Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Lexikon
Switch to English
Elektronikus számológépekMechanikus számológépekZsebszámítógépek és menedzserkalkulátorok

Híradástechnika PTK-1030

Rövid története
A korábbi programozható zsebszámológépek sikere után a Híradástechnika Szövetkezet az olasz Texas Instruments gyártól vásárolta az 1977-ben debütált gépcsalád három tagját: az 1979-től forgalmazott PTK-1096 (TI-59) mint a legnagyobb tudású gép mellett 1980-tól előbb a belépő szintű modellt mint PTK-1030-ast (TI-51-III), majd a középkategóriás gépet mint PTK-1050-est szerelték össze Balatonlellén. Az igen kis darabszámban forgalomba hozott PTK-1030 kivételével mindkét típus igen hosszú életűnek bizonyult: a PTK-1096-ost 1985-ig, a PTK-1050-est 1983-ig gyártották.

A PTK-1030-as a korábbi programozható számológépekhez képest visszalépésnek hat: a felhasználni kívánt memóriaregiszterek számától függően 16, 24 vagy 32 programlépést volt képes megjegyezni, és - pár trükktől eltekintve - tulajdonképpen csak a beadott gombsorozat megismétlésére volt képes. Tudományos számológépként viszont igen hatékonyan volt használható.

Gyártó:Híradástechnika Szövetkezet (Magyarország)
OEM:Texas Instruments (USA)
OEM típus:TI-51-III
Gyártási év:1980
Méret:8×15×3,4 cm
Jelleg:programozható tudományos
Kapacitás:8/8+2 számjegy (bevitel és kijelzés)
11+2 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:AOS
CPU:Texas Instruments TMC1503NL
Regiszterek:3 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
9 zárójel (művelet-tárolással)
max. 10 memória (aritmetikával)
Jellemzők:%százalékszámítás +/-előjelváltás (negatív számok közvetlen beírása) RVregisztercsere (X-Y) Flebegőpontos számkijelzés Fixfixpontos számkijelzés: a felsorolt számoknak megfelelő számú tizedesjegyek kijelzése (0-7) Scitudományos (exponenciális) számkijelzés Engmérnöki számkijelzés Sqrnégyzetgyökvonás x2négyzetreemelés pipi (3,1415..) értéke behívható 1/xreciprokszámítás trigtrigonometrikus függvények (sin, cos, tg és ezek inverzei: arc sin, arc cos, arc tg) hyphiperbolikus függvények (sh, ch, th és ezek inverzei: ar sh, ar ch, ar th) DMS-DDdecimális és 60-as szögek/időpontok átváltása logexponenciális és logaritmusfüggvények (10-es és e-alapú) yxhatványozás SDegyváltozós statisztika: átlag-, szórásszámítás LRkétváltozós statisztika: lineáris regresszió számítása P-Rkoordináta-átszámítások derékszögű és poláris koordinátarendszerek között n!faktoriális számítása
Kijelző:12 digites LED (Texas Instruments)
Tápellátás:BP-7 akkucsomag
E-05A adapter
Programozási mód:összevont billentyűkód-tárolású
Programkapacitás:max. 32 lépés

PTK-1030

A PTK-1030 belseje
Részletes leírás

A gép használata

A PTK-1030 alapvetően ugyanúgy használható, mint a legtöbb tudományos számológép. Bővebben csak a programozására térünk ki.

A gép 10 memóriaregiszterrel rendelkezik: az adott számú (0-9) regiszterbe tárolás a STO és a megfelelő számbillentyű megnyomásával történik, ugyanígy az előhívás az RCL, a kijelzőregiszterrel való csere a 2nd Exc, a memóriához való hozzáadás (M+) a SUM, a memóriából való levonás (M-) az INV SUM, a memóriában szorzás a 2nd Prod, a memóriában osztás pedig a 2nd INV Prod gombsorozatokkal és a megfelelő számbillentyű lenyomásával érhető el.

A programozási üzemmód a 2nd Lrn billentyűk lenyomásával érhető el: a kijelzőn ilyenkor a kijelzett lépés száma (programszámláló), valamint az adott programhelyen tárolt utasítás-, avagy billentyűkód, vagy -kódok láthatók. A kódok itt is a megszokott sor-oszlop számozás szerintiek: első számjegyük a megfelelő billentyű sorát, második számjegyük pedig az oszlop számát jelentik. Az oszlopszámban szereplő 5-nél nagyobb számok és a 0 a 2nd billentyűvel hívható gombsorozatot azonosítják. Az INV billentyű itt mindig külön programlépésként tárolódik. Például: 65 az -, azaz a kivonás kódja, a 20 pedig a 2. sor utolsó gombjának második funkcióját, azaz 2nd x!-t. A számjegyek itt is saját értékükkel szerepelnek, azaz nem a sor-oszlopszám szerinti kódjukkal.

A kijelzett programban csak előre tudunk lépkedni, a 2nd Sst gombok lenyomásával. Egy hátrébb lévő programlépés kijeleztetéséhez előbb ki kell lépnünk a programozási üzemmódból (2nd Lrn) billentyűkkel, majd a 2nd Rst, és 2nd Lrn gombsorozatot lenyomva újra visszalépni, és a 2nd Sst használatával a kívánt programlépésig ellépegetni.

A program a 2nd R/S gombsorozattal indítható el, a programba írt ilyen utasítás pedig a program megállítását eredményezi. A program futása megáll akkor is, ha hibás eredményt kapunk. A programba elhelyezett 2nd Rst utasítás a programot újraindítja a 0. számú lépéstől, azaz a program legelejéről. Ez utóbbiak lehetőséget biztosítanak ciklusok írására is.

Hasonlók a gyűjteményben
HT
PTK-1050
1980-84
HT
PTK-1096
1979-85
Texas Instruments
TI-51-III
1977-81
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.