ma is gyártják.

TI-30X IIB
TI-30X IIS

Szintén 1999-ben került sor a következő nagy áttervezésre: ahogy a nagy konkurensek is megjelentek egy-két évvel korábban a kétsoros kijelzővel rendelkező kifejezés-kiértékelés elv szerint működő gépeikkel, úgy a Texas Instruments is kiadta ilyen koncepció szerint elkészült TI-30X II-es szériáját: a B jelű elemekkel, az S jelű pedig napelemmel működött. A billentyűzetét nemcsak elrendezésében érte támadás, de a funkciókat is átcsoportosították: a bekapcsológomb a bal alsó sarokba, a kurzormozgató billentyűk a jobb felső sarokba kerültek, megjelentek viszont a menüket előhívó gombok a valószínűségszámítási feladatokhoz (PRB), a statisztikai üzemmódhoz (STATVAR), és az 5 változósra bővített memóriához (MEMVAR). A két típus szintén a mai napig gyártásban van, azonban időközben különféle színvariációk is megjelentek.

TI-30XB
TI-30XS

2007-ben — újfent a konkurenciaharc okán — megjelentek a teljes pontmátrix kijelzőkkel szerelt, a képleteket a matematikában használatos formában megjeleníteni képes típusok: a MultiView technológiájú TI-30XB (elemes), illetve a TI-30XS (napelemes) változatok. A korábbiaktól eltérően, már 7 memóriával rendelkeztek, bemeneti pufferjük is nagyobb lett, ezáltal hosszabb kifejezések kiszámítására alkalmasak.

TI-30X Pro
TI-30X Plus

A TI-30XS átdolgozott és bővített változata — a TI-30X Pro — 2010-ben jelent meg. Az egyenletmegoldó (solver) program, valamint a temérdek más új funkciók számára szükséges helyet a billentyűzet olyan módon történő áttervezésével oldották meg, mely újfajta kezelési módot kíván: egyes billentyűk a rájuk írt funkciókat úgy hívják be, hogy az adott billentyűt egymás után többször nyomjuk meg (pl. a [! nCr nPr] gomb első lenyomására a faktoriális jele, másodikra az nCr, harmadikra pedig az nPr szimbólum jelenik meg a kijelzőn). A gép fontosabb újdonságai: komplex számok kezelése, számrendszerek és bináris műveletek, integrálszámítás a Newton-formula alapján, mátrixok és vektorok kezelése, beépített fizikai konstansok és átváltások. A típus egyszerűsített, iskolai használatra szánt változata 2015-ben jelent meg a „németajkú” területeken, TI-30X Plus típusjelöléssel. A különbség annyi, hogy kiiktatták belőlük a "solver" programokat (derivált- és integrálszámítás, egyenletmegoldók) annak érdekében, hogy az iskolákban hivatalosan elfogadott számológépként a vizsgákon továbbra is használható maradjon.

