Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
MBO
TR-12M
1974
EMG
HUNOR 301
1977

Sperry-Remington 835-GT

Rövid története
A Sperry Remington márkanév alatt több tucat korai Casio számológép is forgalomba került, főleg az amerikai és az európai kontinensen. A zsebszámológépek sorát a Casio Mini álló változata kezdte el 1973-ban (Sperry Remington 661-D). A már teljes értékű, memóriával is ellátott, 8 számjegyes Casio 801-MR jelzésű kéziszámológépe némileg más színvilággal és feliratozással, Sperry Remington 835-GT típusjelzés alatt is megjelent. A típus mindenképpen különleges abból a szempontból, hogy a Casio gépeknél megszokottól eltérően működik, illetve a 8 jegyű számokkal végzett szorzás mind a 16 jegyét képes kijelezni, a Mini sorozathoz hasonlóan, a > nyomva tartása mellett. A számológépek árháborúja és a japán márkák elismertebbé válása következtében pár éven belül a Sperry Remington gépek helyét átvették az eredeti Casio modellek.
Gyártó:Sperry Rand Corporation (USA)
OEM:CASIO Computer Co. Ltd. (Japán)
OEM típus:801-MR
Gyártási év:1974
Méret:11,6×15,4×3,3 cm
Tömeg üzemkészen:376 g
Jelleg:alapműveletes
Kapacitás:8 (7) számjegy (bevitel és kijelzés)
8 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:algebrai
CPU:Hitachi HD3654
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
1 memória (automatikus gyűjtéssel és aritmetikával)
Jellemzők:%százalékszámítás Flebegőpontos számkijelzés Sqrnégyzetgyökvonás
Kijelző:8 digites VFD (ISE DP81A)
Tápellátás:4×AA elem
AD-4145 adapter

835-GT

A 835-GT belülről
Részletes ismertetés

A gép használata

A számológép nem a Casio típusoknál megszokott módon működik.

A gép memóriája a kapcsolóval kapcsolható be és ki. Bekapcsolt állapotban automatikusan gyűjti, illetve vonja le az M+/=, ill. M-/= gombbal kihozott eredményeket. A memória tartalma az MR gombbal jeleztethető ki, de törölni csak az AC gombbal lehet, mely viszont a függőben lévő számítást is törli. A memória kikapcsolt állapotában az M+/=, ill. M-/= billentyűk az = szerepét töltik be, az eredmények kihozatalára bármelyikük használható.

A szorzásnál és osztásnál alkalmazható konstans-tárolás kapcsolóval állítható be: a K kapcsoló jobb oldali állásánál a második operandust tartja meg, és az M-/=, ill. M+/= gombok lenyomására képzi a szorzatokat, ill. hányadosokat. A szokásos módon, azaz a műveleti jelek kétszer egymás utáni lenyomása ennél a típusnál hatástalan.

A szorzásoknál az esetlegesen keletkező 16 számjegyet a következő műveletig megtartja a gép, a második 8 számjegy megjeleníthető a > billentyű nyomva tartása alatt. Továbbszámolásnál a második 8 számjegy elvész. Túlcsordulásnál is megjeleníthetőek a további számjegyek, azonban ilyenkor a számológép további műveletet nem tud végezni. A hibaállapot az AC lenyomására szüntethető meg.

Hasonlók a gyűjteményben
Sperry
661-D
1973
Casio
Mini Memory
1974
Sperry
SSR-8
1974
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.