Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
EMG
HUNOR 301
1977

EMG 666/B

Rövid története
A hetvenes évekre a technológiai fejlődés folytán már a nagy számítási igénnyel rendelkező munkák elvégzésére egyre több számítógépet helyeztek üzembe. Az ekkor még igencsak nagy méretű, az akkori lehetőségekhez képest igen gyors gépkonfigurációk meglehetősen drágák voltak, így a legtöbb intézmény nem is engedhetett meg magának efféle luxuscikket. Nyugaton is többen felismerték, hogy az asztali számológépeknél többet, de a számítógépeknél kevesebbet tudó készülékekre egyre fokozódó igény mutatkozik. Ezek, a programozható számológépek teljesítményben, tárolókapacitásban, bővíthetőségben és árban is a két kategória között helyezkedtek el. Magyarországon eleinte természetszerűleg a Hewlett-Packard ilyen gépei terjedtek el, az akkori viszonyoknak megfelelően, igencsak borsos áron.

Az EMG is észlelte, hogy nemcsak Magyarországon, de a szocialista piacon is igény van hasonló gépekre, így idejekorán elkezdődött az EMG-666 fejlesztése. Inspirációt az ekkoriban egyik legnagyobb ilyen gépeket előállító amerikai cég, a Wang Laboratories típusai adtak, így leginkább a 700-as modellre hasonlít a KGST országokban elsőként egy egyetlenként elkészült, mérőrendszerek vezérlésére is alkalmas, az idők folyamán egyre több külső perifériával kiegészíthető programozható számológép. Az EMG-666-os típus 1974-től került sorozatgyártásra. Az igen népszerűvé vált számológép korszerűsítését a hetvenes évek második felében elkezdték, 1980-ban jelent meg a 666/B típus, mely főbb vonalakban a korábban csak bővítőkártyával elérhető maximális memóriakapacitásával, megnövelt sebességével, illetve az időközben véglegesen kidolgozott IEC szabványú interfészével különbözött a korábbi változattól. A korszerűsítés során a legfontosabb szempont a korábbi változattal való kompatiblitás megőrzése volt.

A számológép az MMKM Műszaki Tanulmánytárának gyűjteményébe tartozik, közös projektünkről itt olvashat bővebben.

Gyártó:Elektronikus Mérőkészülékek Gyára (Magyarország)
Gyártási év:1980
Méret:46,5×59×25,5 cm
Tömeg üzemkészen:n.a.
Jelleg:programozható tudományos asztali
Kapacitás:12+2 számjegy (bevitel és kijelzés)
12+2 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:egyedi
CPU:-
Regiszterek:3 általános
max. 1008 memória (aritmetikával)
Jellemzők:+/-előjelváltás (negatív számok közvetlen beírása) RVregisztercsere (X-Y) Fixfixpontos számkijelzés: a felsorolt számoknak megfelelő számú tizedesjegyek kijelzése (0-9) Scitudományos (exponenciális) számkijelzés Sqrnégyzetgyökvonás x2négyzetreemelés pipi (3,1415..) értéke behívható 1/xreciprokszámítás trigtrigonometrikus függvények (sin, cos, tg és ezek inverzei: arc sin, arc cos, arc tg) logexponenciális és logaritmusfüggvények (10-es és e-alapú) yxhatványozás P-Rkoordináta-átszámítások derékszögű és poláris koordinátarendszerek között n!faktoriális számítása
Kijelző:4×16 karakter digites CRT
Tápellátás:hálózati (220V)
Programozási mód:összevont billentyűkód-tárolású
Programkapacitás:max. 8000 lépés

EMG-666/B
Hasonlók a gyűjteményben
EMG
HUNOR 131
1966-70
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.