Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba

Sharp EL-8160

Rövid története
A technológiai fejlődés kisebb-nagyobb mérföldköveit rejtő EL-8100-as sorozatban 1979-ben jelent meg az első alfanumerikus karaktereket megjeleníteni képes számológép, melyet az új fejlesztésű pontmátrix folyadékkristályos kijelző előnyeinek kihasználása folytán, rövid szövegmemóriával és művelet-kijelzéssel is felvérteztek. Vékony kialakítása miatt billentyűzete sem szokványos: a valamennyire merev átlátszó műanyag gombok játéka igen kicsi, mondhatni érintésre működik.

Az itt inkább csak feltűnés-keltésnek felhasznált technológia a kifejezés-kiértékeléssel működő számológépek (EL-5100), valamint a zsebszámítógépek (PC-1211) kifejlesztését tette lehetővé, és kezdett új fejezetet a hordozható eszközök piacán.

Gyártó:Sharp Corporation (Japán)
Gyártási év:1979
Méret:6,4×11,7×0,6 cm
Tömeg üzemkészen:72 g
Jelleg:alapműveletes
Kapacitás:8 számjegy (bevitel és kijelzés)
8 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:algebrai
CPU:Sharp LI3080
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
2 memória (aritmetikával)
Jellemzők:%százalékszámítás Flebegőpontos számkijelzés
Kijelző:8+1 (9×5×7) digites pontmátrix LCD
Tápellátás:3×LR43 gombelem

Az EL-8160 alfanumerikus kijelzéssel

Az EL-8160 belülről

Az EL-8160 gyári csomagolásával
Részletes ismertetés
Mint számológépet, a Sharp modelleknél szokásos módon tudjuk használni, legfeljebb a Storage Computer funkció szorul magyarázatra: az STR gombbal eltárolt szám és művelet megőrződik, és ez a művelet a COMP későbbi lenyomására bármikor elvégeztethető, ezáltal előnyösen alkalmazható például átváltások gyors elvégzésére. A konstans-tárolással szemben a tárolt szám és művelet felülírásig megőrződik, és kikapcsoláskor sem vész el. Az ALPHA billentyűvel kapcsolható át a készülék alfanumerikus bevitelre szöveg tárolásához, illetve vissza számológép üzemmódba. Szövegbeviteli üzemmódban alapértelmezésként a billentyűk mellé írt betűk és a szóköz írható be, a számok és a különféle írásjelek beviteléhez a SHIFT gomb lenyomása is szükséges; a mindenkor kiválasztott módot a jobb szélső karakterpozícióban lévő vonal is jelzi: felső állásban a betűk, alsó állásban a számok és jelek bevitele lehetséges (a műveleti jelek a megfelelő szimbólumot, a memóriakezelő billentyűk felkiáltójelet, a Storage Computer két gombja pedig kettőspontot ír). Legfeljebb 24 karakter tárolható el a memóriában, de a Storage Computer használata esetén csupán 18. A bevitelt az ALPHA billentyűvel zárhatjuk le. A tárolt szöveg a szövegbeviteli módban a SHIFT C ALPHA gombsorozattal törölhető.
Hasonlók a gyűjteményben
Sharp
EL-8140
1978-79
Sharp
EL-8130
1977
Sharp
EL-805
1973
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.