Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
Sharp
EL-506W
2005-2008
Casio
fx-180P
1980-88

Casio MG-777

Rövid története
A Casio 1982-re már széles választékban gyártotta különböző kvarcjátékait, illetve ezek számológéppel egybeépített változatait. A nagyméretű, speciális alakzatokat, karaktereket vagy szövegeket tartalmazó kijelzők gyártásának beindítása után elkészült az MG-777-es típus, mely háromféle játékot tartalmazott: az elsőben egy bővös négyzet sorait és oszlopait kellett visszaforgatni a kiindulási állapotba (mintegy kétdimenziós Rubik-kockaként), a másodikban a kocsmai nyerőgépekhez hasonlóan, három 7-est kell kiforgatnunk, a harmadikban pedig a véletlenszerű helyen megjelenő figurákat kell minél gyorsabban leütnünk. A hasonló, számok manipulációján alapuló, logikai feladványokat tartalmazó számológépek éveken át népszerű modellek voltak, és ma is igen keresettek.
Gyártó:CASIO Computer Co., Ltd. (Japán)
Gyártási év:1982-83
Méret:6,9×11,7×0,9 cm
Tömeg üzemkészen:n.a.
Jelleg:alapműveletes
Kapacitás:8 számjegy (bevitel és kijelzés)
8 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:algebrai
CPU:Hitachi HD43574
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
1 memória (aritmetikával)
Jellemzők:%százalékszámítás Flebegőpontos számkijelzés
Kijelző:8+1 digites LCD
Tápellátás:1×CR2032 gombelem

MG-777

Az MG-777 belülről

Az MG-777 billentyűzete és kijelzője
Részletes ismertetés

A játékok használata

A játékok az üzemmódkapcsoló GAME állásában indíthatók. A TM (SCORE) billentyűvel mindig megnézhető az aktuális pontszám.

1-es játék: az AC billentyű lenyomása után megadhatók a játék feltételei: elsőként az elérni kívánt szám (ALL SAME felirat, megadhatók 1 és 9 közötti értékek), majd a forgatások száma (TRY felirat, megadhatók 1 és 19 közötti értékek). A gép az RCM billentyű lenyomására, a megadott számú forgatást elvégzi, és az így kapott számokat jeleníti meg. Feladatunk az, hogy a megadott számú forgatással visszajussunk a kiinduló állapotba. A kék hátterű számbillentyűk valamelyikének lenyomásakor az adott sorban és oszlopban lévő 5 szám értéke eggyel növekedni fog. A legnagyobb elérhető érték után a számok 0-tól újra növekedni fognak. A REPLAY billentyűvel az adott kör bármikor újraindítható. A cél elérését hanghatással nyugtázza a gép, pontokat nem kapunk érte.

2-es játék: az M- billentyűvel indítható a játék. A dobok forgása automatikusan megáll. Cél az, hogy valamelyik sor mindhárom helyén lehetőleg 7-es érték legyen. Az egyes dobok az adott oszlop alsó, megjelölt billentyűivel (1, 2, 3) újraforgathatók. Három "o" jel esetén 10 pontot, három "-" esetén 20 pontot, három azonos szám esetén a szám értékének tízszeresét kapjuk. Ha két sorban is azonos jelek forogtak ki, a pontok duplán, ha három sorban, négyszeresen számítanak.

3-as játék: az M+ billentyűvel indítható a játék. A véletlenszerű helyen megjelenő karikát úgy kaphatjuk el, ha a megfelelő helyen lévő számbillentyűt (a billentyűzeten kék háttérrel jelölt számbillentyűk, a nekik megfelelő helyen lévő négyzetet jelentik), majd a megjelenő számnak megfelelő számbillentyűt is minél gyorsabban lenyomjuk. Ha elkaptuk a számot is, 40 pontot kapunk. Néhány szám elkapása után karika helyett H betű jelenik meg, aminek elkapásáért 200 pontot kapunk. 1000 pont elérése után új szint következik. Ha egy körben nem érjük el az 1000 pontot, a játék GAME OVER felirattal véget ér.

Hasonlók a gyűjteményben
Sharp
WN-102
1982
Casio
BG-15
1981
Langenscheidt
Alpha 8 EN
1983-84
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.