Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba

MBO CAL 10S

Rövid története
A Casio 1975-ben piacra dobta az AL-8 és AL-10 jelű zsebszámológépeit, melyek a világon elsőként tudtak valódi törtekkel számolni. Ezen felül további plusz funkciókkal (pl. maradékos osztás, statisztikai számítások) rendelkeztek, melyek közül az éppen használni kívántat egy tolókapcsolóval lehetett kiválasztani. A tudományos számológépeknél kisebb méretű és alacsonyabb árú készülékek igen sikeresek voltak, így 1976-ban megjelentek továbbfejlesztett változataik, AL-8S és AL-10S típusjelzéssel. A két típus jobban eltért egymástól elődjeiknél, közös vonásuk, hogy az egyes plusz funkciók külön billentyűket kaptak, és megjelent a dátumokkal való számolás is. Az AL-8S-ben megszűnt a statisztikai számítás és az időpontokkal való számolás lehetősége, viszont az AL-10S fixpontos kijelzése beállítható pontosságú lett.

A nyugatnémet MBO cég az OTTO katalógusáruház számára saját márkajelzése alatt, CAL 8S és CAL 10S típusjelzéssel forgalmazta a Casio AL-8S és AL-10S típusait.

Gyártó:MBO Schmidt & Niederleitner GmbH. & Co. KG (NSZK)
OEM:CASIO Computer Co. Ltd. (Japán)
OEM típus:AL-10S
Gyártási év:1976
Méret:8,3×14,5×2,4 cm
Tömeg üzemkészen:188 g
Jelleg:bővített alapműveletes
Kapacitás:10 (9) számjegy (bevitel és kijelzés)
10 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:algebrai
CPU:Hitachi HD36133C
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
1 memória (aritmetikával)
Jellemzők:%százalékszámítás +/-előjelváltás (negatív számok közvetlen beírása) Flebegőpontos számkijelzés Fixfixpontos számkijelzés: a felsorolt számoknak megfelelő számú tizedesjegyek kijelzése (0-4) a b/ctörtbeviteli és -kijelzési üzemmód Sqrnégyzetgyökvonás 1/xreciprokszámítás DMS-DDdecimális és 60-as szögek/időpontok átváltása SDegyváltozós statisztika: átlag-, szórásszámítás
Kijelző:10 digites VFD (NEC LD8149)
Tápellátás:2×AA elem
AD-2S adapter

CAL 10S

A CAL 10S belülről 1.

A CAL 10S belülről 1.
A gép használata
A gép az = lenyomásával kihozott eredményeket automatikusan összegyűjti. A gyűjtött egyenleget a GT billentyű lenyomásával lehet kijeleztetni. A gyűjtőregiszter az AC gomb lenyomásával törlődik.

A gép memóriáját csak az üzemmódkapcsoló M állásában tudjuk szabadon használni, az SD állásban a memóriaregisztert is a statisztikai számítások elvégzéséhez foglalja le a gép. A lenyomott M+, M- billentyűket a gép egy külön regiszterben számlálja, így az összegyűjtött tételek számát a MIT billentyűvel tudjuk kijeleztetni. Az MC gomb a memóriaregisztert és a tételszámlálót is törli.

A rem gombbal maradékos osztást végezhetünk, ilyenkor az osztást követő = helyett a rem gombbal tudjuk előhívni a hányadost, majd a rem újabb megnyomásával a maradékot jeleníthetjük meg.

A gép törtekkel is tud számolni. Az esetleges egészek után, valamint a törtvonal helyett a b/c billentyűt használva tudjuk beírni a törteket. Ha a tört egyszerűsíthető, az = hatására ez meg is történik. Mindaddig törtként jelenik meg az eredmény, amíg az kifér a kijelzőre, illetve amíg gyökvonást, vagy tizedestörttel műveletet nem végzünk. Az = után lenyomott a b/c billentyű a törtet tizedestörtté alakítja.

Az időtartamok összeadásához az órák és a percek, valamint ha szükséges, a percek és a másodpercek közé a hms gombbal tudunk elválasztójelet írni. Az eredmény mindig tizedestört alakban képződik, amit a hms gomb lenyomásával tudunk hatvanas rendszerbe konvertálni. Az egyes időértékekben tizedestörteket is használhatunk.

Dátumokkal való műveletvégzéshez az év, a hónap és a nap közé a DATE gombbal tudunk elválasztójelet írni. Az 1901 és 1999 közötti évszámoknál elegendő csak az utolsó két jegyet megadni. A nap után lenyomott DATE gomb hatására a kijelző jobb oldalán megjelenik a nap sorszáma is (1 jelenti a hétfőt, 7 a vasárnapot), mellyel a dátumbevitel befejeződik.

Az üzemmódkapcsoló SD állásában a memóriafunkciók billentyűi használhatók az aláírt kék színű feliratoknak megfelelően a statisztikai számításokhoz. A beírt adat beadása az = billentyűvel, hibás adat törlése a % (DEL) billentyűvel történik.

Hasonlók a gyűjteményben
Casio
AL-10
1975-76
Casio
fx-102
1976
MBO
Conti
1975
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.