A Texas Instruments TI-30 sorozat főbb jellemzői
Típus  Év Áramforrás Számjegy-
kapacitás
Belső
pontosság
Memória Áramkör CPU Gyártás
SR-40 1976 akku 8, ill. 5+2 10+2 1 kétoldalas nyák TI TMC0981NL am.
TI-30 1976 elem 8, ill. 5+2 10+2 1 kétoldalas nyák TI TMC0981NL am. ol. fü.
TI-30 LCD 1980 elem 8, ill. 5+2 11+2 1 fóliaáramkör TI TP0320-4, CD4515 vagy CD4564 ol.
TI-30 II 1981 elem 8, ill. 5+2 11+2 1 fóliaáramkör TI TP0320-4, CD4515 vagy CD4564 am.
TI-30 SLR 1982 napelem 8, ill. 5+2 9+2 1 egyoldalas nyák Toshiba T6825S jp.
TI-30 III 1984 elem 8, ill. 5+2 11+2 1 egyoldalas nyák TI CD4565 ol. tv.
TI-30 Galaxy 1984 elem 8, ill. 5+2 11+2 1 egyoldalas nyák Toshiba T6975AS jp.
TI-30 Galaxy SLR 1984 napelem 8, ill. 5+2 11+2 1 egyoldalas nyák Toshiba T6975AS jp.
TI-30 (2) 1985 elem 8, ill. 5+2 11+2 1 fóliaáramkör TI CD4565 ol.
TI-30 STAT 1985 elem 8, ill. 5+2 11+2 1 fóliaáramkör TI CD4557A ol.
TI-30 SLR PLUS 1985 napelem 8, ill. 5+2 11+2 1 egyoldalas nyák Toshiba T6974S jp. kn.
TI-30 Galaxy (2) 1987 elem 8, ill. 5+2 11+2 1 egyoldalas nyák TI CD4808 ol.
TI-30 Challenger 1988 napelem 8, ill. 5+2 11+2 1 egyoldalas nyák Toshiba T6974S ol.
TI-30 SOLAR 1988 napelem 8, ill. 5+2 11+2 1 egyoldalas nyák Toshiba T6974S ol.
TI-30X 1993 elem 10, ill. 10+2 12+2 3 egyoldalas nyák és fóliaáramkör Toshiba T6A61 ol.
TI-30X SOLAR 1993 napelem 10, ill. 10+2 12+2 3 egyoldalas nyák és fóliaáramkör Toshiba T6M38 ol.
TI-30Xa 1995 elem 10, ill. 10+2 12+2 3 egyoldalas nyák és fóliaáramkör Toshiba T6M80A ol.
TI-30Xa SE 1995 napelem 10, ill. 10+2 12+2 3/td> egyoldalas nyák és fóliaáramkör Toshiba T6M79 kn.
TI-30Xa SOLAR 1995 napelem 10, ill. 10+2 12+2 3 egyoldalas nyák és fóliaáramkör Toshiba T6M79 ol.
TI-30 S 1996 napelem 8, ill. 5+2 11+2 1 kétoldalas nyák tokozatlan chip kn.
TI-30Xa (2) 1996 elem 10, ill. 10+2 12+2 3 kétoldalas nyák tokozatlan chip kn.
TI-30Xa SOLAR (2) 1996 napelem 10, ill. 10+2 12+2 3 kétoldalas nyák tokozatlan chip kn.
TI-30 ECO RS 1999 napelem 10, ill. 10+2 12+2 3 kétoldalas nyák tokozatlan chip kn.
TI-30Xa SE 1999 napelem 10, ill. 10+2 12+2 3 kétoldalas nyák tokozatlan chip kn.
TI-30X IIB 1999 elem 10, ill. 10+2 13+2 5 egy- és kétoldalas nyák tokozatlan chip kn.
TI-30X IIB 1999 elem + napelem 10, ill. 10+2 13+2 5 egy- és kétoldalas nyák tokozatlan chip kn.
TI-30XB 2007 elem 10, ill. 10+2 13+2 7 egy- és kétoldalas nyák tokozatlan chip kn.
TI-30XS 2007 elem + napelem 10, ill. 10+2 13+2 7 egy- és kétoldalas nyák tokozatlan chip kn.
TI-30X Pro 2010 elem + napelem 10, ill. 10+2 13+2 8 egy- és kétoldalas nyák tokozatlan chip kn.
TI-30X Plus 2015 elem + napelem 10, ill. 10+2 13+2 8 egy- és kétoldalas nyák tokozatlan chip kn.
Jelmagyarázat: am. = amerikai, ol. = olasz, tv. = tajvani, jp. = japán, kn. = kínai, fü. = fülöp-szigeteki gyártás.

Texas Instruments
SR-40
1976
Texas Instruments
TI-30
1976
Privileg
SR-35NC
1976
Texas Instruments
TI-15
1977
Texas Instruments
TI-30 LCD
1980
Texas Instruments
TI-30 SLR
1982
Texas Instruments
TI-30 III
1984
Texas Instruments
TI-30 Galaxy
1984
Texas Instruments
TI-30 Galaxy SLR
1984
Texas Instruments
TI-30
1985
Texas Instruments
TI-30 STAT
1985
Texas Instruments
TI-30 SLR (2)
1985
Texas Instruments
TI-30 (2)
1990
Texas Instruments
TI-30 S
1996
Texas Instruments
TI-30Xa
1996
Texas Instruments
TI-30X IIB
1999
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.